Terveys

Flunssa ei ole syy käyttäytyä huonosti – näin huomioit muut kun olet kipeä

Flunssan oireet iskevät päälle ja olo on kurja. Räkätauti ei silti ole syy käyttäytyä huonosti. Keräsimme vinkit, miten huomioit muut, kun olet kipeä.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Colourbox

Flunssan oireet iskevät päälle ja olo on kurja. Räkätauti ei silti ole syy käyttäytyä huonosti. Keräsimme vinkit, miten huomioit muut, kun olet kipeä.

1. Älä kättele kipeänä

Flunssa tarttuu yleensä suoraan ihmisestä toiseen. Jos aivastelet ja niistät koko ajan, jätä kättely väliin. Tuttavat ja työkaverit ymmärtävät kyllä, miksi jätät muulloin niin kohteliaat tavat väliin vilustuneena. Lääkärikään ei kättele potilaitaan vastaanotolla samasta syystä.

Lue myös: Luonnollinen apu syysflunssaan

2. Yski hihaan tai nenäliinaan

Noin 80 prosenttia kaikista tautitartunnoista leviää kosketuksen kautta. Älä aivasta kämmeniin vaan käytä hihaa tai nenäliinaa suojana. Näin pöpöt eivät pääse leviämään käsien kautta. Älä jätä käytettyjä nenäliinoja lojumaan pöydälle, vaan laita ne heti roskakoriin. Kädet pitää pestä tai desinfioida niistämisen ja yskimisen jälkeen.

3. Pese kätesi usein

Huolellinen käsien pesu on tehokas tapa ehkäistä flunssan tarttumista. Esimerkiksi sormenkynnen alla voi olla jopa 10 miljoonaa bakteeria. Kun tulet kotiin, pese ensimmäiseksi kädet. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä käsiä päivän aikana, ota mukaasi pieni käsidesipullo tai kosteuspyyhkeitä.

Lue myös: 5 vinkkiä, joilla lyhennät flunssaa

4. Kuivaa kädet huolella

Käytä paperipyyhkeitä käsien kuivaamiseen varsinkin keittiössä ja kylpyhuoneessa. Pöpöt voivat elää käsipyyhkeissä jopa useita tunteja.

Lähteinä Terveyskirjasto: Flunssa ja Työpiste: Miten voin vältäää syysflunssan.

 

 

 

X