Borrelioosi on hoidettavissa antibiooteilla, vaikka puremaa epäilisi vasta kuukausia myöhemmin.
Borrelioosi on hoidettavissa antibiooteilla, vaikka puremaa epäilisi vasta kuukausia myöhemmin.
Terveys

Borrelioosi voi tarttua kaupungissakin, vaikka punkista ei tulisi mitään iho-oireita – ”Jatkuvalla syötöllä uusia riskialueita”

Borrelioosi on yhä diagnosoidumpi, sillä punkkien määrä kasvaa. Riski pitkittyneeseen tautiin on kuitenkin pieni.
Teksti: Satu Lithovius Kuvat: iStock

Borrelioosi eli Lymen tauti tarttuu punkin puremasta – ja ihoon kiinnittynyt punkki on valitettavan tavallinen näky, sillä niiden määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Enää ei tarvitse oleilla saaristossa joutuakseen purruksi, vaan vaara voi vaania pääkaupungin lähiössäkin.

– Erityisen paljon punkkeja havaitaan rannikko- ja saaristoalueilla sekä sisämaassa suurten vesialueiden äärellä. Kuitenkin HUSin alueellekin on viime vuosina tullut jatkuvalla syötöllä uusia riskialueita. Helsingin Lauttasaaressakin on punkkiriskialue, kertoo terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita Terveystalosta.

Punkeista 10–20 prosenttia kantaa borrelia-bakteeria, joka ihmiseen tarttuessaan voi aiheuttaa borrelioosin. Vaikka punkki kantaisikin bakteeria, se ei automaattisesti siirry ihmiseen.

– Noin joka viideskymmenes punkinpurema aiheuttaa yhden sairaustapauksen, Aroviita sanoo.

Nitistä borrelioosi: antibiootit tepsivät myös myöhään

Tunnetuin borrelioosin ilmenemismuoto on paikallinen, rengasmainen iho-oire. Aina ihomuutos ei kuitenkaan ole rengasmainen, vaan se voi olla myös läpimitaltaan yli viisi senttiä oleva tasainen ihottuma.

– Paikallinen iho-oire tulee noin 75 prosentissa kaikista borrelioositapauksista. Puremakohdasta laajenevan ihottuman ilmaantumiseen kuluu yleensä muutamista päivistä pariin viikkoon, Aroviita sanoo.

Muita ensioireita voivat olla ihon kutina sekä imusolmukkeiden turpoaminen. Harvinaisempia ovat epätyypilliset yleisoireet, kuten väsymys, nivel- ja lihaskivut tai lämmönnousu.

Kinkkistä on, että borrelia-tartunnan voi saada myös ilman ihoreaktiota. Jos ihottumaa ei ole ilmaantunut eikä tartuntaa ole hoidettu antibiootein, puolen vuoden sisällä borrelioosi ilmetä voi toisen asteen oireina. Näitä ovat erilaiset nivel- ja iho- sekä neurologiset oireet.

– Näitä oireita tulee kuitenkin vain noin neljännekselle tapauksista. Infektio on hoidettavissa antibiooteilla myöhemmissäkin vaiheissa, Aroviita painottaa.

Lue myös: Marjo, 53, ei saanut tyyppi-ihottumaa – ehti sairastaa yli vuoden ennen kuin lääkärit keksivät syyn rajuihin oireisiin – Kotiliesi 

Suojaudu tartunnalta: tee punkkitarkastus

Borrelia-bakteerin valoisampi puoli on se, että se ei tartu ihmiseen kovinkaan nopeasti. Punkin on oltava ihossa kiinni 12–48 tuntia ennen kuin tartunta pääsee tapahtumaan.

Borrelioosi on parhaiten vältettävissä päivittäisillä punkkitarkastuksilla. Kun ihon käy läpi joka ilta, mahdolliset punkit tulee huomanneeksi ajoissa. Tällöin punkin voi poistaa ennen kuin borrelia-bakteeri ehtii tarttua.

– Borrelioosilta pystyy suojautumaan aika hyvin, kun toimii tällä tavalla, sanoo Aroviita.

Aroviita ei kannata varmuuden vuoksi otettavia antibioottikuureja huomaamattoman punkin pureman ja oireettoman tartunnan varalta.

– Käytännössä riski tällaiseen ja siitä kehittyvään pitkittyneeseen tautiin on hyvin pieni. Jos epämääräisiä oireita ilmenee ja on syytä epäillä, että niiden takana on borrelioosi, asiaa voidaan selvitellä vasta-ainetutkimuksin. Tällaisissa tapauksissa antibioottikuuri määrätään varsin herkästi. Toisin oli ennen, kun borrelioosi oli tuntemattomampi tauti.

X