Terveys

Inkivääri auttaa flunssaan, nivelvaivoihin, ummetukseen... Pitävätkö uskomukset paikkansa?

Inkivääri on nyt todella kuuma mauste. Sen uskotaan edistävän terveyttä monin tavoin, esimerkiksi lievittävän flunssaoireita. Vaan mitä sanoo ravitsemusterapeutti? Onko inkiväärillä todellisia vaikutuksia terveyteen?

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
123Rf

Inkivääri on nyt todella kuuma mauste. Sen uskotaan edistävän terveyttä monin tavoin, esimerkiksi lievittävän flunssaoireita. Vaan mitä sanoo ravitsemusterapeutti? Onko inkiväärillä todellisia vaikutuksia terveyteen?

Inkiväärin uskotaan vaikuttavan monin eri tavoin terveyteen, ja se on ollut käytössä jopa tuhansia vuosia. Tuoreena tai kuivattuna se sopii maustamaan ruokia ja juomia. Jopa jogurteissa on nykyään inkivääriä. Inkivääriä käytetään myös ravintolisinä, esimerkiksi uutteena ja kapseleina.

Vaan mitä sanoo ravitsemusterapeutti? Onko inkiväärillä todellisia vaikutuksia terveyteen?

– Ei siitä haittaakaan ole,  Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho sanoo. – Inkivääri on kasvi, jossa on useita yhdisteitä, joilla on suurina annoksina erilaisia vaikutuksia. Niin on monilla muillakin kasveilla.

Verho kommentoi yleisimpiä inkivääristä esitettyjä terveysväitteitä.

Jan Verho, onko totta, että…

1. Inkivääri helpottaa flunssan oireita?

– Ei se flunssaan auta, Jan Verho sanoo. – Näyttöä inkiväärin tehosta flunssan oireiden hoitoon ei ole.

Flunssaan Verho suosittelee ennemminkin C-vitamiinia.

– Tutkimuksissa useiden grammojen päivittäiset C-vitamiiniannokset ovat lyhentäneet flunssan kestoa hieman. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suuret annokset C-vitamiinia altistavat virtsakivien muodostumiselle.

Toki inkivääri saattaa esimerkiksi lisätä syljen eritystä (mikä taas helpottaa nielemistä), mutta niin tekee vaikkapa purukumikin.

Ruoka.fi: Kuuma inkivääri-hunajatee

2. Inkivääri tuo helpotusta nivelvaivoihin?

– Joissakin yksittäisissä tutkimuksissa on todettu, että inkivääriuutteesta on ollut apua esimerkiksi polven nivelrikosta johtuvaan kipuun. Yhtä voimakasta vaikutusta ei kuitenkaan luultavasti ole tuoreella inkiväärillä.

Lue myös: Nämä luontaistuotteet voivat vaarantaa terveytesi

3. Inkivääri auttaa pahoinvointiin?

– Raskauspahointiin inkivääri luultavasti auttaakin, mutta raskaana olevien ei kannata käyttää inkiväärivalmisteita. Inkiväärin sisältämät aineet voivat nimittäin vahingoittaa sikiötä, Jan Verho toteaa. – Eikä pienille lapsille kannata antaa inkivääriä.

Inkivääriä on vanhastaan käytetty esimerkiksi matkapahoinvoinnin estämiseen.

– Jos se vain tuntuu auttavan, miksei sitä voisi käyttää, Verho kommentoi.

Lue myös: Näin käytät tuoretta inkivääriä

4. Inkivääri edistää ruoansulatusta?

– Se nopeuttaa hieman mahalaukun tyhjenemistä, joten siinä mielessä siitä voi olla apua niille, joille mahalaukun hidas tyhjentyminen aiheuttaa kipua tai huonoa oloa. Kaikki vatsavaivaiset eivät kuitenkaan inkivääristä hyödy. Lisäksi kyse on määristä: sopivaa annosta ei tunneta.

Inkiväärin uskotaan helpottavan myös ilmavaivoja ja kuukautiskipuja sekä vähentävän turvotusta, poistavan nestettä ja parantavan verenkiertoa. Saattaa se auttaa väsymykseenkin ja jopa hammassärkyihin.

– Luultavasti kyse on lumevaikutuksesta. Jos johonkin vaikutukseen uskoo, silloin rohto voi oikeasti helpottaa oloa, Verho sanoo.

Varuillaan kannattaa olla silloin, jos käytössä on veren hyytymistä estävä lääke, varfariini. Sen kanssa samanaikaisesti ei kannata ottaa inkivääriravintolisiä, joilla voi olla myös veren hyytymistä estäviä vaikutuksia. Jos ruoassa on hiukan tuoretta inkivääriä, se tuskin on haitallista.

Lue myös: Inkivääri kiihdyttää pintaverenkiertoa

X