Aiempaa
Terveys

Hengästyminen voi olla kehon varoitusmerkki – tunnista nämä hoitoa vaativat hengitysoireet

Hengästyminen ja hengenahdistus voivat johtua huonosta kunnosta, mutta ne voivat olla myös monen sydän- ja keuhkosairauden oire. Lue, milloin hengitysoireiden vuoksi täytyy hakeutua hoitoon.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Hengästytkö entistä helpommin tai saatko hengenahdistusta fyysisestä rasituksesta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan toiminnalliset hengitystieoireet ovat tavallisia. Tutkimuksessa 26 prosentilla suomalaisista oli erilaisia hengitysoireita, kuten hengenahdistusta, ilman, että heillä olisi lääkärin toteamaa hengityselinsairautta tai mielenterveyden häiriötä.

Selittämättömät hengitysoireet voivatkin johtua psykologisista tekijöistä, kuten vaikeuksista tunnistaa tunteita. Myös heikko elämänhallinta lisää hengitystieoireita.

Hengästyminen taas voi johtua pelkästään vähäisestä liikunnasta tai keskivartalolihavuudesta. Se on kuitenkin myös monen keuhko- ja sydänsairauden oire.

Tunnista hengitysoireet, jotka voivat olla merkki jostain vakavammasta ja samalla syy hakeutua hoitoon. Nämä erilaiset sairaudet aiheuttavat hengitysoireita:

Anemia

Raudanpuute voi aiheuttaa entistä herkempää hengästymistä sekä väsymystä, päänsärkyä, kalpeutta, sydämen sykkeen nousua ja korvien huminaa. Raudanpuutteen syynä voi olla esimerkiksi runsaat kuukautiset tai verenvuoto ruoansulatuskanavassa, yleensä mahalaukussa tai suolistossa. Anemiaa hoidetaan sen mukaan, mikä sen on aiheuttanut.

Astma

Astma on keuhkosairaus, jossa keuhkoputkien limakalvot ovat tulehtuneet ja keuhkoputket supistelevat. Astmaan liittyy monenlaisia hengitysoireita, kuten hengenahdistusta ja hengityksen vinkunaa, koska tulehtuneet limakalvot ovat herkkiä ärsykkeille, esimerkiksi rasitukselle, pölylle tai kylmälle ilmalle.

Hoitamaton astma voi aiheuttaa pysyviä rakennemuutoksia keuhkoputkien seinämään. Allergiat, allerginen nuha ja muut ylähengitystiesairaudet lisäväät astmaan sairastumisen riskiä. Myös home- ja kosteusvaurioilla on yhteys astman syntyyn.

Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminnan pääasiallinen oire on hengenahdistus ja aiempaa herkempi väsyminen ruumiillisen rasituksen yhteydessä. Ahdistus johtuu siitä, että sydän ei jaksa pumpata keuhkoista tulevaa verta tarpeeksi eteenpäin.

Vajaatoiminta on oireyhtymä, joka voi johtua monesta eri sydänsairaudesta, kuten sepelvaltimotaudista, kohonneesta verenpaineesta tai sydäninfarktista. Oireita voidaan lievittää lääkkeillä tai tahdistimella.

Keuhkoahtaumatauti

Keuhkoahtaumatautiin liittyy hengenahdistus, joka johtuu siitä, että ilman virtaus keuhkoissa on heikentynyt ja keuhkoihin jää liikaa ilmaa. Keuhkoahtaumatauti liittyy yleensä tupakointiin.

Tupakansavu aiheuttaa keuhkoputkien limakalvoille ja keuhkokudokseen kroonisen tulehduksen, joka taas aiheuttaa keuhkoputkien ahtautumisen ja keuhkolaajentuman.

Taudin oireet voivat heikentää merkittävästi toimintakykyä. Muutoksia keuhkoissa ei voida parantaa, mutta oireita voidaan helpottaa elämänlaadun parantamiseksi.

Keuhkoveritulppa

Yleisin keuhkoverituplan oire on äkisti alkanut hengenahdistus. Siihen liittyy usein myös rintakipua ja sydämen sykkeen kiihtymistä. Yleistä on myös äkillinen yskänpuuska, jolloin suuhun saattaa nousta verta.

Keuhkoveritulppaa epäiltäessä tulee hakeutua välittömästi päivystykseen. Veritulppaa hoidetaan hyytymistä estävillä lääkkeillä tai liuotushoidolla.

Uniapnea

Uniapnealla tarkoitetaan unen aikaisia hengityskatkoksia, jotka johtuvat siitä, että nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Ylähengitystiet ahtautuvat osittain, josta seuraa hengityskatkoksia ja kuorsausta. Katkokset voivat kestää jopa yli minuutin ja ne päättyvät yleensä nukkujan havahtumiseen sekä korahdukseen.

Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin sekä riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, aivoverenkierronhäiriöön, keuhkovaltimoverenpainetautiin ja sydämen vajaatoimintaan. Kognitiiviset häiriöt ovat tavallisia, joten hoitamaton uniapnea lisää muun muassa riskiä joutua liikenneonnettomuuteen.

Paniikkihäiriö

Hengenahdistus on yksi paniikkikohtauksen oireista. Siihen liittyy myös tukehtumisen ja kuristumisen tunne sekä monia muita oireita, kuten sydämentykytys, hikoilu, vapina, pahoinvointi sekä kuoleman pelko tai epätodellisuuden tunne.

Jos paniikkikohtaukset toistuvat, kannattaa hakeutua psykiatrin tai psykoterapeutin hoitoon. Paniikkikohtaukset ovat itsessään vaarattomia, mutta niiden toistumisen pelko voi rajoittaa elämää ja heikentää elämänlaatua. Paniikkihäiriötä voidaan hoitaa lääkkeillä ja terapialla.

Lähteet: Hengitysliitto, THL, TerveyskirjastoTerveyskirjastoTerveyskirjastoTerveyskirjastoTerveyskirjasto, Tehy-lehti

X