Terveys

Huolestuttaako koronavirus? Jos olet lähdössä matkalle, ota huomioon nämä asiat

Uusi koronavirus COVID-19 voi aiheuttaa huolta ulkomaille lähtevälle. Mutta mitä matkustajan on oikeasti otettava huomioon? Listasimme 5 kohdan muistilistan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Koronavirus voi huolestuttaa ulkomaille matkustavaa.

Uusi koronavirus COVID-19 voi aiheuttaa huolta ulkomaille lähtevälle. Mutta mitä matkustajan on oikeasti otettava huomioon? Listasimme 5 kohdan muistilistan.

Kiinassa todettiin viime vuoden joulukuussa keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi todettiin uusi koronavirus, COVID-19. Koronavirustartuntoja on sittemmin todettu myös monissa muissa maissa. THL:n mukaan tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, eli silloin, kun viruksen saanut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.

1. Muista hyvä käsihygienia

Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsihygieniasta eli pestä kädet huolellisesti ja tarpeeksi usein.

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Älä käytä yhteiskäytössä olevia pyyhkeitä, vaan kuivaa kätesi kertakäyttöpyyhkeillä.

Jos et voi pestä käsiäsi vedellä ja saippualla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

2. Yski oikein

Myös oikein yskiminen on tärkeää. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Entä kannattaisiko matkustaessa käyttää suu-nenäsuojusta? Kyseisen suojuksen käyttöä suositellaan terveydenhuollon ammattilaisille ja uuteen koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille, esimerkiksi samassa taloudessa asuville. Suojuksen käyttöä voidaan suositella myös niille, joilla on uuden koronaviruksen oireita.

Muut henkilöt, kuten oireettomat matkailijat, eivät THL:n mukaan todennäköisesti hyödy suu-nenäsuojuksen käytöstä, sillä ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja.

Vaikka suojus estää suun ja nenän koskettelun ja suojaa pisaroilta, siitä on hyötyä vain, jos sitä käyttää oikein. Suu-nenäsuojusta ei saa käytön aikana kosketella käsillä. Suojus on vaihdettava usein ja hävitettävä turvallisesti.

Ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja.
Ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja.

3. Seuraa ulkoministeriön matkustustiedotteita ja tee matkustusilmoitus

Kiina on sulkenut lento-, juna- ja paikallisliikenteen useissa kaupungeissa sekä rajoittanut julkisia tapahtumia, jotta virus ei leviäisi. Samasta syystä Kiina on myös keskeyttänyt sekä sisäiset että ulkomaille suuntautuvat ryhmämatkat.

Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Hubein maakuntaan ja tarpeetonta matkustamista Manner-Kiinaan. Muualle matkustamista ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole tarpeen välttää.

Ennen matkaan lähtemistä kannattaa tarkistaa ulkoministeriön matkustustiedotteet, joissa on listattu kunkin maan turvallisuustaso ja tieto siitä, onko tarpeen noudattaa erityistä varovaisuutta esimerkiksi juuri uuden koronaviruksen takia.

Kaikille ulkomaan matkoille on suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus.

4. Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja suosituksia

Jos matkustat epidemia-alueelle, noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja suosituksia taudin torjunnasta.

Älä mene toreille, jossa myydään kuolleita tai eläviä eläimiä. Älä ole lähellä ihmistä, jolla on yskää tai muita hengitystieoireita.

Vältä läheistä kosketusta luonnoneläimiin sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin.

Vältä myös kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita ja niistä valmistettuja tuotteita sekä pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä.

5. Ole tarvittaessa puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon

Uuden koronaviruksen taudinkuvaan kuuluu kuume, yskä, hengenahdistus, lihassärky ja väsymys. Oireiden perusteella ei voi kuitenkaan itse päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Jos sinulle tulee epidemia-alueelle suuntautuvalla matkalla tai kahden viikon kuluessa matkasta kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, ota puhelimitse yhteyttä oman alueesi sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Sieltä saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Ole terveydenhuoltoon yhteydessä puhelimitse myös siinä tapauksessa, jos olet ollut läheisessä kontaktissa uuteen koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön.

Lähteet: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19, THL: Koronavirustilannetta ja torjuntatoimia arvioidaan tänään, THL: Ohjeita epidemia-alueella matkustaville – koronavirus COVID-19, THL: Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19, THL: Koronavirus COVID-19, THL: Koronavirus COVID-19 selkokielellä, THL: Matkailijan terveysopas

Lue myös:

Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

Flunssa vai influenssa? Näin erotat, hoidat ja ehkäiset tartunnat

Tiedätkö ovatko rokotteesi ajan tasalla? Kysyimme asiantuntijalta, mistä omat rokotetiedot löytyvät ja milloin rokotteita pitää vahvistaa

X