Terveys

Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Lankaatko sinä hampaan välit päivittäin? Vaikka suun terveys ja kaunis hymy ovat monille tärkeitä asioita, hammaslangan säännöllisestä käytöstä lipsutaan aivan liian usein – ja se aiheuttaa enemmän haittaa, kuin monet osaavat arvatakaan.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Muistatko sinä langata säännöllisesti? Tämä iltarutiini vie vain hetken, mutta jää silti useimmilta tekemättä.

Lankaatko sinä hampaan välit päivittäin? Vaikka suun terveys ja kaunis hymy ovat monille tärkeitä asioita, hammaslangan säännöllisestä käytöstä lipsutaan aivan liian usein – ja se aiheuttaa enemmän haittaa, kuin monet osaavat arvatakaan.

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia suunsa terveydestä ja estetiikasta. Monet kuitenkin edelleen uskovat, että huolellinen hampaiden harjaus riittää pitämään suun kunnossa, ja hammaslanka jää liian usein käyttämättä.

Hampaiden oikeaoppinen harjaus kyllä puhdistaa itse hampaat, mutta ei hampaiden välejä.

– Karkeasti arvioisin, että säännöllisesti kerran vuorokaudessa lankaavia on vain noin 10 prosenttia aikuisista, kertoo suuhygienisti Riikka Mehtonen Oralista.

– Omassa työssäni huomaan selkeästi, onko välejä puhdistettu vai ei.

Jotta suu pysyisi todellisesti puhtaana, tarvitaan siis muutakin kuin hammasharja ja -tahnaa – myös hammaslankaa olisi käytettävä päivittäin.

Lankaus tuntuu ikävältä – älä silti lopeta!

Myös sillä on väliä, milloin lankaaminen tapahtuu.

– Paras lopputulos saavutetaan, kun lankaus tapahtuu illalla hampaiden harjauksen yhteydessä, Mehtonen kertoo.

Kun iltatoimista haluaisi vain selviytyä nopeasti ja päästä jo nukkumaan, voi hammaslangan käyttö tuntua aikaa vievältä toimenpiteeltä. Todellisuudessa hampaiden lankaus hoituu kuitenkin minuutissa parissa.

Hampaat tulisi langata joka ikinen ilta hampaiden harjauksen yhteydessä.

Monet myös kokevat, että langan ujuttaminen hampaiden väliin on hankalaa tai tekee kipeää. Joku saattaa kauhistua, kun ikenistä alkaakin lankauksen yhteydessä vuotaa verta. Se ei ole kuitenkaan syy lopettaa lankausta, vaan pikemminkin syy jatkaa: ientulehdus ilmoittaa jo itsestään.

Lankaaminen estää tulehdusta

Kun lankaus unohtuu, kertyy hampaiden väliin bakteereita. Bakteerit aiheuttavat pahanhajuista hengitystä sekä ongelmia hampaiden kiinnityskudoksiin, jolloin ien tulehtuu. Jopa 74 prosenttia aikuisista sairastaa jossakin vaiheessa ientulehduksen.

– Pidemmälle edennyt tulehdus aiheuttaa varsinaista kiinnityskudossairautta, parodontiittia, joka on jo vakavampi suun tulehdus, Mehtonen kertoo.

– Se voi aiheuttaa jopa hampaan menetyksen ja muita terveydellisiä ongelmia.

Myös reikiintyminen alkaa usein juuri hampaiden välissä, joten siksikin välien puhdistus on tärkeää.

Bakteerit aiheuttavat pahanhajuista hengitystä sekä ongelmia hampaiden kiinnityskudoksiin, jolloin ien tulehtuu.

Riikka Mehtosen mukaan nykyään yhä useampi suomalainen on tietoinen suuhygienian tärkeydestä sekä vaikutuksista koko kehon terveyteen. Hän arvioi, että yhä useampi lankaakin nykyään ainakin minimiverran, eli 3–4 kertaa viikossa – vaikka tavoite edelleen on, että hammasvälien puhdistus olisi kaikille päivittäinen rutiini kuten hampaiden harjaus.

Paras tapa motivoida ihminen puhdistamaan hammasvälit on Mehtosen mukaan löytää hänen kanssaan sopiva keino välien puhdistukseen: yhdelle se voi olla perinteinen hammaslanka, toiselle hammasharjaa muistuttava hammaslankain tai pienet hammasväliharjat.

– Silloin ollaan jo voiton puolella. Kehut ja motivointi tuottavat tulosta.

X