Terveys

Helpota ruoansulatusta joogalla – moni sortuu ruokaillessaan samaan vatsavaivoja tuottavaan virheeseen

Jooga voi tuoda helpotuksen ruoansulatusongelmissa. On tärkeää muistaa, että myös levolla ja rentoutumisella on merkitystä toimivan ruoansulatuksen kannalta.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Monet jooga-asennot helpottavat ruoansulatusongelmia.

Jooga voi tuoda helpotuksen ruoansulatusongelmissa. On tärkeää muistaa, että myös levolla ja rentoutumisella on merkitystä toimivan ruoansulatuksen kannalta.

Jooga voi auttaa ruoansulatusongelmissa, lupaa joogaohjaaja Lotta Kupiainen.

Tällä Kupiainen viittaa joogassa tehtäviin asanoihin, mutta myös lajissa suosittavaan elämäntapaan. Joogan tavoitteena on ohjata ihminen suhtautumaan elämäänsä rennommin.

Kupiainen muistuttaa, että toimivan ruoansulatuksen kannalta levon ja rentoutumisen merkitystä ei voi väheksyä.

–  En ihmettele, että ihmisillä on nykyään niin paljon ruoansulatusongelmista johtuvia vatsavaivoja. Harva nimittäin rentoutuu lounastauon aikana tai muinakaan hetkinä nukkumista lukuunottamatta. Usein ruokailun yhteydessä tehdään töitä ja reagoidaan puhelimen joka kilahdukseen, Kupiainen sanoo.

Miten ihmeessä lepotauot liittyvät ruoansulatukseemme?

Poista ylimääräiset aistiärsykkeet ruokailutilanteista

Toimiva ruoansulatus liittyy hermostoomme.

Palautuaksemme meidän on saatava parasympaattinen hermostomme aktivoitumaan. Se ei kuitenkaan onnistu, jos emme sitä ennen saa rauhoitettua sympaattista hermostoamme.

Sympaattisen hermoston toiminta on erityisen vilkasta stressitilanteissa, joista se auttaa meitä selviytymään, mutta tällaisissa tilanteissa muun muassa ruoansulatuselimistön verenkierto heikentyy.

Sympaattisen hermostomme sijaan meidän pitäisi saada parasympaattinen hermostomme aktiiviseksi. Suomeksi sanottuna meidän pitäisi saada itsemme rauhoittumaan.

– Parasympaattinen hermosto aktivoituu noin vartissa. Jos ruoan hotkii työpisteen ääressä tai älypuhelinta selaten, näin ei tapahdu, sillä aistiärsykkeet pitävät sympaattisen hermoston todella aktiivisena. Näin ollen ruoka ei välttämättä sula hyvin ja syntyy enemmän mätänemiskaasuja.

Kupiaisen mukaan seurauksena saattaa olla monelle tuttu lounaskooma, vaikka ateria ei olisikaan rasvahiilaripommi. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että ruoansulatusvaivojen syynä voi olla multitaskaaminen ruokailun aikana.

– Moni vain ihmettelee, kun vatsa on kroonisesti turvoksissa ja on paha olo.

Jalat ylös ja pää alas joogassa  

Kupiaisen mukaan ruoansulatusta voi auttaa joogan avulla. Hän itse vetää muun muassa HiYoga Restorative -tunteja eli palauttavia joogatunteja, joiden aikana samassa asennossa saatetaan olla jopa viisitoista minuuttia.

– Kaikenlainen jooga on kuitenkin hyväksi ruoansulatukselle, sillä sen aikana tehdään paljon kiertoja, eteen-, sivulle ja taaksetaivutuksia sekä ylösalaisin liikkeitä. Kaikki nämä auttavat ruoan kulkua suolistossa. Liikkeet yhdistettyinä joogan hengitykseen saavat veren kiertämään eri tavalla. On aika tyypillistä, että moni aloittelija käy vessassa kesken joogatunnin.

Ruoansulatustamme hellivä asana on muun muassa alaspäin katsova koira.

– Sen aikana sydän on alempana kuin pallea, ja kropan kääntäminen helpottaa ulosteen kulkua suolessa. 

– Samoin kaikki asanat, joissa on niska- ja päälläseisontoja ovat hyviä samoista syistä. Suolessa oleva ilma ja uloste liikkuvat helpommin, kun harjoituksen aikana tehdään paljon rangantaivutuksia. Kamat lähtevät niin sanotusti liikkeelle, kun tietyt asanat pumppaavat ja putsaavat suolistoa. Sama efekti tapahtuu pilateksen aikana. 

Mausteet avuksi

Ruoansulatustaan voi herätellä myös mausteilla, Kupiainen muistuttaa.

– Mustapippurilla, kardemummalla, inkiväärillä, kanelilla ja kurkumalla pärjää jo pitkälle.

– Kannattaa muistaa, että ruoansulatuksen teho määrittää sen, miten paljon voimme liikkua, tehdä työtä ja syödä.

X