Terveys

Väsyttääkö, hengästytkö helposti? Tarkistuta ferritiiniarvosi – hemoglobiini ei aina paljasta anemiaa

Raudan puutteesta johtuva anemia ei aina näy hemoglobiinissa. Sen sijaan pienentynyt ferritiinipitoisuus tarkoittaa aina raudanpuutetta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Matala ferritiiniarvo on merkki raudanpuuteanemiasta.

Raudan puutteesta johtuva anemia ei aina näy hemoglobiinissa. Sen sijaan pienentynyt ferritiinipitoisuus tarkoittaa aina raudanpuutetta.

Jos kova väsymys vaivaa, anemiaa ei kannata sulkea pois laskuista, vaikka hemoglobiiniarvo olisi normaali. Pelkkä hemoglobiini ei nimittäin kerro, kärsiikö ihminen raudanpuutteesta.

Ferritiinin eli raudan varastoproteiinin määrä paljastaa, ovatko rautavarastot täynnä. Veren ferritiinipitoisuus alenee raudanpuutteessa jo varhain – ennen hemoglobiinin alenemista. Pienentynyt ferritiinipitoisuus tarkoittaa aina raudanpuutetta.

Etenkin runsaista kuukautisista kärsivien naisten kannattaa mittauttaa ferritiiniarvonsa, jos kova väsymys ei tunnu millään helpottavan. Anemian oireita ovat myös muun muassa kalpeus, korvien humina, sykkeen nousu, hengästyminen helposti ja fyysisen suorituskyvyn lasku.

On hyvä huomioida, että vaikka ferritiiniarvo olisi normaali tai korkea, anemian mahdollisuus on silti olemassa. Jos ihmisellä on jokin tulehduksellinen sairaus tai esimerkiksi nivelreuma, ferritiiniarvo voi olla suuri. Tällöin diagnoosin tekeminen voi olla vaikeaa, ja raudanpuutteen toteamiseksi tarvitaan muita testejä.

Mistä raudanpuute johtuu?

Aikuisella raudanpuuteanemian yleisin syy korkean elintason maissa on raudan menetys verenvuodon vuoksi. Esimerkiki runsaat kuukautiset tai verenvuoto maha-suolikanavassa voivat aiheuttaa rautavarastojen ehtymisen.

Puutos voi johtua myös lisääntyneestä raudan tarpeesta. Esimerkiksi kestävyysliikunta lisää raudankulutusta. Nainen tarvitsee tavallista enemmän rautaa myös raskauden ja imetyksen aikana.

Suomessa riittämätön raudansaanti ravinnosta on vain harvoin anemian taustalla. Kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavilla on kuitenkin suurentunut anemiariski. Heidän ruokavaliostaan puuttuu keskeinen raudanlähde eli liha, ja kasviksissa oleva rauta imeytyy huonommin kuin eläinperäisestä ravinnosta saatava hemirauta.

Lisäksi imeytymishäiriö, kuten keliakia, voi johtaa anemiaan.

Lähteet: DuodecimHUSLAB, Potilaan Lääkärilehti

X