Terveys

Ei se, millainen tyyny, vaan miten sitä käytät – kokeile näitä fysioterapeutin kikkoja parempiin uniin

Tyyny kainalossa tai polvien välissä voi parantaa unia ja vähentää jumeja.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Jos heräät jatkuvasti jumisena, on aika kiinnittää huomiota uniergonomiaan.

Tyyny kainalossa tai polvien välissä voi parantaa unia ja vähentää jumeja.

Havahdutko usein kesken unien kolotukseen tai tuntuuko aamulla herätessä, että koko keho on jumissa? Siinä tapauksessa voi olla aika kiinnittää huomiota uniergonomiaan. Mehiläiseen kuuluvan Fysioksen fysioterapeutti Sonja Toivola neuvoo, kuinka. Tyyny muuallakin kuin pään alla voi olla isoksi avuksi.

Huono nukkuma-asento ilmoittaa itsestään

Jos uni tulee hyvin eikä kroppaa kolota, uniasento on luultavasti sinulle sopiva, eikä se vaadi sen kummempia toimenpiteitä.

– Paras nukkuma-asento on sellainen, että siihen on helppo ja hyvä nukahtaa – ja että herää virkeänä ilman kipua ja kireyksiä, Toivola ohjeistaa.

Asennolla sinänsä ei ole väliä, jos se ei aiheuta ongelmia. Sen sijaan jos kehossa on kohtia, jotka ovat aina jäykkänä tai joka aamu kestää saada kroppa käyntiin, voi nukkuma-asentoon olla syytä kiinnittää huomiota.

– Jos jokin alue puutuu tai kipeytyy nukkuessa, kannattaa näihin oireisiin lähteä etsimään ratkaisua, Toivola sanoo.

Tyypillisimmin huono uniasento tai vääränlaiset uniolosuhteet tuntuvat niskassa, ylävartalossa, selässä sekä lantion alueella. Syy voi piillä liian kovassa tai pehmeässä patjassa, liian korkeassa tai matalassa tyynyssä tai vääränlaisessa asennossa. Esimerkiksi kuorsaamiseen ja hengityskatkoksiin voi saada helpotusta kääntymällä selältään kylkiasentoon.

– Kuorsaajan kannattaa välttää selinmakuulla nukkumista. Kyljellään keuhkojen tuuletus toimii paremmin.

Lue myös: Mikä on paras nukkumisasento? Entä huonoin? Kysyimme asiantuntijalta

Tyyny kyljellään nukkuvan avuksi

Olkapääkivut ja käsien puutuminen kiusaavat usein kyljellään nukkuvaa.

– Jos patja on liian kova, alle jäävä käsi ei pääse painautumaan sopivasti patjan alustaan. Näin ollen olkapää kipeytyy herkästi ja sormet voivat puutua, Toivola sanoo.

Kipua voi esiintyä myös ylemmässä olkapäässä, yläselässä tai rintarangassa, jos yläselkään pääsee ylimääräistä kiertoa tai rintaranka painuu ikään kuin kasaan. Tähän voi auttaa muhkea halityyny.

– Kun ylemmän käden kyynärvarren alla on halausote tyynystä, käsi lepää sen päällä rennompana eikä yläselkään muodostu ylimääräistä kiertoa yhtä herkästi, Toivola sanoo.

Tyyny estää olkanivelen liiallista putoamista ja rintarangan kiertymistä. Sen avulla ranka pysyy neutraalissa asennossa – ja juuri siihen hyvällä nukkuma-asennolla pyritään.

Tyynyn voi asettaa myös polvien väliin, jolloin se vähentää lantion kiertymistä. Lantion kiertyminen tuntuu yleensä lonkkien tai alaselän kipuina.

– Tyynyn voi tarpeen mukaan sijoittaa joko kainaloon tai polvien tai sekä että, Toivola sanoo.

Osa tarvitsee tyynyä vain nukahtamisen tukemiseen. Tyynystä voi hyvin luopua myös yön aikana, jos siltä tuntuu.

Halityyny voi auttaa kyljellään nukkuvaa.

Oikean tyyny: näin valitset

Oikea tyyny löytyy vain kokeilemalla.

– Nukkumisesta ei ole syytä tehdä välineurheilua. Tyynyä on turha lähteä heti hankkimaan kalleimmasta liikkeestä, eikä markkinoiden kallein ole välttämättä jokaiselle paras vaihtoehto, Toivola sanoo.

Jos mahdollista, tyynyä kannattaa testata jo kaupassa. Toiselle liian matala tyyny voi toiselle olla aivan passeli.

– Jos tyyny on liian matala tai muhkea, se tuntuu kyllä kehossa, Toivola sanoo.

Kainaloon kaapattavaa halityynyä kannattaa mallata niin, ettei olkanivel asetu liian matalalle tai korkealle.

– Jos on muutenkin pienikokoinen ihminen, pienempi tyyny on luultavasti sopivampi valinta, Toivola sanoo.

Polvien väliin sen sijaan voi olla hyvä valita kainalotyynyä muhkeampi pehmuste, sillä alaraajat painavat kättä enemmän.

– Jos polvien välissä on ohut ja pehmeä tyyny, se painautuu nopeasti littanaksi. Siksi polvien väliin kannattaa kokeilla paksumpaa tai jopa paria tyynyä kerrallaan, Toivola sanoo.

Jos tyynyä tahtoo pitää sekä kainalossa että polvien välissä, voi myös pitkänmallinen kokovartalotyyny voi olla kätevä vaihtoehto.

Myös oman patjan pehmeys vaikuttaa siihen, kuinka korkea tyyny pään alle kannattaa hankkia.

– Jos on pehmeä patja, joka sallii kylkiasennossa olkapään upota sopivasti patjaan, ei pään alle kannata hankkia liian korkeaa tyynyä. Jos taas on napakampi patja ja huomaa nukkuvansa toistuvasti käsi tyynyn alla, se voi olla viesti siitä, että tyyny on liian matala ja yrität kompensoida korkeutta alitajuisesti käden avulla, Toivola sanoo.

Vatsallaan nukkuvan voi olla järkevää jättää tyyny kokonaan pois.

– Kaularanka voi kiertyä entisestään, jos tyyny on pään alla vielä nostamassa sitä, Toivola sanoo.

Lue myös: Pää- tai niskakipuja? Tarkista tyynysi! Nukkumisasentosi ratkaisee, millainen tyyny sopii sinulle

Kamera käteen ja oikeaa asentoa etsimään

Toisinaan voi olla vaikea hahmottaa, saako ranka levätä neutraalissa asennossa. Silloin asiaa voi tarkistaa kuvan avulla.

– Pyydä kumppania tai ystävää ottamaan kuvan selän takaa, kun makaat ilman paitaa kylkiasennossa sängyllä. Kuvasta voi tarkistaa, miten niska ja lantio asettuvat ja näkyykö siellä kiertymistä tai painaumaa, Toivola ohjeistaa.

Hyvässä asennossa selkäranka on neutraali eikä kallistu suuntaan tai toiseen. Kuvasta on usein apua myös siinä tapauksessa, jos uniergonomiaa pohditaan yhdessä fysioterapeutin vastaanotolla.

Aina vika ei kuitenkaan löydy tyynystä, patjasta tai edes uniasennosta.

– Uneen vaikuttaa aina myös iso kuva – se, voimmeko muuten hyvin, onko elämässämme stressitekijöitä ja millaisia rutiineja meillä on arjessamme, Toivola sanoo.

Myöskään jokaisesta yöllisestä asennonvaihdosta on turha huolestua.

– On normaalia vaihtaa asentoa useamman kerran yössä. Jos toistuvasti kuitenkin herää siihen, että unet keskeytyvät huonon asennon takia, kannattaa asiaa selvittää, Toivola sanoo.

X