Terveys

Hormonitasapaino kuntoon ehkäisyn lopettamisen jälkeen – 5 tärkeää asiaa

Kun hormonaalinen ehkäisy lopetetaan, elimistöllä voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin hormonitasapaino on jälleen kunnossa. Koska muutos on iso, ehkäisyn lopettamista voi seurata erilaisia oireita.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voi aiheuttaa muutoksia mm. mielialassa.

Kun hormonaalinen ehkäisy lopetetaan, elimistöllä voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin hormonitasapaino on jälleen kunnossa. Koska muutos on iso, ehkäisyn lopettamista voi seurata erilaisia oireita.

Lopetatpa hormonaalisen ehkäisyn siksi, että haluaisit tulla raskaaksi tai siksi, että ehkäisymuoto ei sovi sinulle tai siksi, ettei ehkäisyn tarve ole ajankohtainen, yksi asia kannattaa tiedostaa: hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voi saada aikaan muutoksia kehossa.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet eli e-pillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari sisältävät kahta hormonia: estrogeenia eli naishormonia ja progestiinia eli keltarauhashormonia. Ne estävät ovulaation eli munasolun kehittymisen vaientamalla elimistön normaalin hormonituotannon. Kun ehkäisy lopetetaan, hormonitoiminta palautuu jälleen normaaliksi. Kyseessä on kuitenkin iso muutos, johon keho voi reagoida erilaisin tavoin.

Listasimme 5 asiaa, jotka hormonaalisen ehkäisyn lopettamista voivat seurata.

1. Kuukautisia ei kuulu tai ne ovat epäsäännölliset

Joillain naisilla kuukautiskierto käynnistyy normaalisti heti ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Toisilla voi taas kestää muutamia kuukausia ennen kuin hormonitoiminta vakiintuu ja kuukautiset alkavat taas tulla säännöllisesti.

Mikäli kuukautiset eivät ala kuuden kuukauden sisällä hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin.

2. Kuukautiset ovat kivuliaat

Hormonaalinen ehkäisy tekee kuutautisista usein lyhyemmät, niukemmat ja kivuttomammat kuin normaalisti. Moni alkaakin käyttää ehkäisyvalmisteita tästä syystä.

Kun ehkäisystä luovutaan, kuukautiset voivat olla jatkossa kivuliaammat ja runsaammat. Toisaalta, jos olet aloittanut ehkäisyn teini-ikäisenä, kuukautiset eivät enää yli kolmekymppisenä välttämättä palaa yhtä rajuina kuin teininä.

3. Mielialat vaihtelevat

Ehkäisyn lopettamisen jälkeinen aika voi olla joillekin naisille yhtä vuoristorataa: ennen kuin hormonitoiminta palaa jälleen normaaliksi, mielialat voivat vaihdella laidasta laitaan.

Toisaalta, jos ehkäisyvalmisteet ovat aiheuttaneet sivuvaikutuksena alakuloisuutta ja ailahtelevuutta, mieliala voi parantua ja olo tasaantua ehkäisyn lopettamisen jälkeen.

4. Finnit voivat lisääntyä ja hiukset rasvoittua

Jos olet aikoinaan alkanut käyttää e-pillereitä aknen vuoksi, iho-ongelmasi saattavat palata, kun luovut ehkäisystä. Myös hiukset saattavat rasvoittua aiempaa nopeammin.

Lue lisääE-pillereiden lopettamisen jälkeen: Miten saada iho pysymään kunnossa?

5. Hormonaalisen ehkäisyn mahdolliset sivuvaikutukset häviävät

Mikäli ehkäisyvalmisteet aiheuttivat sinulle esimerkiksi päänsärkyä, limakalvojen kuivumista, haluttomuutta, turvotusta tai rintojen arkuutta, nämä sivuoireet katoavat nopeasti, kun ehkäisy lopetetaan.

Lähteet: Mindbodygreen, Väestöliitto, WebMD, Women’s Health, YTHS

Lue myös:

Moni pelkää hormonaalisen ehkäisyn aiheuttavan syöpää ja hedelmättömyyttä – toimiiko hormoniton ehkäisy?

Jälkiehkäisypilleri on hormonipommi – onko jälkiehkäisyn käyttäminen terveysriski? Asiantuntija vastaa

Hormonien epätasapaino voi ajaa kehon säästöliekille ja vaikeuttaa painonhallintaa – hoida näin

Jenkkakahvasi saattavat johtua hormonien epätasapainosta – tee nämä pienet muutokset

Kaksplus.fi: Voiko hormoniton ehkäisy olla tehokas? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti yhtä tiettyä tapaa

X