Bettina Sågbomin kunto on noussut hiljalleen, mutta esimerkiksi koirien lenkitysmatkat pitää vielä malttaa pitää lyhyempinä.
Bettina Sågbomin kunto on noussut hiljalleen, mutta esimerkiksi koirien lenkitysmatkat pitää vielä malttaa pitää lyhyempinä.
Terveys

Bettina Sågbom kertoo Seurassa kasvaimesta, jonka leikkaamista viivytteli – rajut oireet iskivät yllättäen pitkällä merimatkalla

Toimittaja Bettina Sågbom tiesi suolistopolyypistaan, jonka lääkäri oli suositellut leikattavaksi. Kun pahat kivut saivat Bettinan lopulta hakeutumaan lääkäriin, leikkauspöydälle lähdettiin pikimmiten.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Tommi Tuomi

Toimittaja Bettina Sågbom kävi viime kesänä leikkauksessa, jota oli lykännyt viimeiseen asti, kertoo Seura-lehti.

– Voin nyt paremmin kuin vuosiin. Totuin ja elin ärtyneen ja kipuilevan suolen kanssa aivan liian pitkään. Nyt iloitsen ajatuksesta, että elämän kuuluu olla tällaista – kivutonta, Bettina, 56, kertoo Seuran haastattelussa.

Tilanne peräsuolesta vuosia sitten löydetyn polyypin suhteen ehti äityä rajuksi. Viime elokuussa Bettina oli lähtenyt Hangosta pitkälle purjehdusreissulle. Matkalla Bettinaa satutti säteilevä kipu; krampit ja kouristukset suolesta ylöspäin. Sellainen oli tuttua, mutta nyt se ei ollut ohimenevää.

Myös runsas verenvuoto vessakäynneillä sai hänet hakeutumaan Nauvossa terveyskeskukseen.

– Silloin soitin toiselle pojalleni ja pyysin varautumaan, että hän joutuisi tulemaan luokseni ja purjehtimaan veneen pois.

Bettina sai lääkkeitä ja lepäili veneellään pari päivää, jotta pystyi lopulta itse taittamaan veneellä kotimatkan. Hangosta hän ajeli pikaisesti Helsinkiin lääkärille. Hän sai kuulla, että leikkausta ei voinut enää siirtää.

Operaatiossa poistettiin 1,5 sentin kasvain. Jälkisäryt olivat voimakkaat.

– Kivut olivat todella rajut ja makasin yhden yön vessan lattialla tuskissani. Seuraavana päivänä lääkäriasemalla tehty suolihuuhtelu toi helpotuksen ja paraneminen alkoi.

Toipuessaan Bettina kaipasi viime vuonna edesmennyttä miestään Tomas Ekiä enemmän kuin koskaan.

– Kun ryömin poikani avustuksella leikkauksen jälkeen vessasta takaisin sänkyyn, aloin vollottaa. Tunsin voimakasta sääliä Tomasia kohtaan, kun ymmärsin miten inhottavaa ja hirveää sairastamisen on täytynyt olla hänelle.

Bettina pystyi palaamaan radiotoimittajan työhönsä Ylelle syyskuun lopulla. Välillä iskevät kipukohtaukset ovat Suolitoleikkauksen jälkeen tyypillisiä Bettinallekin. Hän suosittelee muita suolistokasvaimesta kärsiviä rivakammin leikkaukseen.

– Suolen toiminta on ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta kaikkein tärkeintä.

Bettina Sågbomin haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Seura-lehdessä 47/2021.

X