Terveys

Elinan, 50, atooppinen iho alkoi voida paremmin, kun ruoka-aineallergiat tunnistettiin: ”Olen myös ymmärtänyt, että murehtiminen pahentaa iho-oireita ihan turhaan”

Elina Kauppinen, 50, on kärsinyt atopiasta vauvasta asti. Ruoka-aineallergioiden tunnistaminen on parantanut ihon kuntoa, mutta ei ole poistanut oireita. Ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi opiskeleminen on auttanut Elinaa hyväksymään ihosairautensa paremmin.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Sara Pihlaja

Elina Kauppisen atopia ilmenee ihottuman lisäksi astmana ja erilaisina ruoka-aineallergioina.

Elina Kauppinen, 50, on kärsinyt atopiasta vauvasta asti. Ruoka-aineallergioiden tunnistaminen on parantanut ihon kuntoa, mutta ei ole poistanut oireita. Ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi opiskeleminen on auttanut Elinaa hyväksymään ihosairautensa paremmin.

”Olen ollut atoopikko vauvasta asti, mutta oireiden vaikeusaste on vaihdellut vuosien mittaan. Atooppinen ihottumani rauhoittui lapsuusvuosien kuluessa, kunnes palasi teini-iässä takaisin. Ihottuman lisäksi atopia ilmenee minulla astmana ja erilaisina ruoka-aineallergioina.

Kaksi raskautta vaikeuttivat iho-oireitani merkittävästi. Tilanne paheni etenkin maidon noustessa rintoihin toisen lapseni syntymän jälkeen, jolloin atooppinen ihottuma peitti melkein koko vartaloni ihon. Minut ohjattiin allergiatesteihin, mutta mitään uutta ei silloin löydetty.

Koska tyttäreni oli allerginen maitoproteiinille, kokeilin ihotautilääkärin ehdotuksesta, olisiko maitotuotteiden poisjättämisestä apua. Kun parin viikon testijakson päätteeksi maistoin tilkan maitoa, sain anafylaktisen reaktion. Myöhemmin uusituissa allergiatesteissä vahvistui, että kärsin vaikeasta maitoproteiiniallergiasta.

Maidottoman ruokavalion ansiosta ihoni voi monta vuotta hyvin. Se lakkasi hilseilemästä eikä tuntunut enää kuivalta. Kun ihottuma kuitenkin pikkuhiljaa vuosien mittaan palasi, allergiatestejä tehtiin lisää. Niissä selvisi, että olin allergisoitunut myös naudanlihalle. Ruoka-aineallergioiden tunnistaminen on parantanut ihoni kuntoa, muttei ole poistanut oireilua kokonaan.”

Lue myös: Näistä merkeistä voit epäillä atopiaa, jos iho tuntuu kuivalta – hoida oikein atooppista ihoa

– Kutina häiritsee myös nukkumista, Elina Kauppinen sanoo. Iloa arkeen tuo villakoira Naxu, jolle Elina on siedättynyt. Atooppisen ihottuman pahenemisvaiheita tulee ympäri vuoden.
Atooppisen ihottuman pahenemisvaiheita tulee ympäri vuoden. – Kutina häiritsee myös nukkumista, Elina Kauppinen sanoo. Iloa arkeen tuo villakoira Naxu, jolle Elina on siedättynyt.

Pahenemisvaiheet ovat tyypillisiä

”Ajoittaiset ja usein yllättävät pahenemisvaiheet ovat tyypillisiä atooppiselle ihottumalle. Niiden aikana iho punoittaa, hilseilee ja turpoaa. Ihottumaa ilmestyy kasvoille ja eri puolille vartaloa.

Pari vuotta sitten kuvioon­ astui ihon kylmäallergia. Se tarkoittaa, että myös kylmä ilma ja vesi saavat ihoni kutisemaan, punoittamaan ja turpoamaan. Ulkoilma aiheuttaa oireita yleensä silloin, kun lämpötila putoaa alle kymmenen asteen. Kylmä sää pahentaa myös atooppista ihottumaani.

Rasvaan ihoani kahdesti päivässä apteekin perusvoiteilla ja välillä käytän kortisonivoidekuureja. Syön päivittäin antihistamiinia, minkä lisäksi syön kuuriluontoisesti kortisonitabletteja. Suihkussa peseydyn usein apteekin perusvoiteilla, koska ne auttavat minua ylläpitämään ihoni kosteustasapainoa suihkusaippuoita paremmin.

Kun opiskelin vuosi sitten ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi, opin hyväksymään ihosairauteni ja allergiani paremmin. Koulutus auttoi muokkaamaan asennettani, ja sitä kautta se vaikutti myös ihoni kuntoon. Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi stressi pahentaa atopiaani selvästi.

Vielä joitain vuosia sitten saatoin perua ei-pakollisia menoja, jos kasvojeni iho voi huonosti. Nyt ymmärrän, että murehtiminen pahentaa iho-oireita ihan turhaan.”

X