Terveys

Kuumat aallot: ”Joka ihohuokonen tursuaa, vesi valuu pitkin kasvoja ja selkää” – näin vaihdevuosien hikoilua voi hoitaa

Kuumat aallot eli hikoilupuuskat ovat erittäin yleisiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Gynekologi Katja Kero neuvoo, miten vaihdevuosien piinallista hikoilua voi lievittää.

Teksti:
Maria Tojkander

Kuumat aallot helpottuvat usein liikunnallisella elämäntavalla, tupakoimattomuudella ja alkoholin välttämisellä.

Kuumat aallot eli hikoilupuuskat ovat erittäin yleisiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Gynekologi Katja Kero neuvoo, miten vaihdevuosien piinallista hikoilua voi lievittää.

Yhdeltä kuumat aallot veivät yöunet: ”Yöllä hikikohtaukset herättävät ja uni on katkonaista, mikä haittaa elämää.”

”Hiki tursuaa joka ihohuokosesta niin, että mikään dödö ei pidä, ja vesi valuu pitkin kasvoja ja selkää.”

Kolmatta hikoilu ihan hävettää: ”Naama punaisena tärkeässä tilanteessa on kiva yrittää olla muina naisina.”.

Kuumat aallot eli hikoilupuuskat ovat yleisin vaihdevuosioire. Neljä naista viidestä kärsii niistä ja joka viidennellä ne ovat todella hankalia.

Ilmiö on tuttu Annan kyselyyn vastanneille.

Kuumat aallot hoidetaan tehokkaimmin hormonikorvauksella

– Tehokkain hoito vaihdevuosien aiheuttamaan voimakkaaseen hikoiluun on hormonikorvaushoito, sanoo  lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Hän työskentelee Tyksin Naistenklinikalla ja Aura Klinikalla Turussa.

– Tämä tarkoittaa estrogeenia tabletti-, laastari- tai geelimuodossa. Jos naisen kohtu on tallella, estrogeeniin liitetään keltarauhashormoni. Keltarauhashormoni suojaa kohdun limakalvoa liikakasvulta ja vähentää kohtusyövän riskiä.

”Hormonikorvaushoitoa pelätään usein turhaan”

Hormonihoitoa annetaan pienimmällä tehokkaalla annoksella ja mahdollisimman lyhyen aikaa.

Hormonikorvaushoidolla – kuten kaikilla lääkkeillä – on myös haittoja. Hormonihoito lisää aivoinfarktin vaaraa yli 60-vuotiailla naisilla ja suurentaa laskimotukos- ja keuhkoveritulppariskin 2–4-kertaiseksi. Riski liittyy estrogeenitabletteihin ja koskee potilaita, joiden tukosriski on ennestään suurentunut. Tällaisia potilaita ovat esimerkiksi ylipainoiset tai tupakoivat potilaat. Jos potilaalla on rintasyöpä, hormonihoito nopeuttaa sen kasvua.

– Huonot elintavat ovat kuitenkin paljon suurempi rintasyövän riskitekijä kuin hormonikorvaushoito. Ylipaino, tupakointi, liikunnan puute ja liiallinen alkoholinkäyttö altistavat paitsi rintasyövälle, myös laskimotukoksille ja monelle muulle sairaudelle, Kero sanoo.

Hormonikorvaushoito paitsi taltuttaa kuumat aallot, sen on myös todettu Keron mukaan suojaavan esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeilta, Alzheimerin taudilta ja paksusuolensyövältä.

– Hormonikorvaushoitoa pelätään usein turhaan. Gynekologi punnitsee jokaisen naisen kohdalla, mikä on juuri tälle paras hoitomuoto.

Seura.fi: Vaihdevuosien hormonihoito – koska on oikea aika lopettaa? Näin erikoislääkäri vastaa

Kuumat aallot helpottuvat keveämmällä elämäntyylillä

Jos hikoilu on lievää tai hormonihoito ei sovi, kuumia aaltoja kuten muitakin vaihdevuosioireita voi koettaa hoitaa elintavoilla.

Liikunnan lisääminen helpottaa usein oireita, samoin tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin välttäminen.

– Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää viileänä ja mausteisia ruokia välttää. Joskus laihdutus on avuksi, Kero sanoo.

Hikoiluun voi olla muitakin syitä kuin vaihdevuodet

Kuumat aallot ovat yleensä vaihdevuosien vaiva, mutta eivät aina vaihdevuosien syytä. Siksikin hikoilusta kärsivän kannattaa hakeutua lääkäriin etenkin, jos oireet ovat voimakkaita ja kestävät pitkään.

Hikoilua voivat aiheuttaa myös esimerkiksi ylipaino, stressi ja tupakointi. Uniapneakin voi olla hikipuuskien taustalla.

X