Terveys

Huolestuttaako terveystietojen vuotaminen? Näin kiellät tietojesi luovuttamisen Kanta-palvelussa

Kanta-palvelu on herättänyt yksityisyyden suojaan liittyviä kysymyksiä. Jos omien terveystietojensa luovuttamista haluaa rajoittaa, sen voi tehdä vaikka kotisohvalta käsin. Selvitimme, miten luovutuskielto tehdään.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Omakanta-palvelussa jokainen pääsee itse katsomaan terveystietojaan ja reseptejään.

Kanta-palvelu on herättänyt yksityisyyden suojaan liittyviä kysymyksiä. Jos omien terveystietojensa luovuttamista haluaa rajoittaa, sen voi tehdä vaikka kotisohvalta käsin. Selvitimme, miten luovutuskielto tehdään.

Kansalaisten terveysarkisto Kanta on kehitetty sujuvoittamaan terveydenhuoltoa, mutta yksityisyyden suojan kannalta se ei ole täysin ongelmaton. Helsingin Sanomat uutisoi, että potilastietoja urkitaan järjestelmästä päivittäin. Jotkut terveydenhuollon henkilökunnan jäsenet ovat katsoneet Kanta-palvelusta ilman syytä esimerkiksi naapuriensa, sukulaistensa tai tuttaviensa tietoja.

Myös siitä ollaan oltu huolissaan, voiko esimerkiksi sairaushistoria aiheuttaa työhöntulotarkastuksessa kysymyksiä ja epäilyksiä.

Potilastietojen jakamiseen on jokaisen itse annettava lupa, ja tietojen luovuttamisen voi myös kieltää.

– Kansalaisilla on oikeus kontrolloida heitä koskevien tietojen käyttöä. Se oikeus on olemassa, ja se pitäisi tunnistaa, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo Helsingin Sanomissa.

Mutta miten omien terveystietojensa luovuttamisensa voi kieltää? Lue ohjeet alta.

1. Kirjaudu Omakanta-palveluun

Kirjaudu kansalaisille suunnattuun Omakanta-palveluun osoitteessa www.kanta.fi. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Jos et voi käyttää Omakantaa, voit tehdä kiellon paikan päällä sellaisessa terveydenhuollon yksikössä, joka on liittynyt Potilastiedon arkistoon.

2. Klikkaa valikosta ”Suostumus ja kiellot”

Kun olet kirjautunut sisälle Omakanta-palveluun, näet sivuston vasemmassa laidassa valikon, josta löydät ”Suostumus ja kiellot” -kohdan. Klikkaa sitä, jotta pääset tekemään luovutuskieltoja.

3. Aseta rajoitukset

Suostumus ja kiellot -sivulta pääset muokkaamaan tietojasi. Pystyt tekemään sekä käyntien ja hoitojaksojen luovutuskieltoja että palvelujen antajien luovutuskieltoja.

  • Lisää rasti niiden käyntien ja hoitojaksojen kohdalle, joiden et halua näkyvän muille kuin sille palvelunantajalle, joka sinua on hoitanut.
  • Lisää rasti niiden palvelujen antajien ja/tai rekisterien kohdalle, joiden et halua luovuttavan tietojasi.

Jos haluat myöhemmin peruuttaa kiellon, poista rasti. Tallenna lopuksi tekemäsi muutokset.

Mitä kiellosta seuraa?

Kanta-palvelun tarkoitus on hyvä, joten kiellon hyötyjä ja haittoja on syytä punnita. Kun hoitavalla henkilökunnalla on käytettävissä kaikki tarpeelliset tiedot ihmisen terveydentilasta, on heidän mahdollista antaa parempaa hoitoa.

Jos kiellät potilastietojesi luovuttamisen, arkistoon tallennetut tietosi näkyvät vain sille terveydenhuollon palvelunantajalle, joka on ne alunperin tallentanut. Muut yksiköt eivät pysty näkemään terveystietojasi. Terveystietoja ei voida käyttää edes hätätilanteessa, jos ihminen on kieltänyt tietojensa luovutuksen.

Omakanta-palvelussa on tosin mahdollista asettaa luovutuskiellot muuten voimaan mutta antaa suostumus tietojen luovuttamiseen hätätilanteessa, kuten jos ihminen on sairauden tai onnettomuuden vuoksi tajuton. Tämän suostumuksen voi tehdä samalla sivulla, joilla kiellotkin voi asettaa. Löydät kohdan sivuston alareunasta.

X