Terveys

Haavaumia ja halkeamia suupielissä? Tunnista suupielten tulehdus ja hoida haavaumat oikein

Suupielten halkeilu on hyvin yleinen ja ärsyttävä vaiva. Halkeilun taustalla on usein tulehdus, jota on helppo hoitaa itse.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Koska rohtuneet ja lohkeilevat huulet ovat tulehdukselle alttiit, huulirasvan käyttö etenkin talvella on fiksua.

Suupielten halkeilu on hyvin yleinen ja ärsyttävä vaiva. Halkeilun taustalla on usein tulehdus, jota on helppo hoitaa itse.

Suupielten halkeilu johtuu hyvin harvoin B-vitamiinin puutoksesta, vaikka niin monesti luullaan. Sen sijaan suupielten halkeilun ja haavaumat aiheuttaa useimmiten tulehdustila.

Suupielten tulehduksen synnyttävät iholla ja limakalvoilla normaalistikin esiintyvät bakteerit ja hiivat. Kun ne pääsevät lisääntymään kosteassa suupielen poimussa, seurauksena on tulehdus. Sen oireita ovat muun muassa:

  • suupielten kutina ja kirvely
  • punoitus, turvotus ja visva
  • kipeät haavaumat ja niiden rupeutuminen.

Oireet voivat tehdä syömisestä kivuliasta, eivätkä halkeilleet suupielet muutenkaan tunnu mukavilta. Jotta haljenneita suupieliä osataan hoitaa oikein, tulehduksen syy kannattaa ensin selvittää.

Ihon rikkoutuminen ja tietynlainen suun rakenne altistavat tulehdukselle

Syitä siihen, miksi bakteerit ja hiivat pääsemät jylläämään suupielissä aiheuttaen tulehdusta, on useita.

Ensinnäkin atooppinen ihottuma altistaa suupielten ja huulten rohtumiselle, kuivumiselle ja halkeilulle. Tällöin tulehdus voi olla atooppisen ihottuman seurausta.

Toisekseen tietynlainen suupielten rakenne edesauttaa tulehduksen syntymistä. Joillain ihmisillä on aina suupielissään kosteana pysyvä poimu, joka hiertyy helposti rikki ja tarjoaa hyvän kasvualustan mikrobeille. Myös hampaattomuus tekee suupielistä kosteat, joten myös vauvat ja hammasproteesin käyttäjät ovat alttiita tulehdukselle.

Kolmas suupielten tulehdusta edistävä tekijä on talvi, sillä kuiva ja kylmä ilma tekee huulista helposti rohtuneet ja halkeilevat. Ihon kuivumiseen liittyy usein huulten nuoleskelua, mikä edesauttaa tulehduksen puhkeamista.

Lisäksi tiedetään, että oikomishoito, lihavuus, diabetes ja kuiva suu altistavat suupielten tulehdukselle.

Halkeilevien suupielten hoitona kortisonivoide

Suupielen tulehdus paranee ja halkeamat katoavat usein 3–7 päivässä omatoimisella hoidolla. Suupielet pestään pari kertaa päivässä vedellä ja saippualla tai happamalla pesunesteellä, jonka jälkeen ne kuivataan huolellisesti. Sitten suupieliin laitetaan kortisonivoidetta, jossa voi olla mukana mikrobien lisääntymistä ehkäisevää ainetta.

Myös sinkkivoide, jota käytetään vauvojen vaippaihottumaan, voi auttaa. Se kuivattaa ja suojaa ihoa ja estää mikrobien lisääntymistä. Liian rasvaisia voiteita sen sijaan ei kannata käyttää, sillä ne voivat jopa pahentaa tilannetta, jos tulehdus pääsee muhimaan rasvan alla.

Jollei suupielitulehdus parane omalla hoidolla viikon kuluessa tai jos se uusiutuu toistuvasti, on syytä hakeutua lääkäriin. Suussa saattaa esimerkiksi olla hoitoa vaativa hiivatulehdus. Hammasproteesin käyttäjän on puolestaan syytä käydä hammaslääkärissä, sillä proteesi voi vaatia korjailuja. Suupielen kosteus voi nimittäin johtua siitä, että purenta on jäänyt liian matalaksi. Lisäksi hiivatulehdus voi sijaita hammasproteesin alla.

Ehkäise suupielten halkeilu

Suupielten tulehdusta ja sen aiheuttamaa halkeilua voi ennaltaehkäistä tai ainakin vähentää kiinnittämällä huomioita seuraaviin asioihin:

  • Huulirasvan käyttö ehkäisee huulten kuivumista.
  • Vältä huulten nuoleskelua, sillä se kuivattaa huulia, ärsyttää ihoa, altistaa tulehdukselle ja vaikeuttaa haavaumien paranemista.
  • Yritä pitää suupielet kuivina ja puhtaina.
  • Atoopikoilla myös jokin ulkoinen tekijä, kuten tietyn hedelmän tai kasviksen syöminen, voi laukaista suupielten halkeilua aiheuttavan ihottuman. Jos kärsit atooppisesta ihottumasta ja huomaat suupieltesi aina reagoivan tiettyyn ruoka-aineeseen, sen välttäminen voi helpottaa ongelmaa.

Lähteet: Healthline, Klinik, SeuraTerveystalo, Terveykirjasto, YTHS 

X