Terveys

Flunssa vai influenssa? Näin erotat, hoidat ja ehkäiset tartunnat

Miten flunssa ja influenssa eroavat toisistaan? Täytyykö influenssan takia lähteä aina lääkäriin? Entä miten tartunnat voi ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti? Kysyimme asiaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Leif Lakomalta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Nuha ja yskä ovat tyypillisiä flunssan oireita.

Miten flunssa ja influenssa eroavat toisistaan? Täytyykö influenssan takia lähteä aina lääkäriin? Entä miten tartunnat voi ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti? Kysyimme asiaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Leif Lakomalta.

Suomessa sanat flunssa ja influenssa sekoittuvat usein ihmisten suussa. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri tautia.

–Influenssaa esiintyy yleensä kausina. Influenssakausi alkaa useimmiten vuodenvaihteen aikoihin ja kestää muutaman kuukauden.  Flunssaa taas on ympäri vuoden, joskin Suomessa vähemmän kesä-heinäkuussa, koska ihmiset ovat vähemmän tekemisissä keskenään. Koulut ovat kiinni ja ihmiset ovat lomilla ja ollaan enemmän ulkona, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautilääkäri Leif Lakoma kertoo.

Flunssa ja influenssa aiheuttavat erilaiset oireet

Flunssalla ja influenssalla on eri taudinaiheuttajat. Flunssaa aiheuttavia viruksia on noin parisataa.

– Tauti on yleensä lievä ja oireina on enimmäkseen vain ylähengitysteiden oireita eli esimerkiksi kurkkukipua, nuhaa ja yskää, ei niinkään rajua yleistautia, Lakoma kertoo.

Influenssaa taas aiheuttavat influenssavirukset. Influenssaviruksia on kolmea päätyyppiä, A, B ja C, joista A- ja B-tyypit aiheuttavat vuosittaisia epidemioita ihmisille.

– Influenssa alkaa usein korkealla kuumeella. Lisäksi voi tulla päänsärkyä ja tuntua siltä, että joka paikkaa kolottaa. Influenssa on tautina flunssaa rankempi.

Työikäisillä influenssa yleensä paranee flunssan tapaan kotihoidolla, mutta vanhemmalle väestölle influenssasta seuraa enemmän jälkitauteja, jotka voivat pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan.

– Mitään spesifiä hoitoa influenssaan ei ole, mutta viruslääkkeet saattavat joskus lyhentää taudin kestoa. Niitä ei kuitenkaan aina ole edes tarpeen käyttää. Yleisvointi ratkaisee aina sen, onko syytä hakeutua hoitoon vai ei, Lakoma ohjeistaa.

Rokotus, käsihygienia ja oikeaoppinen yskiminen

Flunssan ja influenssan yksi olennainen ero on Lakoman mukaan se, että influenssaa voidaan ehkäistä rokotteella, kun taas flunssaan ei mitään rokotetta ole.

– Flunssa ja influenssa tarttuvat kosketus- ja pisaratartuntana yleensä käsien kautta, kun virukset kulkeutuvat käsistä hengitysteihin ja silmiin. Siksi hyvä käsihygienia on kaiken A ja O. Myös oikeaoppinen yskiminen on tärkeää. Käsiin ei pitäisi yskiä, vaan mieluummin kyynärtaipeisiin.

X