Terveys

Hoida pienetkin haavat huolella, jotta vältät tulehduksen – juokseva vesi on paras puhdistukseen ja ilmakylvyt voi unohtaa

Tikku jalkapohjassa, asfaltti-ihottumaa käsivarressa tai ongenkoukku sääressä. Pienikin haava on tärkeä puhdistaa ja suojata huolellisesti, jotta se ei tulehdu.

Teksti:
Tiina Laaninen
Kuvat:
Istock

Laastari on sopivin suoja vain pienimmille haavoille.

Tikku jalkapohjassa, asfaltti-ihottumaa käsivarressa tai ongenkoukku sääressä. Pienikin haava on tärkeä puhdistaa ja suojata huolellisesti, jotta se ei tulehdu.

Pienenkin haavan hoito kannattaa

Auts! Puukko osui sormeen ja haavasta vuotaa verta. Harva välttyy kesällä kokonaan haavoilta ja nirhamilta. Jos haaveri sattuu, on tärkeä muistaa kolme asiaa: verenvuodon tyrehdytys, haavan puhdistus ja suojaaminen. Huolellinen haavan hoito kannattaa, jotta haava ei tulehdu.

Pienen haavan verenvuoto tyrehtyy yleensä nopeas­ti, kun haavaa painaa muutaman minuutin ajan puhtaalla kankaalla, kuten pyyhkeellä tai talouspaperilla. Jos haava on jalassa, kannattaa jalka lisäksi nostaa ylöspäin. Myös kylmä auttaa.

Jos verenvuoto on rajua tai epäilee, että haava voi tarvita ompeleita tai liimausta, on parasta suunnata ensiapuun.

Haavan puhdistus – puhdas vesi riittää

Haavan puhdistukseen riittää kehonlämpöinen, juokseva kraanavesi. Jos sitä ei ole esimerkiksi mökillä, kannattaa lääkekaapissa säilyttää haavanhuuhteluliuosta. Myös keittosuolaliuos sopii haavan puhdistukseen.

Haavaa ei sen sijaan saa puhdistaa järvivedellä tai työntää esimerkiksi puutarhasaaviin, koska molemmissa voi olla bakteereja, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa haavaan hankalan tulehduksen.

Jos haavan ympärillä on likaa, se poistetaan varovasti sideharsotaitoksia apuna käyttäen. Puhdistettu haava kuivataan kevyesti pyyhkeellä tai paperilla.

Laastaria parempi tapa suojata haava on käyttää apteekissa ja kaupoissa myytäviä vaahtosidoksia. Haavanhoitotuotteen on tärkeä olla riittävän suuri, jotta se ei jää kiinni haavan reunaan ja aiheuta näin lisää vauriota.

Älä mene uimaan haavan kanssa

Haavan suoja on hyvä vaihtaa aluksi kerran päivässä, jolloin voi samalla tarkkailla, tuleeko haavasta eritettä. Jos haavan ympärillä on eritettä tai likaa, ne voi poistaa, mutta ilmakylpyjä tai päivittäistä suihkuttelua haavalle ei suositella. Kun haava alkaa parantua, samaa suojaa voi pitää parin kolmen päivän ajan.

Apteekin henkilökunnalta on hyvä kysyä apua sopivimman haavasidoksen löytämiseen. Laastaria kannattaa käyttää vain kaikkein pienimpiin nirhamiin, sillä se ei yleensä juuri hengitä.

Haavasta huolimatta voi käydä suihkussa, mutta saunaan, järviveteen tai uimahalliin ei avonaisen haavan kanssa kannata mennä. Sama pätee liimattuun ja ommeltuun haavaan.

Tunnista tulehtunut haava

Jos haava alkaa punoittaa, kuumottaa tai paranemisen sijaan muuttuu kipeämmäksi, on hyvä hakeutua lääkäriin. Kuumeen haava nostaa yleensä vasta, kun tulehdus on jo edennyt pidemmälle.

Erityisen tarkkana on hyvä olla jalan haavojen kanssa, jos sairastaa esimerkiksi diabetesta tai puolustuskyky on alentunut sairauden tai syöpähoitojen takia. Tällöin jalkojen tunto voi olla alentunut eikä haavan kipua ehkä huomaa, jolloin pienestäkin nirhamasta voi huomaamatta kehittyä tulehdus.

Huolellisuutta tarvitaan myös, jos kaatuu asfaltilla. Asfaltti-ihottuma näkyy tummana, joskus myös verisenä alueena ihossa. Jotta haava parantuu, piki on poistettava haavasta kokonaan, eikä se yleensä onnistu kotikonstein. Mitä kauemmin asfaltti-ihottuman synnystä kuluu, sitä hankalampaa pien poistaminen on.

Tikku sormessa? Poista huolellisesti

Jos tikku pilkottaa ihosta, sen voi useimmiten poistaa kotona. Ennen tikun poistamista on tärkeä pestä kädet hyvin. Paras apuväline on desinfioidut pinsetit, joilla tikun voi vetää varovasti ihosta pois. Tikun poistamisen jälkeen iho on hyvä huuhdella puhtaalla vedellä, kuivata ja tarvittaessa suojata pienellä vaahtosidoksella.

Tikkua ei kannata tökkiä neulalla tai muilla välineillä, sillä se voi murentua ihon sisään. Jos tikkua jää ihon sisään, se voi alkaa kerätä ympärilleen märkää ja tulehtua – tällöin tarvitaan lääkärin apua. Sama pätee ihoon kiinni jääneeseen ongenkoukkuun. Ammattilainen osaa poistaa koukusta väkäsen, jolloin koukun irrottaminen on helpompaa.

Asiantuntijana plastiikka­kirurgian dosentti, apulaisylilääkäri Ilkka Kaartinen, Tays Haava­keskus

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2022.

 

X