Mistä halkeilevat suupielet johtuvat ja kuinka niistä pääsee eroon? Asiantuntija vastaa
hadshdhjkd
Terveys

Halkeilevatko suupielet? Näin hoidat tehokkaasti – asiantuntija neuvoo

Halkeilevat suupielet kiusaavat monia erityisesti talvisin. Mistä ikävä vaiva johtuu ja kuinka sitä kannattaa hoitaa? Kysyimme asiaa ihotautilääkäriltä.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Miten halkeilevista suupielistä pääsee eroon? Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta vastasi kysymyksiimme halkeilevien suupielten syistä ja hoidosta.

Mistä halkeilevat suupielet johtuvat?

– Suupielten halkeileminen on yhden sortin huuli-ihottumaa. Tavallisin syy siihen on huulien kuivuus tai atooppinen ihottuma, joka on hyvin yleistä suomalaisilla. Myös huulten nuoleminen ja pureskelu voi aiheuttaa huulien kuivumista ja suupielien halkeilemista. Silloin kyse on ärsytysihottumasta.

Voiko suupielien halkeileminen johtua esimerkiksi vitamiinien puutteesta tai muusta puutostilasta?

– Ei käytännössä. Suupielien halkeileminen ei ole mitään puutostautia, vaikka niin usein ajatellaan.

Miten halkeilevia suupieliä kannattaa hoitaa?

– Rasvaamalla. Jos suupielet eivät ala parantua rasvaamisesta huolimatta, täytyy alkaa miettiä, olisiko taustalla esimerkiksi atooppinen ihottuma. Jos käsikauppakonstit eivät auta, voi olla järkevää puhua asiasta lääkärin kanssa.

Voiko halkeilevien suupielten hoitoon kokeilla kortisonivoidetta?

– Kyllä voi. Apteekista saatavalla hydrokortisonivoiteella voi kokeilla rasvata suupieliä aamuin ja illoin viikon ajan. Siitä ei ainakaan ole mitään haittaa.

Voiko hiivoja tuhoavasta voiteesta olla apua suupielten ihottuman hoitamisessa?

– Suupielten halkeilun syy on harvoin hiivaihottuma, sillä ne ovat hyvin harvinaisia terveillä ihmisillä. Hiivaihottumia esiintyy lähinnä vanhuksilla, joilla on hammasproteesi. Monesti hiivavoiteissa on kuitenkin kortisonia, jonka ansiosta hiivavoide voi tehota halkeileviin suupieliin.

Milloin on syytä epäillä, että halkeilevat suupielet johtuvat muusta kuin kuivuudesta?

– Jos suupielten halkeileminen on pitkäaikaista, esimerkiksi ympärivuotista. Lisäksi lääkärin pakeille kannattaa hakeutua, jos ongelmaa on erityisen hankala hoitaa eli tilanne ei lähde korjautumaan tavallisilla huulirasvoilla tai rasvaisilla perusvoiteilla, Bepanthenilla, vaseliinilla tai edes hydrokortisonivoiteella.

Mitä sellaista lääkäri voi määrätä halkeileviin suupieliin, jota omin päin ei voi kokeilla?

– Esimerkiksi sellaisia reseptillä saatavia voiteita, joita käytetään atooppisen ihottuman hoitoon. Ne ovat yleensä hyvin tehokkaita ja niitä voidaan määrätä tarvittaessa huuli-ihottuman hoitoon myös sellaiselle ihmiselle, joka ei kärsi atooppisesta ihottumasta.

Lue myös:

Kutinaa ja ihottumaa! Onko minulla atooppinen iho?

Johtuuko ihottumasi tai vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

Tiesitkö, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin? 5 tärkeää faktaa herpeksestä

X