Vartalon ihon kosteutuksessa voi seurata omaa intuitiotaan. Kaikkien iho ei suinkaan kaipaa kosteutusta päivittäin.
Vartalon ihon kosteutuksessa voi seurata omaa intuitiotaan. Kaikkien iho ei suinkaan kaipaa kosteutusta päivittäin.
Terveys

Kuinka usein vartalon ihoa pitäisi rasvata? Asiantuntija neuvoo kolme tehoainetta, joita voiteissa kannattaa suosia

Kuinka usein vartalon ihoa kannattaa rasvata? Markkinoilla on runsaasti erilaisia ihon kosteuttajia, mutta ihotautilääkäri neuvoo suosimaan erityisesti kolmea hyväksi havaittua tehoainetta.
Teksti: Paula Koski Kuvat: iStock

Kasvojen hoito kuuluu monen ihonhoitorutiineihin, mutta koko vartalon rasvaus saattaa toisinaan jäädä vähemmälle huomiolle. Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund kertoo, että siinä missä kasvojen iho vaatii päivittäistä huolenpitoa, on vartalon kosteutustarve yksilöllinen asia.

– Joidenkin ihmisten vartalon iho ei vaadi päivittäistä rasvausta. Jos iholla ei ole ongelmaa kuivuuden kanssa, ei kosteusvoidetta tarvitse käyttää päivittäin. Jos iho taas on kuiva ja kutiseva, on se hyvä kosteuttaa päivittäin, hän sanoo.

Kyrklundin mukaan useimpien ihmisten oma intuitio kertoo, kun iho on kosteutuksen tarpeessa. Siitä kertoo myös se, jos iho vaikuttaa mattapintaiselta tai kuivalta. Rasvainen tai likaisen tuntuinen iho ei todennäköisesti kaipaa lisää kosteutusta. Myös kainalot ja nivuset voivat olla paikkoja, jotka eivät kaipaa säännöllistä rasvausta muun vartalon tavoin.

Lue myös: Kuiva iho voi tarvita kosteutuksen sijaan rasvaa – näin tunnistat, onko ihosi janoinen vai nälkäinen

Rasvaa suihkun jälkeen

Kyrklundin mukaan paras mahdollinen kosteusvoide omalle iholle löytyy kokeilemalla. Oman ihotyypin sekä kosteusvoiteen iholle jättämän tunteen perusteella voi päätellä jo paljon.

– Rasvaisuuden suhteen kannattaa valita kosteusvoide, joka tuntuu hyvältä iholla useampia tunteja levittämisen jälkeen. Jos emulsiot tai lotionit esimerkiksi tuntuvat liian kevyiltä, kannattaa siirtyä kokeilemaan voidemaisia tai salvamaisia tuotteita, hän vinkkaa.

Paras aika kropan rasvaukseen on heti suihkun jälkeen. Tuolloin voide lukitsee suihkun jälkeisen kosteuden ihoon, jolloin rasvan teho maksimoituu.

Vartaloa ei siis välttämättä tarvitse rasvata joka ikinen päivä, mutta voiko kroppaa rasvata liikaa?

– Ihon kosteuttamiselle ei ole ylärajaa, ja kosteusvoidetta on hyvin vaikea väärinkäyttää. Jos iho imee voiteen heti, uuden kerroksen voi levittää tarvittaessa heti uudelleen. Liian paksun voiteen liiallinen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa iholle näppylöitä, Kyrklynd sanoo.

Lue myös: Ethän pese ihoasi liikaa? Ihoa suojaava mikrobiomi tarvitsee hellävaraista hoitoa – 4 lääkärin vinkkiä, joiden avulla pidät huolta ihosi suojamuurista

Kolme tärkeää kosteuttajaa

Markkinoilla on mitä erilaisempia kosteustusvoiteita, ja Kyrklund vannoo itse yksinkertaisten voiteiden nimeen. Hän ei suosittele sortumaan markkinointikikkoihin tai suoranaisia ihmeitä lupaileviin, vähän tutkittuihin uutuustuotteisiin.

– Ihonhoidon kuumista trendeistä voi usein olla välittämättä. Niistä löytyy paljon puolivillaista asiaa, jolla ei ole tutkimusnäyttöä. Erilaisia tehoaineita sisältäviä voiteita ei kannata myöskään sekoittaa keskenään ennen levittämistä, sillä ainesosat saattavat imeytyä huonommin, hän vinkkaa.

Hän suosittelee kiinnittämään voideostoksilla huomiota tuotteen sisältämiin humektantteihin eli kosteuttajiin. Niistä tärkeimmät ovat glyseroli, karbamidi sekä hyaluronihappo.

– Itselle sopivalla kosteusvoiteella pääsee pitkälle, eikä hyväksi havaittua tuotetta myöskään tarvitse vaihtaa.

X