Terveys

Haluaisitko elää terveellisemmin? Näillä yksinkertaisilla vinkeillä pääset kiinni terveellisempään elämään

Avaimet terveelliseen elämään ovat arjen pienissä teoissa, jotka toistuvat säännöllisesti. Mutta mitä nuo asiat ovatkaan? Kokosimme avuksesi 9 kohdan listan asioista, joiden tulisi toistua elämässäsi säännöllisesti, mikäli haluat ylläpitää hyvää terveyttä.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Liikunta on eittämättä osa terveellisempää elämää.

Avaimet terveelliseen elämään ovat arjen pienissä teoissa, jotka toistuvat säännöllisesti. Mutta mitä nuo asiat ovatkaan? Kokosimme avuksesi 9 kohdan listan asioista, joiden tulisi toistua elämässäsi säännöllisesti, mikäli haluat ylläpitää hyvää terveyttä.

1. Fleksaa

Kasvispainotteinen ruokavalio on osoittautunut useissa tutkimuksissa terveellisimmäksi vaihtoehdoksi. Saadaksesi kasvisruokavalion hyödyt sinun ei tarvitse siirtyä kokonaan vegaaniksi. Fleksaus tulee sanasta flexitarian ja tarkoittaa osa-aikaista kasvissyöntiä. Fleksaajan ruokavalio sisältää pääosin kasvikunnan tuotteita, mutta eläinkunnan tuotteet eivät ole kokonaan kiellettyjä. Fleksaus auttaa sinua huolehtimaan terveytesi lisäksi painostasi.

2. Laajenna ruokavaliotasi

Ravitsemussuositusten mukaan suurin osa ruokavaliosta tulisi sisältää kasvikunnan tuotteita, kuten vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Kaikki kasvikset eivät kuitenkaan sisällä samaa määrää tärkeitä ravintoaineita. Kokeile siis rohkeasti erilaisia tuotteita monipuolisen ravitsemuksen varmistamiseksi.

Lue myösOletko aina väsynyt? Kokeile näitä muutoksia ruokavalioosi

3. Juo enemmän vettä

Vanha sanontakin sen sanoo. Vesi vanhin voitehista. Täytä lasisi vedellä ja jätä sokeroidut limut, energiajuomat ja soodavedet kaupan hyllyyn. Sokeroidut juomat ovat myös olleet tutkimuksessa yhteydessä diabetekseen, sydänkohtauksiin, kihtiin ja ylipainoon.

Lue myösLaihduttaja, varo makeita juomia! Edes light-limut eivät sovi painonpudotukseen

4. Liiku enemmän

Istu vähemmän ja liiku enemmän. Fyysisen aktiivisuuden suositukset ovat hyvin yksiselitteiset. Kestävyyskunnon parantamiseksi suomalaiset liikuntasuositukset kannustavat liikkumaan viikoittain vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia reippaalla tai tunnin ja 15 minuuttia rasittavalla tasolla. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi tehdä kaksi kertaa viikossa. Tämän lisäksi pitkiä paikallaanolojaksoja tulisi välttää. Nouse siis seisomaan työpäivän aikana useammin, parkkeeraa autosi kauppareissuilla kauemmaksi ja etsi uusia liikuntamuotoja, jotka inspiroivat sinua.

Lue myösHaluatko aloittaa liikunnallisemman elämän? Näin saat alkuinnostuksen kestämään

5. Nuku

Riittävä uni on välttämätöntä hyvälle terveydelle. Erilaiset unenhäiriöt lisäävät ylipainon lisäksi riskiä sairastua sydäntauteihin, diabetekseen ja moniin muihin sairauksiin. Jos heräät usein aamuisin väärällä jalalla, koita mennä sänkyyn joka ilta 15 minuuttia aikaisemmin, kunnes heräät aamulla virkeänä.

Lue myösVoiko unen jakaa pätkiin: toimiiko monivaiheinen unirytmi?

6. Huolehdi palautumisesta

Kaikilla on joskus stressiä, eikä kaikki stressi ole pahasta. Merkityksellistä terveyden kannalta on, kuinka palaudut siitä. Seuraavan kerran, kun koet stressiä, tee vastapainoksi jotain, jolla varmistat palautumisen. Kuntoile, meditoi tai vietä hauska ilta kaverien kesken.

Lue myösNämä ruoat edesauttavat palautumista ja helpottavat nukahtamista

7. Pese kädet

Yksi yksinkertaisimmista ja tehokkaimmista keinoista ylläpitää omaa terveyttä on pestä kädet. Pese kädet jokaisen wc-käynnin jälkeen, kun siirryt paikasta toiseen tai kun laitat ruokaa. Oikeaoppisen käsien pesun tulisi kestää noin 40–60 sekuntia. Tuona aikana kädet pestään kunnolla saippuan kera. Laadukas käsien pesu sisältää myös kuivauksen. Käsidesi ei korvaa käsien pesua.

Lue myösTeetkö aina tämän tyypillisen virheen käsiä pestessäsi?

8. Rajoita alkoholinkäyttöäsi

Alkoholin terveyshaitat ovat kiistattomat. Alkoholin runsas käyttö lisää lukuisten erilaisten sairauksien vaaraa ja lyhentää elinikää. Lisäksi alkoholi voi edesauttaa tapaturmien syntymistä, masennusta, pelkotiloja, hermotauteja ja vatsan alueen sairauksia. Kohtuullinen määrä alkoholia naisille on yksi annos päivässä ja miehille kaksi annosta päivässä ilman humaltumista. On syytä kuitenkin huomata, että syöpäriski kohoaa jo tällä kohtuukäytön annosmäärällä.

Lue myös: Tämän takia alkoholista luopuminen kokonaan edes kuukaudeksi kannattaa – 9 huomattavaa hyötyä

9. Aloita pienistä muutoksista

Aloita matkasi kohti terveellisempää elämää pieni askel kerrallaan. Liian suurien askelten ottaminen voi kostautua, sillä muutosten tekeminen on yllättävän vaikeaa. Parannat onnistumisen mahdollisuuksiasi pilkkomalla kokonaistavoitteesi pienempiin osiin. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi painonpudottaminen, aloita ruokavaliomuutosten tekeminen aamupalastasi. Kun aamiainen on kunnossa, siirry keskittymään lounaaseen.

Lähteet: Kansanterveys, PäihdelinkkiRuokavirasto, THL, THLWebMD

X