Terveys

Ehkäisevätkö aurinkokapselit ihon palamista, maksaläiskiä ja aurinkoihottumaa? Kysyimme lääkäriltä

Aurinkokapselien väitetään ehkäisevän aurinkoihottumaa, estävän ihon palamista ja parantavan rusketusta. Toimivatko kapselit todella ja onko niitä turvallista syödä? Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard vastaa.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Istock

Monelle aurinko aiheuttaa ikävää aurinkoihottumaa. Tarjoavatko aurinkokapselit apua vaivaan?

Aurinkokapselien väitetään ehkäisevän aurinkoihottumaa, estävän ihon palamista ja parantavan rusketusta. Toimivatko kapselit todella ja onko niitä turvallista syödä? Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard vastaa.

Erilaisia aurinkokapselituotteita on ilmestynyt luontaistuotekauppojen, apteekkien ja jopa supermarkettien hyllyille jo pitkälti toistakymmentä eri lajia.

Aurinkokapseleiden luvataan muun muassa vahvistavan ihoa, valmistavan sitä auringolle, estävän palamista ja ehkäisevän aurinkoihottumaa ja ihon vanhenemista. Rusketuksesta luvataan tulevan aurinkokapseleiden avulla tasaisempaa ja kestävämpää.

Vaikuttavana aineena betakaroteeni

Useimmissa aurinkokapseleissa vaikuttavaksi aineeksi nimetään beetakaroteeni, jonka elimistö muuttaa A-vitamiiniksi tarpeensa mukaan. Lisäksi kapselit saattavat sisältää muun muassa C-vitamiinia, E-vitamiinia, alfakaroteenia, pantoteenihappoa ja kuparia.

Ystäväpiirissä tehty pikagallup osoittaa, että aika moni on kokeillut kapseleita.

Osa koki aurinkokapseleiden auttaneen esimerkiksi siten, että aiemmin auringon aiheuttamaa kiusallista aurinkoihottumaa ei ole enää aurinkokapseleiden käytön jälkeen iholle tullut. Osa on ollut huomaavinaan, että ennen etelänmatkaa nautitut aurinkokapselit olisivat tehneet rusketuksesta tasaisemman ja estäneet palamista. Osa taas ei ole huomannut kapselien vaikuttaneen mitenkään.

Tutkimustulokset ristiriitaisia

Samankaltaisia tuloksia on saatu myös oikeissa tutkimuksissa, kertoo Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.

– Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että ruoan kautta saatu betakaroteeni on terveellistä ja vaikuttaa riskiin sairastua syöpään tai saada sydäninfarkti. Ravintolisien, kuten aurinkokapseleiden, vaikutuksista ei sen sijaan ole yksiselitteistä näyttöä, sillä tutkimustulokset ovat keskenään ristiriitaisia, Bouchard kertoo.

Aurinkokapseleissa beetakaroteenin määrä on vakioitu: päiväannoksessa on sitä kuusi milligrammaa.

– Korkeat, 20–30 mg:n päiväannokset jatkuvassa, useamman vuoden pituisessa käytössä on liitetty tupakoijilla lisääntyneeseen keuhkosyöpäriskiin. Samassa suomalaisessa tutkimuksessa ravintolisäryhmässä oli myös enemmän sydän- ja aivotapahtumia, Bouchard kertoo.

– Ei oikein tiedetä, miten aurinkokapselit vaikuttavat. Teoriassa periaate on, että beetakaroteeni estää vapaiden happiradikaalien aiheuttamaa oksidatiivista stressiä ja ilmeisimmin imee itseensä myös osan UVA- ja UVB -säteilystä ja suojaa siten soluja. Betakaroteenia on otettava vähintään 10 viikon ajan ennen kuin vaikutuksia on nähtävissä. Toisaalta beetakaroteenin ei ole osoitettu suojaavan ihosyöviltä yhdessäkään tutkimuksessa.

Lääkäri: osaa aurinkokapselit auttavat, osaa ei

– Vastaanottolla saamieni potilaskokemusten perusteella osaa monimuotoisesta valoihottumasta kärsiviä kapselit ovat auttaneet, mutta ei kaikkia. Jos valoallergia on paha eli aurinkoihottumaa saa helposti, kapseleita kannattaa kuitenkin kokeilla, Bouchard sanoo.

Bouchardin mielestä hyvä kombinaatio olisi se, että aurinkoihottumasta kärsivät kokeilisivat aurinkokapseleita ja lisäksi käyttäisivät korkean suojakertoimen aurinkovoiteita. Voiteet ovat myös paras keino maksaläiskien ja melasman ehkäisyyn.

– Aurinkokapselien vaikutusta maksaläiskien ehkäisyssä on tutkittu vain yhdessä riittävän suuressa tutkimusmateriaalissa, jossa betakaroteeni yhdistettynä aurinkosuojavoiteeseen vähensi maksaläiskiä kolmen kuukauden ajan otetulla 800 milligramman päivittäisellä annoksella enemmän kuin pelkkä aurinkosuojavoide. Maksaläiskät ovat hormonaalisten muutosten tai lääkityksen – esimerkiksi raskauden tai e-pillerien – aiheuttamaa. Riittäävän korkea suojakerroin aurinkovoiteessa on paras keino ehkäistä niitä.

Kokeilla voi, vaaraa ei käytöstä ole

Bouchardin mukaan aurinkokapseleiden toimivuutta omassa kehossa voi testata, kunhan pysyttelee suositellussa 6–12 milligramman päiväannoksessa tai muussa lääkärin suosittelemassa annostuksessa.

Siinä missä ruoasta saadulla betakaroteenilla ei periaatteessa pysty aiheuttamaan maksavauriota, koska elimistössä oleva entsyymi muuttaa vain niin paljon betakaroteenia A-vitamiiniksi kuin se tarvitsee, ravintolisä voi suurena, yli 20 milligramman päiväannoksena olla maksalle haitallinen.

X