Terveys

Allergiaa vai homeongelma? Maria Nordin neuvoo: Näin tunnistat homealtistuksen oireet

Kärsitkö päänsärystä tai tukkoisuudesta aina tietyssä paikassa, tai onko niveliäsi yhtäkkiä alkanut särkeä ? Syynä voi olla home.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: 123 RF

Homeongelmat ovat usein salakavalia. Hometta ei välttämättä näe tai edes haista.

– Olen tutkinut taloja, joissa kaikki on täydellistä, kaunista ja puhdasta, mutta silti talosta on löytynyt hometta, arkkitehti ja rakennusterveyskonsultti Maria Nordin kertoo.

Kupruileva muovimatto tai epämiellyttävä haju usein kielivät homeesta, mutta jos kosteusvaurio on talon rakenteissa, home ei ole yhtä helposti havaittavissa. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, jos keho alkaa oireilla.

Homealtistuksen oireet vaihtelevat

Väsymystä, päänsärkyä, silmä-, korva- ja poskionteloinfektioita, kuumeilua ja ihottumaa. Homealtistuksen ensioireiden luettelo on pitkä.

– Uuden suomalaisen tutkimuksen mukaan myös yhtäkkinen äänen käheytyminen on selkeä merkki, Nordin sanoo.

Homealtistuksen voi erottaa tavallisesta flunssasta tai siitepölyallergiasta siitä, että oireet liittyvät johonkin tiettyyn paikkaan tai tilaan. Toisaalta oireet eivät välttämättä ala heti, vaan keho voi reagoida homeeseen myös viiveellä. Jotkut saattavat asua vuosikausia hometalossa ilman selkeitä oireita.

– Sitten yhtäkkiä ilmaantuukin kovia nivelkipuja, kilpirauhasvaivoja tai homeen laukaisemia ruoka-aineallergioita, joita ei edes osaa yhdistää homeongelmaan.

Sisäilman epäpuhtauksille elämänsä aikana monesti altistunut Nordin reagoi itse homeeseen vahvasti.

– Saan erilaisia oireita erilaisista homeista. Joskus tulee kauhea päänsärky, joskus sellainen olo kuin olisin humalassa ja joskus korviani alkaa saman tien vihloa, kun astun sisään hometaloon.

Jos altistus mikrobeille on pidempiaikaista, Nordinia alkaa usein sattua imusolmukkeisiin, ja hänelle tulee yskä.

Home voi myös aiheuttaa allergisia reaktioita sellaisia asioita kohtaan, joihin keho ei ole aikaisemmin reagoinut.

– Kun olin alkuvuodesta pahoissa tutkimuspaikoissa, tulin yhtäkkiä allergiseksi kissallemme. Onneksi allergiaoireet ovat nyt loppuneet, kun tutkimuskäyntejä ei ole ollut.

Lue myös: Hoida allergia ajoissa: Siitepölykausi tekee jo tuloaan

Homeongelman selvittäminen vaatii sinnikkyyttä

Jos epäilee asunnossaan olevan hometta, Nordin kehottaa toimimaan heti.

– Asiantuntija kannattaa kutsua paikalle, mutta ikävä kyllä alalla on monenlaista toimijaa. Jos hometta ei löydy, mutta oireilu jatkuu, pitää vain jaksaa jatkaa tutkimista, jotta syy löytyy.

Hometalkoot.fi-sivustolta voi esimerkiksi tarkistaa, mitkä ovat oman talon riskikohdat. Myös homeallergioihin perehtyneen lääkärin konsultointi voi olla paikallaan.

– On kehitetty testejä, jolla mikrobialtistuksen voi tunnistaa verestä, mutta lääkärit eivät ole niistä aivan yksimielisiä. On myös hyvä muistaa, että joskus ongelmana ei välttämättä ole home, vaan rakennusmateriaaleista vapautuvat kemikaalit.

Lue myös: Onko rakennus terve vai sairas? Näin selvität!

Lue myös: Maria Nordinin homeremontti

X