Terveys

Estävätkö aurinkosuojat riittävän D-vitamiinin saannin? Näin kauan auringossa pitäisi olla ilman aurinkorasvaa

Auringon UV-säteilystä on terveydelle myös hyötyä. Aurinko on ihmiselle merkittävin D-vitamiinin lähde, mutta aurinkovoiteet estävät sen muodostumisen. Tiedätkö, saatko kesälläkään riittävästi D-vitamiinia ja kuinka paljon auringossa tulisi oleskella ilman aurinkosuojia?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Lyhytaikainen altistuminen UV-säteilylle ei ole vaarallista. Sen sijaan se synnyttää D-vitamiinia.

Auringon UV-säteilystä on terveydelle myös hyötyä. Aurinko on ihmiselle merkittävin D-vitamiinin lähde, mutta aurinkovoiteet estävät sen muodostumisen. Tiedätkö, saatko kesälläkään riittävästi D-vitamiinia ja kuinka paljon auringossa tulisi oleskella ilman aurinkosuojia?

Auringon ultraviolettisäteily tiedetään ihmiselle haitalliseksi: se vanhentaa ihoa ja altistaa ihosyövälle. Siksi säteilyltä tulisi suojautua voitein ja vaattein.

Toisaalta UV-säteilystä on myös terveydelle hyötyä: kun auringon UVB-säteilyä pääsee iholle, käynnistyy D-vitamiinisynteesi ja ihmisen D-vitamiinivarastot täyttyvät. D-vitamiini on erityisen tärkeää luustolle.Lisäksi se vähentää infektiosairauksien riskiä.

D-vitamiinia ei kuitenkaan pääse syntymään, jos iho on suojattu UV-säteilyltä aurinkovoiteella. Sillä samalla, kun aurinkovoide estää UV-säteilyn pääsemisen iholle, se estää myös D-vitamiinisynteesin käynnistymisen. Jo suojakerroin 8 estää D-vitamiinin muodostumisen.

Kuinka auringossa tulisi oleskella ilman aurinkosuojaa, jotta D-vitamiinia karttuisi, mutta ihosyövän riski ei lisääntyisi?

D-vitamiinia auringosta: vartin aurinkokylpy käsille ja kasvoille

Suomessa auringosta on mahdollista saada D-vitamiinia maaliskuusta lokakuuhun. Kun näiden kuukausien aikana oleskelee auringossa ilman aurinkosuojaa muutaman kerran viikossa, noin 15 minuutin ajan, saa vitamiinia riittävästi.

Paras aika D-vitamiinitankkaukselle on klo 11–15 välillä, sillä aamulla ja illalla auringon UVB-säteilyn määrä on vähäistä. Auringossa ei kuitenkaan tarvitse makoilla bikineissä: riittää, että käsivarret ja kasvot saavat aurinkoa.

Ihmisen ikä ja ihonväri vaikuttavat siihen, kuinka helposti D-vitamiinia syntyy. Vaalea iho muodostaa auringosta herkemmin D-vitamiinia kuin tumma ja nuorempi iho herkemmin kuin ikääntynyt. 70-vuotiaalla ihmisellä D-vitamiinia syntyy enää vain noin 30 prosenttia siitä määrästä, mitä hänellä syntyi nuorena.

Vältä ihon punoitusta

Aurinko on ylivoimaisesti paras luonnollinen D-vitamiinin lähde, sillä ruoassa sitä on merkittävästi vain kalassa.

D-vitamiiniakaan ei kuitenkaan kannata yrittää tankata auringosta liikaa. Nyrkkisääntönä on, että jos iho alkaa punoittaa, auringossa on oltu liian kauan. Ihon palaminen tai pitkäaikainen altistuminen auringolle lisää ihosyövän riskiä eikä edistä D-vitamiinin saantia.

Lähteet: D-vitamiini.fi, TerveyskirjastoWebMD

Lue myös:

Johtuuko melanooma aina auringosta ja 4 muuta kysymystä melanoomasta

Riittääkö meikkivoiteen aurinkosuoja?

7 kysymystä D-vitamiinista – Lue huippuasiantuntijan neuvot!

X