Terveys 12.4.2016

Erikoislääkäri Antti Heikkilä: ”Nainen, älä syö liikaa hedelmiä”

Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: 123 RF
Fruktoosi eli hedelmäsokeri on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten rasvamaksaan. Lääkäri Antti Heikkilän mukaan erityisesti naisten tulisi varoa liiallista hedelmien syöntiä.

Fruktoosi eli hedelmäsokeri ei ole vaihtoehto valkoiselle sokerille, vaan se voi olla jopa tavallista sokeria haitallisempaa. Tätä mieltä on ruokavalion ja terveyden yhteyttä tutkinut kirurgi, ortopedi ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä.

– On ajateltu, että fruktoosi on terveellisempää kuin tavallinen sokeri. Mutta tutkimusten mukaan liika fruktoosi voi aiheuttaa sisäelinten rasvoittumista, mikä taas aiheuttaa tulehdusta, metabolista häiriötä, kakkostyypin diabetesta ja sydäntauteja, Heikkilä kertoo.

Hänen mukaansa erityisesti naisten pitäisi olla fruktoosin suhteen varovaisia.

– Sokerista johtuva rasvamaksa on yleistynyt hurjasti, ja jostain syystä naiset ovat sille herkkiä. Naisten maksa ei kestä alkoholiakaan samalla tavalla kuin miesten, ja fruktoosin suhteen voi olla sama juttu.

Hurjin tieto Heikkilän mielestä kuitenkin on se, että fruktoosi on yhdistetty myös syöpään.

–  On tutkittu, että fruktoosi stimuloi haimasyöpäsoluja ja panee sen leviämään. Steve Jobs kuoli haimasyöpään, ja hän oli yhteen aikaan pelkällä hedelmädieetillä. On esitetty, että huimat fruktoosimäärät saattoivat olla syynä hänen syöpäänsä.

Pitäisikö hedelmien syöntiä siis välttää?

Lue myös: Hedelmäsokeri – Terveellinen vai ei?

”Yksi omena päivässä riittää”

Terve ihminen voi Heikkisen mukaan voi syödä päivässä 25 grammaa fruktoosia. Diabetesta sairastavalle hän suosittelee vain 12 grammaa.

– Sanon aina, että yhden omenan – mieluummin kotimaisen kuin ulkomaisen supermakean – voi syödä päivässä. Omenassa on noin 10 grammaa fruktoosia.

Sen sijaan viinirypäleitä, kuivattuja hedelmiä ja hedelmämehuja Heikkinen kehottaa välttämään.

– Kaksi desiä rusinoita voi sisältää 50 grammaa fruktoosia. Hedelmämehuihin en koskisi ollenkaan.

Jos välttämättä haluaa juoda mehuja, Heikkilä suosittelee puristamaan mehun itse tuoreesta hedelmästä.

– Parempi vaihtoehto olisi kuitenkin syödä se hedelmä kokonaisena, jotta elimistö saisi kuituja.

Lue myös: Laihduttaja, varo makeita juomia!

Mitä fruktoosi on?

Fruktoosi eli hedelmäsokeri on sokeri, jota on muun muassa hunajassa, hedelmissä ja marjoissa.

Fruktoosin energiapitoisuus on sama kuin sakkaroosin eli tavallisen sokerin. Sakkaroosi koostuu fruktoosista ja glukoosista.

Elimistö voi käyttää glukoosia suoraan polttoaineenaan, mutta fruktoosin käsittely hoituu maksan kautta.

Lähteet: Antti Heikkilä ja Fineli

Marjat ovat terveellisin vaihtoehto

Heikkilän mukaan monet hedelmät on jalostettu sokeripommeiksi. Marjat ovatkin hedelmiä parempi vaihtoehto. Kahdessa desissä marjoja on noin 5 grammaa fruktoosia.

– Olen sitä mieltä, että syömisen pitäisi olla mahdollisimman helppoa, ei eksoottista. Marjat kuuluvat Suomeen, joten niitä kannattaa suosia. Marjoja syömällä fruktoosimäärät pysyvät tasapainossa, ja marjoista saa myös antioksidantteja.

Heikkilä muistuttaa, että suurten fruktoosimäärien lisäksi hedelmien syönnistä ongelmallista tekevät myös hedelmien viljelyssä käytetyt torjunta-aineet.

– Omenassa terveellisin osa on kuori, mutta jos kuori on täynnä myrkkyjä, ja omena on pakko kuoria, hyödyt menetetään. Suosittelenkin luomuomenia.

Lue myös: Vahvistu kotimaan marjoilla

Kommentit (7)

Timo Pietilälle.
Eikö ole häpeäksi THL: lle , että ravitsemuksen äänitorvena ja asiantuntijana Suomen kansalle TV: n ruokakeskusteluissa on peruskoulutukseltaan agranomi?
41

Olen lukenut kaikki Antti Heikkilä avoimet blogisivut ja hän on jo aiemminkin varoittanut liiasta fruktoosista muutama vuosi sitten. Kerroin sitten tästä asiasta eräälle noin 45 vuotiaalle naiselle ja hän sanoi, että hänen isälleen kävi juuri näin. Isänsä oli mennyt kuulemaan häneltä otettujen verikokeiden tuloksia. Lääkäri oli sanonut, että tämä on oikein hyvä, mutta mitenkäs teillä tämä alkoholin käyttö, kun nuo maksa-arvot ovat vähän koholla. Isänsä oli hämmästynyt ja sanonut lievästi loukkaantuneena: kuulkaapas nyt hyvä tohtori, minä en käytä alkoholia lainkaan ja kuulun vielä kirkkoneuvostoonkin, mitäs te oikein puhutte? Lääkäri oli sanonut, että kun teillä on nämä maksa-arvot ja hiukkasen koholla, sitä tarkoitin vai mitäs te oikein syötte, jos ette kerran juo? Syön erittäin paljon hedelmiä oli sen naisen isä sanonut. Jaa..aa, oli lääkäri sanonut, en ole kuullut, että ne aiheuttaisivat rasvamaksaa, ette siis käytä lainkaan alkoholia, onko se varma? En käytä, oli isänsä toistanut. No, sitten, hedelmissä on paljon fruktoosia, jospa teidän pitäisi sitten siirtyä vaikka kotimaisii juureksiin ja kotimaisiin marjoihin, niissä on vähemmän fruktoosia ja ne ovat terveellisempiä kuin hedelmät. No, voisihan sitä kokeilla sanoi isänsä. Otetaan kuitenki teiltä uudet verikokeet kolmen kuukauden kuluttua, kirjoitan lähetteen, seurataan tilanteen kehittymistä, käykö niin? Kyllä se käy, oli isänsä sanonut.

Eli kliinisesti minäkin totesin, että Heikkilä puhuu totta tässä asiassa.
11

On erikoista että dieetillä jossa syödään runsaasti eläinperäisiä rasvoja, ollaan maksa-arvojen kohotessa huolissaan hedelmien syönnistä.
34

Tiina, jutussa ei sanottu, että rasvamaksaa ilmaantuisi VHH dieettiä noudattaville alkoholia kohtuullisesti käyttäville! S i s ä l u k u t a i t o ! 😉
21

Häpeäksi Anna-lehdelle, että ravitsemusasiantuntijana käytetään eläkkeellä olevaan ortopedia. Antaa kuvan, että lehdessä ollaan IHAN pihalla.
44

Timo Pietilälle.
Eikö ole häpeäksi THL: lle , että ravitsemuksen äänitorvena ja asiantuntijana Suomen kansalle TV: n ruokakeskusteluissa on peruskoulutukseltaan agranomi?
41

Tiedän tuon tunteen. Mulla on kanssa maksa-arvot olleet koholla runsaan hedelmiensyönnin seurauksena. Tätä mietittiin ulkomaalaisen lääkärin kanssa, kun hän kyseli alkoholin käytöstä. Tämä tietysti kuuluu läääkärin tehtävään eikä siitä loukaantua pidä. Vaikka suomalainen onkin. Onneksi olen luonnostaan vähentänyt hedelmien syöntiä. Viime kokeissa lääkäri puuttunut asiaan enää ollenkaan, joten arvot on siltämyöten kohdillaan. Antti Heikkilä puhuu oikeata asiaa jällkeen kerran.
31

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi