Terveys

Hypnagogiset hallusinaatiot eli ennen nukahtamista nähtävät harhat ovat yllättävän yleisiä – tästä ne johtuvat

Oletko joskus nähnyt kuvioita seinissä tai outoja hahmoja sängyn laidalla juuri ennen nukahtamista tai äkillisesti herättyäsi? Mikäli vastauksesi on kyllä, olet luultavasti tavallisen painajaisen sijaan kokenut hypnagogisen hallusinaation.

Teksti:
Hilppa Wuokko

Hypnagogiset hallusinaatiot saattavat olla hyvin ahdistavia.

Oletko joskus nähnyt kuvioita seinissä tai outoja hahmoja sängyn laidalla juuri ennen nukahtamista tai äkillisesti herättyäsi? Mikäli vastauksesi on kyllä, olet luultavasti tavallisen painajaisen sijaan kokenut hypnagogisen hallusinaation.

Hypnagogiset hallusinaatiot eli unen ja valveen välitilaan liittyvät harhat voivat saada juuri nukahtamaisillaan olevan tai äkillisesti heräävän ihmisen näkemään näkyjä, kuulemaan ääniä ja tuntemaan erilaisia tuntemuksia. Vaikka harhat saattavat pelottaa, hypnagogiset hallusinaatiot eivät ole vaarallisia.

Nämä asiat hypnagogisista hallusinaatioista on hyvä tietää:

Ilmiö on melko yleinen

On arvioitu, että noin 37 prosenttia ihmisistä kokee joskus hypnagogisia hallusinaatioita. Tietyt unihäiriöt ja sairaudet voivat kuitenkin lisätä todennäköisyyttä hypnagogisien hallusinaatioiden näkemiseen. Esimerkiksi narkolepsia ja skitsofrenia ovat tällaisia sairauksia.

Terveillä ihmisillä muun muassa stressi, unenpuute ja lääkkeet saattavat lisätä unen rajamailla nähtävien harhojen mahdollisuutta.

Harhat vaihtelevat ihmisestä riippuen

Hypnagogiset hallusinaatiot ovat hyvin erilaisia henkilöstä riippuen. Hallusinaatiot voivat olla erilaisia liike-, näkö-, kuulo-, tunto- tai luuloharhoja: geometrisiä kuvia, hahmoja, kasvoja, säpsähdyksiä, keinumisen tunnetta, puhetta, eläimien ääniä, tuoksuja…

Harhat eivät kestä kauaa…

Hypnagogiset hallusinaatiot kestävät yleensä muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Kun ihminen herää kunnolla, harha häviää oitis.

…mutta ne saattavat silti ahdistaa

Hypnagogisiin hallusinaatioihin ei ole olemassa mitään varsinaisia hoitokeinoja, joten niihin voi suhtautua samaan tapaan kuin painajaisiin. Jos harhat alkavat häiritä, niistä kannattaa ensimmäisenä puhua esimerkiksi jonkun läheisen kanssa ja tarvittaessa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähteet: Mental Health Daily, No Sleepless Nights, Web4Health

Lue myös:

Kammottava unihalvaus vie hetkeksi puhe- ja liikuntakyvyn – pelottava, muttei vaarallinen

Yöllinen kauhukohtaus saa nukkuvan huutamaan ääneen – kuulutko riskiryhmään?

Putoaminen, alastomuus ja jahdatuksi tuleminen – 10 yleisintä painajaista, ja mitä ne tarkoittavat

X