Terveys

Hieronta kotona avaa lihasten jumit – 7 vinkkiä hyvään kotihierontaan

Kireät lihakset, jumit ja kolotukset helpottavat oikean hierontatekniikan avulla. Näillä ohjeilla kotihieronta nousee aivan uudelle tasolle.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia

Kukapa meistä ei olisi joskus hieronut ystävän tai kumppanin kireitä hartioita. Moni on varmasti myös todennut hieromisen jälkeen, että tarvitsisi itsekin jonkinlaista käsittelyä, sillä hierominen on saanut omat hartiat jumiin.

– Amatöörin suurin virhe on käyttää sormien ja käsivarsien voimaa. Voiman pitäisi tulla oman kehon painosta, jolloin hierominen on kevyempää, neuvoo hierojakoulu Relaxin johtaja Mika Hallikainen.

Hän muistuttaa myös, että jos hieronta tuottaa kovaa kipua tai aiheuttaa huonovointisuutta, kannattaa miettiä sen järkevyyttä. Lisäksi tietyt sairaudet, kuten kuume, ovat esteitä hieronnalle.

1. Anna hartiakivuille kyytiä

hierontaopas

Asetu seisomaan hierottavan taakse ja laita kämmenesi päällekkäin hierottavan hartian päälle. Paina päällimmäisellä kädellä alemman käden peukaloa siten, että vain peukalo osuu hierottavan ihoon. Nojaa eteenpäin, jolloin hieromiseen tarvittava voima tulee kehostasi, ei käsilihaksistasi. Pyöritä peukalolla pientä ympyrää. Tee noin viisi ympyrää ja vaihda peukalon paikkaa. Käy tällä tavoin läpi koko hartialinja.

VINKKI

Tee joka kohdassa 3–6 pyöräytystä tai vetoa ja vaihda sitten hierottavaa kohtaa. Muista kysyä välillä hierottavalta, onko voimakkuus sopiva. Hieronnan ei pitäisi olla tuskallista.

2. Pehmeyttä hartioihin

Hierontaopas

Seiso edelleen hierottavan takana ja aseta nyt kyynärvartesi hierottavan hartialle. Pidä rintarankasi suorana, älä katso alaspäin. Liu’uta kyynärvarttasi kohti hierottavan olkapäätä. Pidä kätesi nyrkissä, jotta ranteesi pysyy suorana. Tarkista, että hierot lihaksella, etkä luulla. Taivuta hierottavan päätä varovasti vastakkaiseen suuntaan. Halutessasi voit sivellä hartioille öljyä, jolloin hierominen on kevyempää.

3. Pyörittele kyynärpäällä alaselän jumit auki

Hierontaopas

Istahda polvillesi päinmakuulla olevan hierottavan vierelle. Aseta kyynärpääsi selkärangan viereen siten, että rangan ja kyynärpään väliin jää muutama sentti tilaa. Nojaa kehollasi kohti kyynärpäätä, jolloin saat siihen voimaa. Tee kyynärpäällä pientä ympyrää ja viiden pyöräytyksen jälkeen siirry hieman ylemmäksi. Hieronnan pitäisi tuntua makealta, ei kipeältä.

4. Näin hierot niskan turvallisesti

Hierontaopas

Asetu selällään makaavan hierottavan pään taakse polvilleen. Hierottavan pää lepää polviesi päällä rentona. Sipaise hierottavan niskaan öljyä ja laita sitten kämmenesi niskan alle päälletysten. Päällimmäinen käsi painaa alemman käden sormia. Pidä huoli, että rangan ja sormien välissä on pieni rako. Nojaa taaksepäin ja vedä samalla käsiä itseäsi kohden. Pidä ryhtisi suorana.

5. Venytä rintalihakset rennoiksi

Hierontaopas

Sisäänpäin kiertyneet olkapäät ovat toimistotyöläisten riesa. Suorana seisoessa peukaloiden tulisi osoittaa eteenpäin, mutta kireät rintalihakset ohjaavat kämmenselät eteenpäin. Rintalihasten hierominen auttaa rentouttamaan olkapäät. Avaa selinmakuulla olevan hierottavan rintakehää viemällä tämän kättä sivulle. Aseta toinen kämmenesi rintalihaksen päälle ja tee pientä ympyrää.

6. Pohkeiden hierominen

Hierontaopas

Hierottava käy päinmakuulle. Laita pyyherulla hierottavan nilkkojen alle tueksi, jotta asento on miellyttävä. Käy polvillesi hierottavan taakse. Aseta kätesi hierottavan pohkeen päälle ranteet vastakkain, ja pidä ranteet suorina. Painele kämmenillä pohjetta vuorotellen ja etene hitaasti kohti pohkeen yläosaa. Sormet eivät tee mitään. Muista taas, että voima tulee kehostasi, joten nojaa reilusti käsivarsiesi päälle.

7. Vetreytä jalkapohjat

Hierontaopas

Hierottava pysyy päinmakuulla. Pidä pyyherulla hierottavan nilkkojen alla tukena ja öljyä jalkapohjat. Tue nilkkaa pitämällä siitä toisella kädellä kiinni. Laita toinen kätesi nyrkkiin ja ala liu’uttaa kättäsi jalkapohjaa pitkin siten, että vain keskimmäiset sorminivelesi osuvat ihoon. Pidä ranteesi suorana. Koska jalkapohja on herkkä kutiamaan, liu’uta kättäsi hitaasti.

Lue lisää:

Treenaa litteä vatsa kahvakuulan avulla – 7 vinkkiä, joiden avulla saat coren kuntoon

Onko sinulla kireät faskiat? 7 helppoa liikettä, joiden avulla saat lisää notkeutta

7 vinkkiä, joiden avulla treenaat voimakkaat käsivarret

Opi meditoimaan, saat nopeasti konkreettisia terveyshyötyjä – 5 vinkkiä aloittelijalle

X