iltapäiväväsymys
Jos väsymys iskee väärällä hetkellä, nouse ylös venyttelemään tai sulje silmäsi ja hengitä hetki syvään.
Terveys

Energiabuusti ilman kofeiinia – 10 kofeiinitonta keinoa karkottaa väsymys

Kahvin juonti ei ole ainut tapa saada itsensä virkeäksi. Jos haluat välttää kofeiinia, piristä itseäsi esimerkiksi venyttelyllä tai korvahieronnalla.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Väsyttääkö? Kupillinen kahvia piristää ja virkistää, mutta kofeiinilla on myös haittavaikutuksensa. Se voi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää unta.

Kofeiinin saantiaan voi olla syytä rajoittaa myös silloin, jos huomaa tulleensa kofeiinista riippuvaiseksi. Riippuvuuden tunnistaa siitä, jos päivittäisen kofeiiniannoksen väliin jättämisestä seuraa vieroitusoireita: päänsärkyä, väsymystä ja vetämättömyyttä. Kofeiiniriippuvuus voi kehittyä osalle ihmisistä jo parista päivittäisestä kahvikupista.

Kahvikupillinen kannattaa jättää väliin myös siinä tapauksessa, jos kahvia on jo tullut juotua monta kupillista saman päivän aikana. Jos kofeiinia nautitaan runsaita määriä lyhyen ajan sisällä, ihminen voi saada kofeiinimyrkytyksen. Oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina ja sydämentykytys. Myrkytyksen oireita alkaa ilmaantua aikuiselle yleensä silloin, jos hän saa muutaman tunnin aikana elimistöönsä 300–400 milligrammaa kofeiinia. Tämä tarkoittaa noin neljää mukillista kahvia.

Onneksi väsymys on mahdollista karkottaa ilman kofeiiniakin. Listasimme 10 kofeiinitonta tapaa virkistyä ja piristyä.

1. Juo lasillinen vettä

Jo pienikin nestehukka tekee ihmisestä väsyneen ja vaikuttaa hänen keskittymiskykyynsä. Jos tunnet olosi vetämättömäksi, lasillinen vettä voi auttaa.

Huomioi, että juot yleensäkin päivän aikana riittävästi vettä eli 1,5–2 litraa. Jutta Gustafsbergin mukaan vettä kannattaa juoda tätäkin enemmän.

2. Venyttele, ravistele ja taputtele väsymys pois

Venyttely stimuloi sympaattista hermostoa, joka vaikuttaa muun muassa kehon suorituskykyyn. Jos nuokut työpöytäsi ääressä, kokeile seuraavaa energisoivaa venytystä:

Seiso oviaukossa jalat lantion leveydellä. Kurota kädet ylös kohti ovenkarmia ja tartu karmista sormilla kiinni. Työnnä rintaasi eteenpäin, kunnes tunnet venytyksen keskivartalossasi. Pysy venytyksessä puoli minuuttia.

Voit myös kokeilla ravistella väsymyksen pois:

Nouse seisomaan ja hengitä ensin kolme kertaa syvään. Ravistele sitten käsiäsi ilmassa noin 15 sekunnin ajan. Taputtele lopuksi sormenpäillä kevyesti päälakeasi noin minuutin ajan.

3. Tuijota valoa

Valolla on välitön virkistävä vaikutus. Jos aurinko paistaa, lähde hetkeksi ulos ja käytä kahvitaukosi auringosta nauttimiseen.

Koska pimeään vuodenaikaan aurinko on Suomessa harvinaista herkkua, kirkasvalolampun hankkiminen voi olla järkevä vaihtoehto. Kirkasvalolampusta on eniten hyötyä silloin, kun sen valossa viettää aamuisin kello 5–10 välillä noin puoli tuntia vähintään viitenä aamuna viikossa.

4. Laula ääneen

Musiikki piristää, sillä se aktivoi ihmisen aivoja ja parantaa mielialaa. Joidenkin tutkimusten mukaan erityisesti ääneen laulamisella on virkistävä vaikutus.

Jos olet paikassa, jossa ääneen laulaminen onnistuu, valitse lempikappaleesi ja laula keuhkojesi täydeltä. Lisäpiristystä saat, jos nouset ylös ja laulat kappaleen seisaaltaan, sillä seisoma-asento on istuma-asentoa aktiivisempi.

5. Syö välipalaa

Alhainen verensokeri voi saada olon tuntumaan sumuiselta ja uneliaalta. Sen sijaan, että söisit sokeripitoisen tai rasvaisen välipalan, suosi hitaita hiilihydraatteja ja proteiineja, sillä nopeaa verensokeripiikkiä seuraa usein jyrkkä lasku.

Välipalaksi sopii hyvin myös jokin virkistävä hedelmä, kuten omena tai appelsiini.

6. Lähde happihyppelylle

Tieteellisen tutkimuksen mukaan 10 minuutin kävelylenkki lataa ihmisen akkuja jopa kahdeksi tunniksi.

Kävelylenkillä ihmisen keho aktivoituu, aivot saavat happea ja mieli rentoutuu.

7. Nauti vihersmoothie

Jos olet tottunut saamaan enerigabuustisi juotavassa muodossa, valitse kahvin sijaan vitamiineja sisältävä smoothie. Terveellinen energiajuoma syntyy esimerkiksi pinaatista, omenasta, kurkusta, selleristä, sitruunasta ja lehtikaalista.

8. Hiero korviasi

Korvan reunan painelu voi auttaa elvyttämään koko kehon. Kiinalaisen lääketieteen mukaan korvassa sijaitsee akupisteitä, jotka vaikuttavat siihen, miten energia kulkee elimistön läpi.

Nappaa korvan reuna etusormen ja peukalon väliin ja hiero 10–30 sekunnin ajan. Käy reuna kauttaaltaan läpi. Toista hieronta toiselle korvalle.

9. Katso hauska video

Hauskojen eläinvideoiden katsomisesta voi oikeasti olla hyötyä. Nauru saa veren kiertämään ja sydämen sykkimään nopeammin, mikä virkistää väsynyttä kehoa. Lisäksi nauru rentouttaa lihaksia ja mieltä, joten hauskan hetken jälkeen työnteko voi sujua paremmalla tuulella.

10. Hengitä syvään ja sulje silmät

Rauhalliset ja rentoutuneet työntekijät ovat tuottavampia työntekijöitä. Syvään hengittäminen kuljettaa elimistön eri osiin enemmän happea kuin pinnallinen hengitys, mikä voi tehdä olosta sekä virkeämmän että seesteisemmän. Syvähengitys myös vähentää stressiä ja ahdistusta.

Sulje silmäsi ja keskity hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos. Voit kokeilla esimerkiksi kuuden sekunnin harjoitusta, jossa hengitetään kolmen sekunnin ajan sisään ja kolmen sekunnin ajan ulos.

Silmien sulkeminen voi kuulostaa unettavalta, mutta se voi itseasiassa piristää tietokoneen ääressä työtä tekevän silmiä. Näytön tuijottaminen voi tehdä silmistä kuivat, väsyneet ja ärtyneet, mutta silmien sulkeminen hetkeksi auttaa. Katse tulisi myös kääntää kerran 20 minuutissa pois näytöstä, ja tuijottaa hetken ajan kaukaisuuteen.

Lähteet: Business Insider, Health, Lifehack, Prevention, Terveyskirjasto

Lue myös:

Jatkuvan uupumuksen syynä krooninen väsymysoireyhtymä? Näistä oireista tunnistat

Piristystä päivään – Kananmuna, valkosipuli ja muut niksit kaamosmasennukseen

Tätä kaamos aiheuttaa elimistöllesi juuri nyt – 5 merkittävää muutosta

X