Terveys

Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä voi pienentää – 9 keinoa ehkäistä muistisairautta

Pidä pääsi terävänä ja vähennä Alzheimerin taudin riskiä tieteellisesti todistetuilla keinoilla.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Lukeminen ja uusien asioiden opettelu voi ehkäistä Alzheimeria.

Pidä pääsi terävänä ja vähennä Alzheimerin taudin riskiä tieteellisesti todistetuilla keinoilla.

Vielä ei ole löydetty varmaa keinoa ehkäistä Alzheimerin tautia, mutta on olemassa vahvaa näyttöä siitä, miten omaa sairastumisriskiään voi pienentää.

Pitämällä huolta mielensä ja kehonsa kunnosta, syömällä terveellistä ruokaa ja tapaamalla ystäviään voi Alzheimer pysyä loitolla.

Listasimme 9 asiaa, joilla ihminen voi ehkäistä riskiään sairastua muistisairauteen.

1. Syö kasviksia ja hyviä rasvoja

Marjat, hedelmät ja kasvikset sisältävät aivoja suojaavia ainesosia. Myös monityydyttymättömät rasvahapot, kuten esimerkiksi kalasta saatava omega-3-rasvahappo, parantavat muistia ja alentavat Alzheimerin riskiä.

Vältä sen sijaan tyydyttynyttä rasvaa ja runsasta suolan ja punaisen lihan syömistä. Tutkimusten mukaan runsas tyydyttyneen rasvan käyttö keski-ikäisenä on yhteydessä myöhempiin muistiongelmiin.

Joidenkin tutkimusten mukaan Välimeren ruokavalio näyttää ehkäisevän Alzheimeria. Ruokavalio sisältää vain vähän punaista lihaa ja painottaa täysjyvätuotteiden, hedelmien, vihannesten, kalan, äyriäisten, pähkinöiden ja oliiviöljyn käyttöä.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunta suojaa muistisairauksilta. Kun ihminen harrastaa liikuntaa, verenkieto aivoissa lisääntyy. Jo 20 minuutin liikunta näkyy aivoissa positiivisina muutoksina.

Myös sillä on merkitystä, kuinka hyväksi oman kuntonsa kokee. Jyväskylän yliopiston, Itä-Suomen yliopiston, Tukholman Karoliinisen instituutin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan noin 50-vuotiaana huonoksi koettu fyysinen kunto lisää vahvasti riskiä sairastua muistisairauteen myöhemmässä iässä.

3. Älä tupakoi

Tupakointi voi vaikuttaa Alzheimerin taudin kehittymiseen. Nikotiini supistaa ääreisverisuonia ja nostaa verenpainetta, mikä nostaa aivoverenkierohäiriöiden riskiä.

Maailman terveysjärjestön mukaan 14 prosenttia Alzheimer-tapauksista voidaan pitää tupakan aiheuttamana.

4. Pidä aivosi aktiivisina

Mielen aktivointi ja omien ajattelutapojen haastaminen tekevät aivoille hyvää. Ajattelua ja pohdintaa vaativa tekeminen luo aivoihin uusia reittejä ja tekee tiedonkulusta nopeampaa.

Lukeminen, ristisanojen ratkominen, uuden kielen opiskelu ja lautapelien pelaaminen pitävät aivot virkeinä.

5. Käytä alkoholia vain kohtuudella

Alkoholin suurkulutus johtaa joka toisella kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemiseen ja kymmenesosalla jopa dementiatasoiseen oireiluun. Runsas alkoholinkäyttö voi myös nopeuttaa Alzheimerin taudin etenemistä.

6. Tapaa ystäviäsi

Tutkimusten mukaan ikäihmiset, jotka viettävät suurimman osan ajastaan yksin kotona, sairastuvat kaksi kertaa todennäköisemmin Alzheimeriin kuin he, jotka viettävät aktiivisempaa elämää.

Sosiaalinen toiminta ehkäisee masennusta ja auttaa stressinhallinnassa, mikä edistää aivojen terveyttä.

7. Pidä veriarvosi ja painosi hyvissä lukemissa

Korkeat verensokeri- ja kolesteroliarvot, ylipaino ja kohonnut verenpaine lisäävät Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä.

Tarkistuttamalla säännöllisesti oman terveytensä ja hoitamalla mahdollisesti jo syntyneitä terveysongelmia, Alzheimer voi pysyä poissa.

8. Kuuntele musiikkia

Musiikki laskee stressiä, ehkäisee masennusta ja tuottaa mielihyvää. Sillä, mitä tyylilajia musiikki edustaa, ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että kuulija itse pitää kuulemastaan.

9. Muista riittävä lepo

Lepo on tärkeää aivojen hyvinvoinnille. Jatkuva univaje voi aiheuttaa muistihäiriöitä, joten unestaan kannattaa huolehtia.

Myös krooninen stressi on muistisairauksien stressitekijä. Pidä huolta siitä, että elämässäsi on riittävästi palautumista.

Lähteet: Neurologi, tutkimusjohtaja Merja Hallikainen Itä-Suomen yliopistosta ja asiantuntija Anita Pohjanvuori Muistiliitosta sekä Health Line, Jyväskylän yliopistoMuistiliitto ja WebMD.

Lue myös:

Onko läheiselläsi Alzheimer? Näin autat muistisairasta ja itseäsi

Alzheimerin tauti – Voiko sairautta ennaltaehkäistä?

Näillä ruoka-aineilla parannat muistiasi!

Parempi muisti helposti – Katso 10 vinkkiä!

X