Terveys

Ennaltaehkäise ja hoida ryppyjäsi oikein – nämä asiat sinäkin haluat tietää rypyistä

Oletko ikinä miettinyt, mistä ryppysi johtuvat? Tunnistamalla ryppyjen taustalla olevat tekijät, hoidat ihoasi todennäköisesti paljon tehokkaammin.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Rypyt ovat luonnollinen osa elämää. Vaikka muutokset ovat väistämättömiä, niitä voi kuitenkin hidastaa monin arkisin keinoin.

Oletko ikinä miettinyt, mistä ryppysi johtuvat? Tunnistamalla ryppyjen taustalla olevat tekijät, hoidat ihoasi todennäköisesti paljon tehokkaammin.

Listasimme plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkasen avulla, mitä tavallisen ihmisen tulee tietää rypyistä voidakseen hoitaa niitä oikein.

Helpoin tapa vaikuttaa ihon kuntoon on tarkistaa elämäntavat

Tupakointi, valvominen, stressi ja runsas auringonotto vahingoittavat ihoa ja edesauttavat ryppyjen syntymistä. Ryppyjen minimoimisessa suurin vaikutus on erityisesti auringon UV-säteiltä suojautumisella ja tupakoimattomuudella. Auringossa oleskellessa kannattaa käyttää aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on valittu auringon voimakkuuden ja oman ihotyypin mukaan. Vaalea punapää on huomattavasti herkempi auringonsäteille kuin tummahipiäinen henkilö.

Näiden lisäksi kannattaa huomioida, että ihon hyvinvointia tukevat terveelliset elämäntavat, kuten liikunta, terveellinen ravitsemus, suolan ja alkoholin määrän rajoittaminen sekä veden juonti.

Aina rypyt eivät ole huono asia

Dynaamiset ilmerypyt ilmaantuvat kasvojen toistuvan lihasaktivaation seurauksena. Kasvojen lihaksisto voi kompensoida ikämuutoksia, kuten ihonalaiskudoksen ohenemista.

Löystynyt iho voi saada ihmisen huomaamatta kurtistelemaan otsaa ja näin otsalihaksen aiheuttamat poikkiuurteet pääsevät korostumaan. Silmän linssin jäykistyminen aiheuttaa puolestaan taittokyvyn muutoksen ja silmien siristystarpeen, josta voi seurata ryppyjä.

Jotkut tavat ovat yksilöllisiä ominaisuuksia. Tällainen yksilöllinen tapa voi olla esimerkiksi huulten mutristus.

Aina rypyt eivät ole huono asia. Naururypyt silmien ympärillä voivat viestiä ulospäin positiivisesta pilkkeestä.

Ikä veltostuttaa ihoa

Iän myötä sidekudoksen elastiinin määrä vähenee ja ihon kimmoisuus heikkenee. Ikärypyt ovat verkkomaisia ja pääasiassa matalia. Ikä veltostuttaa ihoa, mikä näkyy erityisesti poskissa, suupielissä, silmäluomissa, leuan alla ja korvannipukoissa. Iän lisäksi myös perimä  ja hormonitoiminta vaikuttavat ryppyjen syntyyn.

Rypyt voivat kertoa yleisestä terveydentilasta

Rypyt voivat kertoa yleisestä terveydentilasta. Ryppyjen perusteella ei voi kuitenkaan tehdä diagnoosia niiden taustalla mahdollisesti olevista terveyshuolista, sillä ryppyjen syntyyn vaikuttavat niin monet tekijät. On kuitenkin totta, että erilaiset sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat ihon kuntoon ja sitä kautta myös ryppyihin.

Rutiinit ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille

Kasvot kannattaa huuhdella päivittäin vedellä. Kuivatulle iholle levitetään kosteusvoide. Iho on tehokas suojamuuri, jonka läpi ei ole helppo saada voiteiden vaikuttavia aineita. Voiteiden imeytymistä voi parantaa kuorivalla voiteella, jonka avulla poistetaan pintakerros ja kuona-aineet. Ikääntyneen ihon hoidossa A-vitamiinia sisältävät tuotteet lisäävät ihon tukiranteiden eli kollageenisäikeiden tuotantoa.

Ryppyjen ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa ajoissa

Botuliinitoksiinipistosten avulla voidaan vaimentaa yliaktiivisia lihaksia ja täyteaineen avulla voidaan korvata ikääntyessä menetettyä ihonalaiskudoksen tilavuutta. Jos vasta syviä ryppyjä päädytään hoitamaan pistoksin, voi olla, etteivät pelkät botuliinipistokset riitä, vaan tarvitaan myös täyteaineita.

Kun kotikonstit eivät riitä, mesoterapia on menetelmä, jossa ihon kuntoon vaikuttavia aineita viedään ihon sisään pienien neulojen avulla.

Täyteaineen sisältämä hyaluronihappo parantaa ihon kimmoisuutta. Laitehoidoin on mahdollista hoitaa veltostunutta ihoa sekä ihon verisuoni- tai pigmenttimuutoksia. Leikkaussalissa tehtävistä toimenpiteistä tavallisimpia ovat silmäluomileikkaukset ja kasvojenkohotustoimenpiteet. Alkavissa ikämuutoksissa voi riittää omien rasvasoujen siirto.

Lähteet: Asiantuntija: Plastiikkakirurgian erikoislääkäri, LT, Timo Pakkanen, Siluetti, Healthline, Terveyskirjasto

Lue myös:

Ryppyjä, juonteita ja sellulliittia – näin sokeri vanhentaa ihoasi

Tiedätkö oman ihotyyppisi? Näin opit tunnistamaan sen

Punoitusta, läikkiä tai sameutta? Näin saat kesän hehkun takaisin ja pääset eroon iho-ongelmista

X