Terveys

Flunssaa vai allergista nuhaa? Erota tukkoisen nenän syyt

Nenä tukossa, silmät vuotavat ja kurkussa kirvelee. Joko syysflunssa iski? Voi myös olla että kärsit tietämättäsi allergisesta nuhasta.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Moni sekoittaa allergisen nuhan flunssan oireisiin.

Nenä tukossa, silmät vuotavat ja kurkussa kirvelee. Flunssa iski? Voi myös olla että kärsit tietämättäsi allergisesta nuhasta.

Allergista nuhaa potee noin joka neljäs, kaupungeissa asuvista jopa kolmannes ihmisistä. Kaupunkilaisten vastustuskyky on heikompi siksi, että he eivät maalaisten tavoin luontaisesti siedäty allergeeneille.

Allergian oireita osataan hoitaa siitepölyaikaan keväisin ja kesäisin. Mutta kun oireet jatkuvat vielä syksyllä, niitä ei aina ymmärretä yhdistää allergiaan.

Kysyimme korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindbladilta allergisesta nuhasta.

Kun nuha vaivaa, mistä tiedän, onko kyse flunssasta vai allergiasta?

Jatkuvasta allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun oireita esiintyy vähintään neljänä päivänä viikossa vähintään kuukauden ajan. Nenä on tukkoinen ja kutisee, nuha vetistä. Aivastuttaa ja silmät punoittavat.

Mistä allerginen nuha johtuu?

Allergisen nuhan aiheuttavat usein sisä- ja ulkotiloissa esiintyvät allergeenit, kuten eläinpöly, home tai huonepölypunkit. Myös jotkut ruoka-aineet ja mausteet voivat aiheuttaa allergista nuhaa. Koivuallergikot saattavat saada oireita esimerkiksi omenasta, kiivistä ja raa’asta porkkanasta.

Millaisia vaikutuksia allergisella nuhalla on elämänlaatuun?

Allerginen nuha vaikuttaa voimakkaasti mielialaan. Allergista nuhaa sairastavien eurooppalaisten potilaiden elämänlaatua selvittäneessä tutkimuksessa 90 prosenttia vastaajista kertoi, että sairaus häiritsee keskittymistä työntekoon ja koulunkäyntiin. Myös riski joutua liikenneonnettomuuteen kasvaa: se on sama kuin 0,5 promillen humalassa. Hankaluuksia on myös nukkumisessa ja sosiaalisessa elämässä.

Miten allergista nuhaa hoidetaan?

Niillä, joita allerginen nuha vaivaa aktiivisesti, esiintyy usein myös liitännäissairauksia, kuten astmaa, korvatulehduksia ja sivuontelotulehduksia. Siksi potilaan kannattaa mennä lääkäriin varmistamaan, että oireet saadaan hallintaan.

Käytössä on monia eri allergiavalmisteita: antihistamiinitabletteja, nenäsumutteita ja silmätippoja. Joskus hoitoon riittää pelkkä antihistamiinia ja kortikosteroidia sisältävä nenäsumute, jolla hoidetaan hengitystieoireiden lisäksi myös silmäoireita.

X