Terveys

Huulet rohtuvat huulirasvan käytöstä huolimatta? Vääränlainen huulirasva voi kuivattaa huulia ja synnyttää huulirasvariippuvuutta

Kutinaa, rohtumista ja hilseilyä. Huulirasvan aineosat voivat aiheuttaa allergiaoireita ja tunnetta, että huulirasvaa pitää koko ajan lisätä.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Käytätkö jatkuvasti huulirasvaa, mutta huulesi tuntuvat siitä huolimatta koko ajan rohtuneilta? Olet saattanut jäädä huulirasvakoukkuun, ja syy voi olla käyttämässäsi huulirasvassa.

– Huulirasvassa voi olla jokin ainesosa, joka aiheuttaa ärsytysoireita, kuten kutinaa, rohtumista, hilseilyä tai tunnetta, että huulet kuivuvat. Näin huulirasva saa sinut lisäämän sitä tietyin väliajoin. Huulirasvan jatkuva käyttö voi olla myös tapa, mikä voi olla seurausta ärsytysihottuman aiheuttamasta fysiologisesta riippuvuudesta tai johtaa siihen, kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo.

Ainesosiltaan itselle sopimattoman huulirasvan käyttö ei siis välttämättä paranna rohtuneita huulia vaan voi jopa tehdä niistä entistä ärtyneemmät.

– Tällöin olisi hyvä pitää taukoa oireita aiheuttavan huulirasvan käytöstä, käyttää esimerkiksi vaseliinia tai itselle sopivaa perusvoidetta huuliin ja kokeilla huulirasvan vaihtamista.

Oletko allerginen huulirasvallesi?

Huulirasvat voivat aiheuttaa ärsytysoireiden lisäksi myös selviä allergiaoireita ja viivästynyttä kosketusallergiaa.

Ärsytysoireet helpottavat usein nopeasti huulirasvan käytön lopettamisen jälkeen, mutta allergiaoireet kestävät pidempään.

– Jos ihminen on herkistynyt jollekin ainesosalle ja huulirasvassa on tämä ainesosa, suun ympäristöön voi tulla jopa ihottumaa, joka voi kestää parikin viikkoa, Virtanen sanoo.

Allergiaoireet voivat toisaalta myös olla samankaltaisia ärsytysoireiden kanssa. Mikäli oireet pitkittyvät, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin ja hakeutua allergiatesteihin.

Hajusteet ja säilöntäaineet ovat tyypillisiä oireiden aiheuttajia

Yleisimpiä herkistäviä ja allergisoivia ainesosia ovat huulirasvoissa käytetyt hajusteet, säilöntäaineet ja väriaineet. Joskus myös jokin muu ainesosa voi aiheuttaa oireita.

Jos allergia jollekin aineelle on testattu, huulirasvan ainesosaluettelosta kannattaa tarkistaa, ettei huulivoide sisällä kyseistä ainetta. Muuten maallikon voi olla hankala erottaa hajusteita tai säilöntä- ja väriaineita huulirasvan tuoteselosteesta.

Jos omaa huulirasvaansa haluaa kuitenkin tutkia tarkemmin, sen tuoteselostetta voi verrata EU:n hajusteallergeenilistaan, joka sisältää 26 yleisintä hajusteallergeenia.

– Mikäli huulirasvasta löytyy jokin näistä, se saattaa aiheuttaa oireita. On kuitenkin hyvä muistaa, että vain osa ihmisistä saa huulirasvan ainesosista oireita, eivät suinkaan kaikki.

Millainen huulirasva on paras?

Kauppojen hyllyt ovat täynnä erilaisia huulirasvoja. Mikä niistä sitten olisi huulia sekä tehokkaasti että hellästi hoitava?

– On mahdotonta sanoa, mikä tuote on paras. Toiselle jokin tuote voi sopia todella hyvin, kun taas toiselle se ei sovi ollenkaan. Itselle sopivin huulivoide löytyy vain kokeilemalla.

Allergiatunnuksen saaneet ihonhoitotuotteet sopivat kuitenkin useimmiten kaikille: myös allergisille, herkkäihoisille ja hajusteyliherkille.

X