Viljaton ruokavalio
Terveys

Viljaton ruokavalio – Anni jätti viljat ja pääsi eroon vatsavaivoista

Anni Sirviö, 36, on hyvinvointi­valmentaja ja Safkatutka-ruokamedian toinen perustaja. Hänen vatsavaivansa helpottivat viljattoman ruokavalion ansiosta.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: Colourbox

– Söin nuorena mitä sattuu. Elin limulla, sipseillä ja makaronilla, minkä vuoksi lihoin tietenkin hurjasti. Kun 13 vuotta sitten sain ensimmäisen lapseni, aloin kärsiä selkäkivusta. Olin pullea ja mietin, että asiaan on tultava muutos. Kokeilin Painonvartijoita ja muita pikaohjelmia. Ne olivat kuitenkin vain tilapäisiä kuureja. Kilot tulivat takaisin. Saatoin rajoittaa syömistä viikolla, mutta viikonloppuisin annoin itselleni luvan mässytellä. Sitä putkea oli vaikea katkaista.

Pahinta olivat kuitenkin vatsavaivat. Olin niin kipeä, että jossain vaiheessa en voinut syödä kuin mustikoita. Tajusin, että on otettava järeämmät aseet käyttöön.

Kokeilin erilaisia ruokavalioita raakaruoasta kasvisruokaan. Ne toivat hetkeksi helpotusta, mutta pian vaivat palasivat. Neljä vuotta sitten toisen lapseni syntymän jälkeen hankin tietoa viljattomasta ruokavaliosta. Päätin kokeilla sitä, sillä kuulosti, että se voisi olla ratkaisu ongelmiini.

Jätin kaikki viljat pois ruokavaliostani ja lopetin samalla myös maitotuotteiden syönnin. Oloni kohentui muutamassa päivässä. Laihduin vuoden aikana kaikki raskaudesta kertyneet 15 kiloa ilman, että olisin ollut varsinaisesti laihdutuskuurilla.

Lue lisää: 12 vinkkiä viljattomasta ruokavaliosta luopumiseen

Pitsaa pähkinäjauhoista

Viljattomuudesta tuli minulle elämäntapa. Tämän ruokavalion ansiosta minulle on avautunut aivan toisenlainen maailma ja osaan käyttää kasviksia uudella tavalla. Syön paljon smoothieita ja vihermehuja. Herkuttelen bataattihampurilaisilla, kukkakaalimuusilla ja raakasuklaalla. Leivomme välillä lasteni kanssa herkkuja käyttäen esimerkiksi pähkinäjauhoja. Niistä voi leipoa myös pizzapohjan ja jopa leipää. Nykyään esimerkiksi kookos- tai mantelijauhoja on hyvin saatavilla. Pienestäkin kaupasta löytyy aina jotain, mistä valmistaa ruokaa. Toki ainekset ovat hieman kalliimpia, mutta en mieti tässä asiassa rahaa.

Lue lisää: Vinkkejä viljojen korvaamiseen ruokavaliossa

En koe noudattavani mitään ruokavaliota, sillä syön oikeaa, puhdasta ruokaa. Välillä tosin juhlissa huomaan, että en voi syödä mitään. Esimerkiksi sukulaiseni hautajaisissa oli tarjolla voileipäkakkua ja pikkuleipiä, joten otin vain kupin kahvia. Yleensä illanistujaisissa on aina tarjolla esimerkiksi salaattia. Ravintoloissa vaihdan lisukkeet, eikä se ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla ole ongelma. Saatan syödä joskus raakajuustoa, jota ei ole pastoroitu tai riisiä, mutta huomaan sen heti voinnissani ja vatsaani sattuu.

Tippuneiden kilojen ja hävinneiden vatsavaivojen tilalle sain energisen ja pirtsakan olon. Nykyään minussa riittää virtaa. Se onkin tarpeen pikkulapsiperheen arjessa.

X