Terveys

Helpota oireita - älä anna myooman häiritä elämääsi

Myooma eli kohtukyhmy saattaa tehdä kuukautisista runsaat ja epäsäännölliset. Jopa lähes puolet naisista kantaa sisällään myoomaa. Miten myooma löydetään ja kuinka sitä hoidetaan?

Teksti:
Kaisa Pastila
Kuvat:
Bulls Press

Myooma eli kohtukyhmy saattaa tehdä kuukautisista runsaat ja epäsäännölliset. Jopa lähes puolet naisista kantaa sisällään myoomaa. Miten myooma löydetään ja kuinka sitä hoidetaan?

Mikä on myooma?

Myooma on kohtulihaksesta kasvamaan lähtevä pyöreänmallinen, hyvänlaatuinen kyhmy. Sen koko voi vaihdella millistä kymmeneen senttiin. Kasvaimia voi olla kohdussa yksi tai useita. Niitä on noin puolella naisista.

Miksi myoomia tulee?

Syytä ei tiedetä. Taipumus saada hyvänlaatuisia kohtukasvaimia on jonkin verran perinnöllinen. Myös metabolinen oireyhtymä eli keskivartalolihavuus altistaa myoomille.

Mistä myooman huomaa?

Jos kuukautiset muuttuvat runsaammiksi kuin ennen, syynä voi olla myooma. Kohdun lihaskasvain voi ilmetä myös pitkittyneinä kuukautisina. Normaalisti kuukautiskierrossa on pari voimakkaan vuodon päivää, mutta myoomapotilaalla vuoto saattaa jatkua kovana jopa yli viikon. Jos epäilet, että kuukautisesi ovat poikkeuksellisen runsaat, voit täyttää Käypä hoito -sivustolta löytyvän kuukautisvuotolomakkeen ja selvittää asiaa.

Jos kuukautisten välillä alkaa tulla vuotoja, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin. Syynä voi olla myooma, mutta yhtä hyvin oire voi kertoa polyypista tai – varsinkin vanhemmilla naisilla – syövästä. Myös kipu voi olla merkki kohtukyhmystä. Joskus kohdun lihaskasvaimen voi itse tuntea uutena kovettuneena alueena alavatsalla.

Voiko omassa kohdussa olevasta myoomasta olla tietämätön?

Useimmat myoomat ovat täysin oireettomia, eivätkä kantajat tiedä niiden olemassaolosta. Kasvaimet saatetaan löytää vahingossa toisen tutkimuksen yhteydessä.

Miten myoomaa tutkitaan?

Lääkäri tunnustelee kohdun vatsan päältä ja emättimen kautta. Jos kohtu on muuttunut pyöreähköksi, se voi olla merkki kasvaimesta. Viimeistään ultraäänitutkimus varmistaa kohdun tilanteen.

Missä tapauksissa myoomille ei tehdä mitään?

Jos myoomat ovat oireettomia, niille ei tarvitse tehdä mitään. On kuitenkin hyvä seurata tilannetta ja käydä näytillä gynekologilla vuoden tai kahden välein. Oireettomat kohtukyhmyt eivät rajoita millään tavalla elämää, eikä kiellettyjä asioita ole. Ehkäisypillereitä voi käyttää normaalisti. Myös kierukka sopii useimmille. Ainoastaan kohtuontelon sisälle suuntautuvat myoomat voivat olla esteenä kierukalle.

Milloin myoomia hoidetaan?

Jos vuodot ovat niin runsaat, että ne haittaavat normaalielämää ja aiheuttavat anemiaa – tai jos kasvaimet painavat virtsarakkoa tai peräsuolta ja aiheuttavat näin pidätysvaivoja. Hoito on välttämätön myös, jos nainen kärsii kovista kivuista tai voimakkaasta painon tunteesta lantion seudulla.

Hoitovaihtoehtoa mietitään aina kokonaisvaltaisesti potilaan toiveiden, oireiden ja myoomien tyypin mukaan. Lääkehoidoilla voidaan hillitä oireita. Hormonikierukka ja ehkäisypillerit vähentävät usein tehokkaasti vuotoja. Myoomat voidaan myös leikata tai kohtu voidaan poistaa kokonaan.

Nykyään voi kokeilla myös kasvaimia pienentäviä hoitoja: embolisaatiohoidossa tukitaan kohdun valtimot, jolloin myooma pienenee tai katoaa. Hoitoja tehdään vain yliopistosairaaloissa. Lääkehoitovaihtoehto on ulipristaalia sisältävä pilleri, joka estää naisen oman progesteronin vaikutuksen myoomassa. Useimmilla potilailla lääke pienentää myoomat muutamassa kuukaudessa. Pilleri tekee vuodottomaksi, mutta kolmen kuukauden välein lääkkeestä pidetään tauko ja annetaan kohdun limakalvon tyhjentyä.

Milloin myooma leikataan?

Leikkaukseen päädytään, kun muista hoidoista ei ole apua tai niitä ei voida käyttää. Myooma poistetaan aina, jos lääkäri epäilee sitä pahanlaatuiseksi. Lähes aina kohdun lihaskasvaimet ovat kuitenkin hyvänlaatuisia.

Useimmiten myoomat poistetaan tähystyksessä. Sairausloma on viidestä päivästä kahteen viikkoon. Harvoin kasvainten paikka pakottaa kirurgin avoleikkaukseen.

Joskus vaihtoehto on kohdunpoisto. Nykyään sitä tehdään yhä harvemmin, koska muut hoidot ovat kehittyneet.

Vaikuttaako myooma raskaaksi tuloon?

Saattaa vaikuttaa. Jos myooma on kohdun limakalvolla tai jos se painaa voimakkaasti kohtuonteloa, kasvain voi vaikuttaa raskaaksi tuloon. Jos myooma on pieni ja kohtulihaksen sisällä, se ei vaikuta lastensaantiin.

Mitä myoomille tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Myoomat alkavat pienetä vaihdevuosien jälkeen ja voivat jopa kadota kokonaan muutamassa vuodessa, koska ne tarvitsevat naissukuhormoneja kasvuunsa.

Asiantuntija naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Ritva Hurskainen, HUS, Hyvinkään sairaala.

X