Terveys

Voiko diffuuseri pelastaa allergikon kevään? Anna testasi suolasumutinlaitetta kuusi viikkoa – yksi odottamaton seuraus

Siitepölyallergiasta kärsivä toimittaja kokeili suolalaitetta kotonaan kuuden viikon ajan. Näin kokeilussa kävi hänelle – ja yllättäen perheenjäsenelle.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Moni erilainen diffuuseri käy suolalle – kaikki eivät.

Siitepölyallergiasta kärsivä toimittaja kokeili suolalaitetta kotonaan kuuden viikon ajan. Näin kokeilussa kävi hänelle – ja yllättäen perheenjäsenelle.

Markkinoilla on lukuisia suolasumutinlaitteita, jotka lupaavat puhtaampaa huoneilmaa, vahvempia hengitysteitä ja apua allergiaoireisiin. Minä, keväisin tukkoiseksi aivasteluautomaatiksi muuttuva siitepölyallergikko, olen valinnut Harmony Salt Aroom -merkkisen suola-aromadiffuuserin, sillä minua miellyttää ajatus suola- ja aromaterapian yhdistämisestä. Valitsemani diffuuseri antaisi sekoittaa suolan lisäksi eteerisiä öljyjä.

Asetan suola-aromadiffuuserin yöpöydälleni, painan käynnistysnappulaa ja kuuntelen. Tämä on ensimmäinen ja hyvin tärkeä testi: kuuluuko hurinaa?

Markkinoilla olevien suoladiffuusereiden valmistajat lupailevat kaikki hiljaista käyntiääntä, mutta muistissani on vielä vuosien takainen suolalaitekokeilu, joka tyssäsi laitteen kovaääniseen hurinaan. Ei sellaisessa voinut herkkäuninen nukkua.

Nyt ei kuulu hurinaa eikä muutakaan ääntä. Laite levittää ympärilleen vain pehmeää valoa – ja tietenkin sitä mihin se on tarkoitettu: hienojakoista suolasumua, joka syntyy laitteen haihduttaessa ultraääniaalloilla vettä ja suolaa.

Suolasumujuova kiemurtelee ylös laitteen yläosan reiästä. Se tuoksuu vienosti eukalyptukselta, sillä olen lisännyt vesisäiliöön muutaman tipan eteeristä öljyä. Eukalyptus raikastaa huoneilmaa ja lievittää hengitysteiden tukkeumia, joten se on etuoikeutettu tuoksu tähän kokeiluun.

Edessähän ovat vuoden pahimmat siitepölyajat, ja se tarkoittaa minulle tukkoista nenää ja nenäliinojen kasvavaa kulutusta. Hallitseva oire allergiassani on yöllinen tukkoisuus ja aivastelu.

diffuuseri
Diffuuseri voi olla öisin makuuhuoneessa ja päivisin niissä tiloissa, joissa tulee vietettyä valveilla aikaa.

Allergiani on puhjennut aikuisiällä enkä ole käynyt testeissä varmentamassa, mille tarkalleen olen allerginen. Nenänkutitus alkaa kuitenkin yleensä huhti-toukokuussa ja helpottaa kesäkuun edetessä, joten olen päätellyt sen olevan koivu- ja leppäpainoitteista.

Hyvän unihygienian, ahkeran liinavaatteiden vaihdon ja makuuhuoneen mahdollisimman puhtaana pitämisen lisäksi ole hoitanut allergiaani käymällä joitakin kertoja suolahuonehoidossa. Siitä on ollut apua, joten nyt päätän kokeilla suolahoitoa myös kotona.

Naps, tukkoinen sierain avautuu!

Ensimmäinen testi eli äänitesti meni hyvin. Pidän laitteen päällä pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta huone ehtii täyttyä hyväätekevistä suolahiukkasista.

Kun käyn pitkäkseni ja odotan unta, tapahtuu heti jotakin. Toinen tukkoisista sieraimista avautuu! Tämähän on tehokasta, ellei sitten sattumaa.

Aamulla olo on levännyt ja pirteä. Suolalaite tupruttaa yhä sumuaan. Yritän tunnustella, tuntuuko hengitysilma jotenkin erilaiselta tai puhtaammalta. Vaikea sanoa, mutta hyvin ainakin nukutti.

Aamiaisella jo nenää taas kutittaa ja aivastuttaa tavalliseen tapaan, vaikka olen siirtänyt laitteen makuuhuoneesta oleskelutiloihin.

Ensimmäisenä päivänä ei tietysti ole realistista odottaa ihmeitä. Mikään pikavippaskonsti suolalaite ei ole, vaan siitä saa enemminkin tukea hengitysteiden vahvistamiseen ja lievitystä oireisiin.

Ja kuten varsinaisessa suolahuonehoidossa, kotonakin suolahoidon vaikutukset ilmenevät parhaiten pidemmän ajan kuluessa. Alkuun oireet saattavat jopa pahentua, kun suola alkaa puhdistaa nenän limakalvoja ja limaneritys hetkellisesti lisääntyy.

Tämä mielessäni jatkan suolalaitteen käyttöä. Pidän sitä päällä olohuoneessa aina kun olen kotona, ja öisin se tupruttelee uskollisesti vieressäni.

suolahuone ja diffuuseri noudattavat samaa toimintalogiikkaa
Suolahuoneet ja kotidiffuuserit perustuvat ilman suolapitoisuuteen ja sen vaikutukseen hengitysteissä.

Diffuuseri tupruttaa, allergiaoireet vähenevät

Viikot kuluvat, siitepölykausi etenee. Jossakin vaiheessa havahdun siihen, ettei minun tarvitse enää niistä öisin herätessäni eikä aamullakaan. En aivastele enää niin paljon illalla kun käyn vuoteeseen.

Suolalaite on nyt erottamaton osa kotimme sisustusta. Se ahkeroi päivin ja öin. Voin myöntää, että olen hiukan jäänyt koukkuun. Kun kävimme viikonlopun mökillä ja laite jäi kotiin, olin heti tuntevinani tukkoisemman nenän vehreämmässä ympäristössä.

Toukokuun kääntyessä loppupuolelle olen edelleen säästynyt pahimmilta allergiaoireilta, vaikka siitepölytiedotteiden mukaan elämme pahinta koivunkukinnan vaihetta ja takana on pitkä sateeton kausi.

Allergiani rajuus vaihtelee tavallisestikin hieman keväästä toiseen, joten täysin varmaa ei voi olla suolalaitteen osuudesta tämänkeväisen allergian lievyyteen.

Mutta voiko myös olla, että vähäiset oireet ovat suolalaitteen ansiota? Ainakin faktojen valossa se on mahdollista.

Suolahiukkaset kulkeutuvat limakalvoille vähentäen tulehdusta ja turvotusta.

Suolan hyvät vaikutukset nimittäin perustuvat siihen, että hengityksen mukana pienet suolahiukkaset kulkeutuvat hengitysteiden limakalvoille, keuhkorakkuloihin asti, vähentäen limakalvojen tulehdusta ja turvotusta.

Suola tappaa tehokkaasti haitallisia bakteereita, viruksia, homeitiöitä ja muita epäpuhtauksia tai hidastaa niiden lisääntymistä hengitysteissä. Suola myös puhdistaa huoneilmaa ionisoimalla sitä ja kosteuttaa hengitysteiden lisäksi ihoa. Se on esimerkiksi atooppisen ihon hoidossa hieno juttu.

Suolahoito lupaa lisäksi suojaa flunssalta ja vilustumiselta, kun se väitetysti lisää vastustuskykyä limakalvon infektioita ja allergeeneja vastaan. Diffuuseri on joidenkin astmaatikkojen mukaan helpottanut heitäkin.

Lue myös: Siedätyshoidolla eroon siitepölyallergiasta? Asiantuntija kertoo miten

Yllättävä lisäseuraus ja lopullinen tuomio

Juuri astmaan liittyy suolalaitekokeiluni toinen myönteinen, yllättävä lisäseuraus. Olin lähtenyt testaamaan diffuuseria oman allergiani hoidossa, mutta siinä sivussa apua tuli myös toisen perheenjäsenen hengitystievaivoihin.

Kokeilun aikana kanssani samassa makuuhuoneessa nukkui viisivuotias kuopukseni, joka kärsi koronan jälkeisestä pitkittyneestä, yö- ja rasituspainotteisesta yskästä. Kahden kuukauden yskän jälkeen tilanne oli se, että astmatutkimukset olivat edessä.

Kuuden viikon suolalaitekokeilujakson aikana yskä kuitenkin loppui. Ei voida tarkasti tietää, olisiko se hävinnyt muutenkin ajan myötä ja mikä osuus suoladiffuuserilla oli asiaan, mutta joka tapauksessa niin kävi.

Lapsen yöllinen yskä väheni nopeasti suolalaitteen hankinnan jälkeen, ja lopulta myös rasitusyskä. Huomionarvoista oli, että kun vietimme kokeilujakson puolivälissä pitkän viikonlopun mökkikorvessa ilman suolalaitetta, yskä palasi ja viimeinen mökkiyö meni lapselta taas melkein kokonaan yskiessä.

Kotona yskä taas hävisi nopeasti parissa yössä.

Diffuuseri suolahoidolla toimii kuten tavallinen vesikäyttöinen ilmanpuhdistin, mutta se tekee samalla huoneilmasta suolaisemman.

Mikä on siis lopullinen tuomio suolalaitteelle kotikäytössä?

Kokeilun perusteella suolalaite tuntuu toimivan, tosin on vaikea osoittaa mikä on laitteen vaikutusta ja mikä muiden tekijöiden. Joka tapauksessa laitteen huoneilmaa puhdistava ja hengitysteitä sekä ihoa kosteuttava vaikutus on todellista ja aina plussaa. Valaisimena laite on tunnelmallinen ja ilmankosteuttajana mainio.

Eri malleista riippuen suolalaite toimii myös ilmankostuttimena, aromaterapialaitteena ja yövalona. Ei hassummin yhdeltä pieneltä laitteelta!

X