Terveys

Aurinkoihottuma, turvotus, hiertymät ja rakot – Hoida tyypillisimmät kesävaivat

Aurinkoihottuma saa ihon kutisemaan, ja reidet voivat hankautua hameen alla toisiaan vasten niin että iho rikkoontuu. Mutta ei hätää, niin rakkoja, turvotusta kuin hiertymiäkin voi ehkäistä – ja jos vahinko on jo tapahtunut, helpostusta on saatavilla.

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
Bulls Press

Aurinkoihottuma saa ihon kutisemaan, ja reidet voivat hankautua hameen alla toisiaan vasten niin että iho rikkoontuu. Mutta ei hätää, niin rakkoja, turvotusta kuin hiertymiäkin voi ehkäistä – ja jos vahinko on jo tapahtunut, helpostusta on saatavilla.

1. Saatko auringosta ihottumaa?

Saatko auringosta näppyjä ja kutinaa? Kärsit todennäköisesti valoihottumasta. Valo- eli aurinkoihottuma on lapsuus- ja nuoruusiän vaiva, jonka puhkeamisen syitä ei tiedetä, mutta joka helpottuu usein vanhemmiten. Yleisempiä oireita ovat ihon punoitus, näppylät ja voimakas kutina. Oireet ilmestyvät 4–8 tunnin kuluttua auringolle altistumisesta. Ne voivat olla lieviä, kestää koko kesän tai jopa koko loppuelämän.

Ratkaisu: Totuta ihosi pikkuhiljaa aurinkoon. Älä grillaa itseäsi tuntikaupalla vaan oleile auringossa lyhyitä aikoja kerrallaan ja vältä keskipäivän paahdetta. Suojaa ihosi vaatteilla ja aurinkoherkälle iholle tarkoitetulla aurinkosuojavoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 25. Jos olet merenrannalla, rauhoita ihoasi suolaisilla ja viilentävillä merivesikylvyillä. Oireita lievittävät myös kortisonivoide ja luontaistuotekaupoista saatava aloe vera -geeli.

2. Talkki estää hiertymät – myös reisien sisäsivuilla

Tykkäät käyttää lyhyitä mekkoja ja hameita, mutta reitesi hankautuvat niiden alla toisiaan vasten ja ihosi rikkoontuu.

Ratkaisu: Jos et ole kuumaverinen, käytä sukkahousuja tai trikoita hameiden alla. Jos haluat kulkea paljain kintuin ja hikoilet reisistä, ota avuksi talkki. Se sitoo kosteutta ja vähentää kitkaa. Talkkia voit tupsutella myös hikoilevien ihopoimujen väliin ja kenkien sisään. Hankautumiskohdan voit suojata myös kangaslaastarilla tai sivellä siihen rakonestoainetta.

3. Ehkäise turvotusta  liikkumalla

Lämpimissä oloissa jalkojen verisuonet laajenevat ja laskimot eivät jaksa pumpata verta jaloista ylöspäin riittävän tehokkaasti. Laskimot alkavat tihkuttaa nestettä ympäröiviin kudoksiin, ja jalat turpoavat.

Myös istuma- ja seisomatyö, liian vähäinen liikunta, kuukautiset ja ylipaino lisäävät nesteen kertymistä jalkoihin. Säärten laskimoiden huono toiminta tai pinnalliset verisuonitukokset voivat myös turvottaa jalkoja.

Ratkaisu: Ennaltaehkäise turvotusta liikunnalla tai jumppaamalla nilkkojasi ja varpaitasi. Liike vilkastuttaa verenkiertoa. Jos jalkasi ovat väsyneet, hiero niihin viilentävää jalkavoidetta tai upota ne kylmäkylpyyn kymmeneksi minuutiksi. Laskimoveren paluuvirtausta parantavia tukisukkiakin kannattaa kokeilla.

Juo helteellä riittävästi. Vesi on paras vaihtoehto. Lipitä myös teetä. Erityisesti vihreä tee poistaa ylimääräistä nestettä. Samoin mansikat. Suolainen ruokavalio taas lisää turvotusta, joten himmaile salamipizzojen, sillin ja savulohen syömistä.

4. Estä rakot

Hiertävätkö kenkäsi? Rakko syntyy useimmiten kantapäähän tai varpaiden seutuville. Varmimmin saat rakon uusista kengistä, joita et ole malttanut ajaa sisään.

Ratkaisu: Aja kengät sisään eli muokkaa ne jalkoihisi sopiviksi käppäilemällä niillä esimerkiksi kotona lyhyitä aikoja kerrallaan. Jos et käytä sukkia, ripottele kenkiin talkkia. Se vähentää kitkaa

Jalkojen hiertymät paranevat yleensä nopeasti, kun rasvaat hiertymäkohtia perusvoiteella tai vaseliinilla. Jos rakko on jo ehtinyt syntyä, voit puhkaista kipeän vesikellon desinfiointiaineella käsitellyllä parsinneulalla. Puhdista kohta puhkaisun jälkeen uudelleen ja taputtele se kuivaksi. Pane haavan päälle rakkolaastari. Satsaus tavallisia laastareita kalliimpiin rakkolaastareihin kannattaa, sillä rakkolaastarit lievittävät kipua. Ne ovat myös normilaastaria paksumpia ja suojaavat siksi paremmin hankaukselta. Rakkolaastareissa on lisäksi ihoa hoitavia aineita, joten ne nopeuttavat ihon paranemista.

Lue myös:

Inkivääri auttaa flunssaan, nivelvaivoihin, ummetukseen… Pitävätkö uskomukset paikkansa?

10 kysymystä jalkojen hyvinvoinnista – Asiantuntija vastaa

Täällä punkit piileksivät – Ole tarkkana näissä paikoissa

X