"Olen etuoikeutettu, kun saan tehdä rakastamaani työtä", Riitta sanoo.
Julkkikset

Henkilääkäri ja kiinalainen lääketiede mullistivat Ti-Ti Nallen äidin Riitta Korpelan elämän: ”En ole aikoihin ollut kuumeessa”

Riitta Korpela sanoo, että akupunktio, gluteeniton ja maidoton ruokavalio sekä maitohappobakteerit ovat tehneet ihmeitä hänen hyvinvoinnilleen. Riitan ruokavalioon vaikuttaa myös se, että hän on kiinalaisen lääketieteen mukaan pernaihminen, joka ei saisi syödä kylmiä ruokia.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Ti-Ti Tuotanto Oy

Lähes kolmevuosikymmentä Ti-Ti Nallen parissa työskennellyt Riitta Korpela, 59, sai vuonna 2007 Riitta yllättäen aivoverenvuodon, josta hän toipui kuntoutuksen avulla takaisin esiintymiskuntoon.

Riitta sanoo, että hänen nykyisen hyvinvointinsa takana on melko yllättävä asia: kiinalainen lääketiede.

Mielenkiinto ja kokeilunhalu veivät Riitan kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan, tamperelaisen Eija Tuumin luo kaksi vuotta sitten.

– Olen ollut aina uskalias ja kiinnostunut tämän tyyppisistä asioista ja hoitokeinoista. Ja mitä enemmän on ikää tullut, sitä suuremmalla syyllä. Hektisen elämän keskellä täytyy myös keskittyä itseensä, Riitta kertoo.

Pulssien tunnustelua ja hoitoa akuneuloilla

Kiinalaisessa lääketieteessä ihmisen hyvinvointia tulkitaan kielen kautta. Esimerkiksi kielen koko, väri ja kosteus antavat tietoa siitä, mitä elimistössä tapahtuu.

– Olen käynyt kahdella eri kiinalaisen lääketieteen asiantuntijalla, ja molemmat ovat löytäneet kielestäni jäljen suolistotulehduksesta, joka johtui aikoinaan syömistäni vahvoista antibioottikuureista.

Kielen tutkimisen lisäksi vastaanotolla tunnustellaan pulsseja, jotka kertovat sisäelinten tilasta.

– Jos esimerkiksi munuaispulssini on liian heikko, se voi johtua liian vähäisestä vedenjuonnista.

Hoitona kiinalaisessa lääketieteessä käytetään akuneuloja, joilla herätellään akupisteitä. Riitta on saanut akupunktiosta apua esimerkiksi niska-hartiaseudun kipuihin.

– Moni ajattelee, että neulojen laittaminen sattuu, mutta se ei pidä paikkaansa. Vaikka niskani olisi todella jumissa, akuneulat ovat vain pieniä pistoksia.

Gluteeniton ja maidoton ruokavalio

Kiinalainen lääketiede ulottuu myös Riitan ruokavalioon. Hän noudattaa nykyisin gluteenitonta ruokavaliota ja välttää maitotuotteita. Kiinalaisen lääketieteen mukaan maito aiheuttaa elimistöön limaa ja hidastaa aineenvaihduntaa.

– On loogista, että ruokavalio on tässä mukana. Ei auta, että vastaanotolla laitetaan akuneuloja ja kiihdytetään aineenvaihduntaa, jos sitten kotona syökin valtavan palan rasvaista juustoa.

Riitan mukaan hänen olonsa on gluteenin ja maitotuotteiden välttämisen myötä vilpittömästi parantunut ja keventynyt.

– Tykkäisin hirveästi ruisleivästä ja pehmeästä vaaleasta leivästä, mutta olo on vaan ihan erilainen, kun sellaisen syö.

Riitan ruokavalioon vaikuttaa myös se, että hän on kiinalaisen lääketieteen mukaan pernaihminen. Hän ei saisi syödä kylmiä ruokia.

– Pernaihmisille sopii paremmin lämmin ruoka, kuten keitot, joita olen aina rakastanut!

Riitta on noudattanut kiinalaisen lääketieteen suosittamaa ruokavaliota nyt parin vuoden ajan.

– Näin yhden tuttuni vuosi sitten ja hän kehui, että ihoni on paljon raikkaamman näköinen kuin ennen. Olen aina uskonut, että ihminen on sitä mitä syö, mutta nykyään uskon siihen erityisesti.

Riitta ei kuitenkaan noudata ruokavaliotaan turhan ryppyotsaisesti.

– Välillä menee Ässämix-pussi, enkä kanna siitä stressiä. Itselle täytyy olla armollinen, mikä on myös kiinalaisen lääketieteen filosofia.

Henkilääkäri suositteli maitohappobakteereita

Kiinalaisen lääketieteen rinnalla Riitta luottaa länsimaiseen koulukuntaan. Hänen omalääkärinsä tarkistaa vuosittain muun muassa Riitan veri- ja kilpirauhasarvot.

– Olen 25 vuotta käynyt samalla lääkärillä, josta on tullut minun henkilääkärini. Käyn aina ennen kiertuetta tarkistuttamassa kaikki arvot, jotta tiedän, kuinka korkealle jalan voi nostaa, Riitta nauraa.

Lääkärinsä neuvosta Riitta on myös alkanut syödä maitohappobakteereita päivittäin, eikä ainoastaan lomamatkoilla.

– Käytän maitohappobakteereita, joissa on neljää tutkittua bakteerikantaa. En ole aikoihin ollut kuumeessa tai saanut keuhkoputkentulehduksia, joista ennen kärsin jatkuvasti. Voin siis omasta kokemuksestani sanoa, että maitohappobakteerien käytöstä ollut suuri hyöty.

Energiaa luonnosta ja ulkoilusta

Riitta on syksyihminen. Hän nauttii syksyn väreistä, raikkaudesta, tuulesta ja myrskystä.

– Minulla on ollut jo pienestä pitäen tunne, että kun tuulee ja myrskyää, kaikki paha ja lika lähtee pois.

Vaikka syksyn ja talven pimeys tuntuisi ahdistavalta, Riitta suosittelee lähtemään ulos. Luonnossa liikkuminen tuo arkeen hyvinvointia.

– Auringonpaiste ja lämpö on tottakai ihanaa, mutta kaikilla vuodenajoilla on puolensa. Kannattaa siis pukeutua kunnolla ja lähteä ulos kuljeskelemaan ja hengittämään raikasta happea. Siitä saa voimaa!

Marraskuussa käynnistyi jälleen koko Suomen kiertävä Ti-Ti Nalle -konserttikiertue.

– Jaksan tehdä tätä, koska rakastan työtäni. Tämä on minulle pikemminkin elämäntapa.

Yleisö, jolle Riittaa työtään tekee, antaa hänelle energiaa.

– Lapset ovat aitoja ja vilpittömiä. Tuntuu hyvältä olla lapsiperheiden arjessa mukana.

Ti-Ti Nalle & Matka maailman ympäri –kiertue käynnistyy 5.11. Porista ja päättyy 11.12. Tampereelle. Lisätiedot: titinalle.fi

Lue myös:

Viljaton ruokavalio – Anni jätti viljat ja pääsi eroon vatsavaivoista

Migreeni, unettomuus, selkäkipu, allergia – Akupunktio auttaa moneen vaivaan

Fitness-tähti Eevi Teittinen: Maidoton ruokavalio poisti vatsan turvotuksen

X