Terveys

Halkeilevat sormenpäät voivat tulla ihonsa rasittajalle – käsivoide on syytä valita tarkkaan

Kuiva huoneilma ja pakkaset voivat kuivattaa sormenpäät haavoille asti. Ennaltaehkäisy, tiskihanskat ja hyvä kosteusvoide ovat vaivan hoidossa valttia.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Halkeilevat sormenpäät voivat tuntua kivuliailta.

Kuiva huoneilma ja pakkaset voivat kuivattaa sormenpäät haavoille asti. Ennaltaehkäisy, tiskihanskat ja hyvä kosteusvoide ovat vaivan hoidossa valttia.

Halkeilevat sormenpäät ovat kuivan ihon riesa. Ongelma syntyy, kun ihon oma, rasvasta ja kosteudesta koostuva suojakerros haihtuu eikä suojaa enää ihoa. Vaiva on yleinen etenkin heillä, joilla on taipumusta atooppiseen ihoon ja erityisesti talvi­kaudella, jolloin pakkanen sekä kuiva sisäilma koettelevat käsien ihon kosteustasapainoa.

Oman rasituksensa tuo tiheä käsien peseminen sekä desin­fiointiaineiden käyttö. Myös muut ihon kosteustasapainoa horjuttavat ärsykkeet, kuten tiskaaminen ja muut käsiä pesuainevedessä kastelevat kotityöt, ovat omiaan aiheuttamaan ja pahentamaan kuivumisongelmaa.

Jos iho pääsee pahoin kuivumaan, se voi alkaa halkeilla ja sormenpäihin voi syntyä jopa haavoja, pykimiä. Tämä johtuu siitä, että kuiva iho ei jousta ja veny normaalin ihon tavoin, vaan ikään kuin repeää. Pykimät voivat toisinaan olla todella kivuliaita.

Näin ennaltaehkäiset halkeilevat sormenpäät

Käsien kuivumista ja sormenpäiden halkeilua voi parhaiten ennaltaehkäistä suojaamalla kädet ärsyttäviltä tekijöiltä. Tiskaaminen päivästä toiseen ilman suojakäsineitä on lähes varma tapa saada halkeilevat sormenpäät, etenkin jos jo valmiiksi kärsii kuivasta ihosta.

Pakkasella on tärkeää suojata kädet kylmältä käsineillä, joiden materiaali on valittu huolella. Esimerkiksi fleece ärsyttää monen ihoa, samoin karkea villa. Sileä, kosteutta sitomaton materiaali, kuten merinovilla, on monille käsiystävällisempi valinta.

Toinen selkeä riskitekijä käsien ihon kuivumiselle on käsien pesu. Tämä tuiki tärkeä infektiokauden tapa on käsien kosteutukselle turmiollista, etenkin jos kädet pesee kuivattavalla saippualla. Erittäin kuivat kädet voi saippuan sijaan pestä pesuöljyllä tai perusvoiteella.

Halkeilevat sormenpäät - tietynlaiset voiteet voivat auttaa.
Acon voide sisältää mm. glyseriiniä ja keramideja. Sebamedin voide sisältää 5 % karbamidia. Eucerin-voiteen tehoaineita ovat glyseriini ja pantenoli.

Tietyt käsivoiteet ovat erityisen tehokkaita kosteuttajia

Käsien kuivumista voi ennaltaehkäistä myös säännöllisellä käsivoiteen käytöllä: päiväksi valitaan kevyempi ja yöksi hoitavampi ja tuhdimpi voide.

Oikein kuiville käsille voi valmistaa yöksi ”hauteen”: illalla levitetään hoitavaa voidetta käsiin paksumpi kerros ja päälle puetaan puuvillaiset hansikkaat.

Viimeistään silloin, kun alkaa näkyä ja tuntua ensimerkkejä kuivumisesta eli kutinaa ja hilseilyä, kannattaa siirtyä hoitavampiin käsivoiteisiin, joissa on tehoaineena esimerkiksi karbamidia eli ureaa. Karbamidi paitsi sitoo kosteutta myös lievittää ihon kutinaa ja kipua rauhoittamalla kuivan ihon tulehdusreaktiota.

Myös glyseroli-, lanoliini- ja keramidipohjaiset voiteet ovat tehokkaita kosteuttajia ja kosteudensitojia, ja ne myös rauhoittavat ihoa.

Jos iho sen sijaan on ihottumainen tai kuivunut haavoille asti, apu voi löytyä kuurimaisesti käytettävästä kortisonivoiteesta tai kortisonivoiteen ja tulehdusta rauhoittavan voiteen yhdistelmästä. Kortisonipohjaista lääkevoidetta ei ole hyvä käyttää omatoimisesti pitkään vaan korkeintaan noin kahden viikon ajan.

Kortisonivoiteen käytön aloittamisesta kannattaa kysyä apteekkihenkilökunnalta tai ihotautilääkäriltä. Näin myös löytyy varmasti oikea ja tarkoitukseen sopivan tehokas voide hoitamaan halkeilevat sormenpäät kuntoon.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Hannele Virtanen. Juttua varten on haastateltu myös farmaseutti Taru Vanhalaa.

Juttu on julkaistu alun perin Kotilääkärin numerossa 10/2022.

X