Terveys

Herää kuin joogi: 7 aamurutiinia, joiden avulla päiväsi käynnistyy positiivisella energialla

Ovatko aamusi kiireisiä ja rauhattomia? Aloita uudet rutiinit, joiden avulla päiväsi alkavat virkeämmällä ja lempeämmällä otteella.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jo muutaman minuutin aamujooga lisää energiaa ja parantaa ruoansulatusta.

Ovatko aamusi kiireisiä ja rauhattomia? Aloita uudet rutiinit, joiden avulla päiväsi alkavat virkeämmällä ja lempeämmällä otteella.

Nouset sängystä ylös vasta, kun on ihan pakko. Tartut heti herättyäsi puhelimeesi ja käyt läpi sähköposteja, uutisia ja ystävien päivityksiä samalla, kun syöt pikaisen aamupalan – tai juot vain kupillisen kahvia. Pian huomaat, että on jo kiire, ja joudut lähtemään ulos ovesta vauhdilla.

Kuulostaako tutulta? Haluisitko, että aamusi olisivat vähemmän hektisiä ja että päiväsi alkaisivat lempeämmin? Ota mallia joogeilta! Seuraavilla seitsemällä keinolla heräät paremmin mielin uuteen päivään.

1. Herää aikaisemmin

Varaa aamuihisi edes hieman enemmän aikaa. Jo 10 minuuttia tavallista aikaisempi herätys voi tehdä päivän aloituksesta huomattavasti rauhallisemman.

Aikaisin herääminen on luonnollisesti helpompaa, kun menet illalla ajoissa nukkumaan ja pidät säännöllisestä unirytmistä kiinni.

Pst! Näin saat unirytmin kuntoon loman jälkeen.

2. Kuvittele päiväsi mielessäsi

Sängystä ei tarvitse hypätä ylös samalla sekunnilla, kun herätyskello soi. Älä kuitenkaan torkuta, vaan vietä hetki unen ja valveen välillä keskittyen uuden päivän tuomiin mahdollisuuksiin.

Tuo kämmenet yhteen sydämesi yläpuolelle ja kysy itseltäsi, millaiselta haluat tuntea olosi tänään. Vahvalta, rakastavalta, tuotteliaalta, kiitolliselta, arvostetulta, vapaalta vai kenties eloisalta? Voit myös miettiä esimerkiksi kolmea positiivista asiaa tai hetkeä, joita tulevalta päivältä odotat.

3. Venyttele

Herättele kehoasi venyttelemällä. Nouse ylös sängystä ja kurota käsilläsi kohti kattoa. Tunne lattia jalkapohjiesi alla. Vedä syvään henkeä ja laskeudu uloshengityksellä eteentaivutukseen. Sormet hipovat lattiaa, niska on rentona ja polvet hieman koukussa. Nouse rauhallisesti pyöreällä selällä takaisin ylös.

4. Juo vettä

Juo iso lasillinen joko tavallista vettä tai vettä, johon on lisätty sitruunaa. Juo vesi mielellään huoneenlämpöisenä tai lämpimänä, sillä lämmin vesi stimuloi ruoansulatusta.

Listasimme viisi asiaa, joiden vuoksi pari lasillista vettä kannattaa kulauttaa tyhjään vatsaan heti aamusta.

5. Pese kasvot ja hampaat

Pese uni pois kasvoiltasi huuhtelemalla kasvosi kylmällä vedellä. Pese lisäksi hyvin sekä hampaat että kieli, jotta suusi pysyy terveenä.

6. Tee joogaharjoitus

Lyhytkin aamuinen joogahetki tekee hyvää aineenvaihdunnalle, tuo keholle energiaa ja rauhoittaa mielen. Muun muassa kissa-lehmä-liike, alaspäin katsova koira ja erilaiset kiertoliikkeet sopivat hyvin aamuun. Kokeile esimerkiksi ruoansulatusta parantavia jooga-asanoita tai klassista aurinkotervehdystä.

7. Nauti aamiaisesta

Syö terveellinen ja monipuolinen aamupala, joka voi sisältää esimerkiksi kaurapuuroa ja marjoja, luonnonjogurttia ja sokeritonta mysliä tai kananmunan, smoothien ja leivän.

Anna itsesi nauttia aamiaisesta rauhassa, ilman ylimääräisiä häiriöitä, kuten älylaitteiden selaamista. Rauhallinen syöminen huolellisesti pureskellen tekee hyvää ruoansulatukselle ja pitää sinut kylläisenä pidempään.

Lähteet: Do You Yoga, Mind Body Green, Yoga Journal

Lue myös:

Väsyttääkö aamuisin? 9 keinoa herätä virkeänä aiemmin ja saada lisää aikaa päivään

Vähennä stressiä kundaliinijoogan avulla – 3 yksinkertaista hengitysharjoitusta

Kärsitkö selkäkivusta? 5 helpotuksen tuovaa joogavenytystä

Testissä edulliset nettijoogat – Huomioi ainakin nämä 5 asiaa

X