Terveys

Erikoislääkäri Antti Heikkilä: ”Nainen, älä syö liikaa hedelmiä”

Fruktoosi eli hedelmäsokeri on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten rasvamaksaan. Lääkäri Antti Heikkilän mukaan erityisesti naisten tulisi varoa liiallista hedelmien syöntiä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
123 Rf

Fruktoosi eli hedelmäsokeri on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten rasvamaksaan. Lääkäri Antti Heikkilän mukaan erityisesti naisten tulisi varoa liiallista hedelmien syöntiä.

Fruktoosi eli hedelmäsokeri ei ole vaihtoehto valkoiselle sokerille, vaan se voi olla jopa tavallista sokeria haitallisempaa. Tätä mieltä on ruokavalion ja terveyden yhteyttä tutkinut kirurgi, ortopedi ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä.

– On ajateltu, että fruktoosi on terveellisempää kuin tavallinen sokeri. Mutta tutkimusten mukaan liika fruktoosi voi aiheuttaa sisäelinten rasvoittumista, mikä taas aiheuttaa tulehdusta, metabolista häiriötä, kakkostyypin diabetesta ja sydäntauteja, Heikkilä kertoo.

Hänen mukaansa erityisesti naisten pitäisi olla fruktoosin suhteen varovaisia.

– Sokerista johtuva rasvamaksa on yleistynyt hurjasti, ja jostain syystä naiset ovat sille herkkiä. Naisten maksa ei kestä alkoholiakaan samalla tavalla kuin miesten, ja fruktoosin suhteen voi olla sama juttu.

Hurjin tieto Heikkilän mielestä kuitenkin on se, että fruktoosi on yhdistetty myös syöpään.

–  On tutkittu, että fruktoosi stimuloi haimasyöpäsoluja ja panee sen leviämään. Steve Jobs kuoli haimasyöpään, ja hän oli yhteen aikaan pelkällä hedelmädieetillä. On esitetty, että huimat fruktoosimäärät saattoivat olla syynä hänen syöpäänsä.

Pitäisikö hedelmien syöntiä siis välttää?

Lue myös: Hedelmäsokeri – Terveellinen vai ei?

”Yksi omena päivässä riittää”

Terve ihminen voi Heikkisen mukaan voi syödä päivässä 25 grammaa fruktoosia. Diabetesta sairastavalle hän suosittelee vain 12 grammaa.

– Sanon aina, että yhden omenan – mieluummin kotimaisen kuin ulkomaisen supermakean – voi syödä päivässä. Omenassa on noin 10 grammaa fruktoosia.

Sen sijaan viinirypäleitä, kuivattuja hedelmiä ja hedelmämehuja Heikkinen kehottaa välttämään.

– Kaksi desiä rusinoita voi sisältää 50 grammaa fruktoosia. Hedelmämehuihin en koskisi ollenkaan.

Jos välttämättä haluaa juoda mehuja, Heikkilä suosittelee puristamaan mehun itse tuoreesta hedelmästä.

– Parempi vaihtoehto olisi kuitenkin syödä se hedelmä kokonaisena, jotta elimistö saisi kuituja.

Lue myös: Laihduttaja, varo makeita juomia!

Marjat ovat terveellisin vaihtoehto

Heikkilän mukaan monet hedelmät on jalostettu sokeripommeiksi. Marjat ovatkin hedelmiä parempi vaihtoehto. Kahdessa desissä marjoja on noin 5 grammaa fruktoosia.

– Olen sitä mieltä, että syömisen pitäisi olla mahdollisimman helppoa, ei eksoottista. Marjat kuuluvat Suomeen, joten niitä kannattaa suosia. Marjoja syömällä fruktoosimäärät pysyvät tasapainossa, ja marjoista saa myös antioksidantteja.

Heikkilä muistuttaa, että suurten fruktoosimäärien lisäksi hedelmien syönnistä ongelmallista tekevät myös hedelmien viljelyssä käytetyt torjunta-aineet.

– Omenassa terveellisin osa on kuori, mutta jos kuori on täynnä myrkkyjä, ja omena on pakko kuoria, hyödyt menetetään. Suosittelenkin luomuomenia.

Lue myös: Vahvistu kotimaan marjoilla

X