Terveys

Hyttysenpistot, haavat ja rakot – vaihtoehtoiset hoitomuodot kesän naarmuihin

Teksti:
Anna.fi

Auringonpaiste, lämpö, loma, uimarannat, kukkien tuoksu ja vihreät niityt. Sanomattakin on selvää, että kesä on ihanaa aikaa!

Yksi miinus siitäkin silti löytyy – hyttyset, mäkäräiset, paarmat ja muut purevat pikkupirulaiset. Lisäksi helteessä hikoaviin kantapäihin herkemmin muodostuvat rakot kiusaavat ja muitakin pieniä haavoja tai naarmuja saattaa ilmaantua. Mikä muu, luonnollisempi keino lievittäisi kutinaa ja kirvelyä kuin antihistamiini? 

Helpotusta kutinaan

Erilaisia, kutinaa lievittäviä luomuvoiteita on markkinoilla jo jonkun verran. Salvat eivät tietenkään estä hyönteisten puremia, mutta lievittävät tehokkaasti niiden aiheuttamaa kutinaa.

FLOW kosmetiikan Sheavoi & Kehäkukka -voide (80 ml, 16,90 €)

 • Tuote sopii niin lapsille kuin aikuisillekin ja lievittää kutinaa välittömästi, kun sitä sipaisee iholle. Kesän must-tuote!
 • Hoitaa, suojaa ja kosteuttaa samalla ärtynyttä ihoa.
 • Voiteessa on sertifioituja luomuraaka-aineita 99 prosenttia.

Frantsilan Lemminkäisen äidin Terva-Pihkasalva (19 g, 12,35 €)

 • Desinfioivan, hoitavan ja pehmentävän ominaisuutensa ansiosta salva soveltuu mainiosti hyönteisten puremiin.
 • Voide on antibakteerinen ja sen miellyttävä tervan tuoksu tuo mieleen leirinuotion!
 • Raaka-aineet ja valmistus täyttävät eurooppalaiset luonnonkosmetiikka- ja luomustandardit.

Luomu aloe vera -geeli (100 ml, 12,75 €)

 • Helpottaa hyönteisten pistoista tai allergisista reaktioista aiheutuvaa kutinaa.
 • Kirkasgeelissä on ihosolujen uudistumiseen vaikuttavaa asemannaania sekä ihoa ravitsevia A-, C- ja E-vitamiineja.
 • Valmistetaan luonnonmukaisesti kasvatetun aloekasvin lehden korkealaatuisesta kylmäpuristetusta ydingeelistä.
 • Hoitaa myös haavoja, rohtumia ja palovammoja.

Ärtyneet haavat ja naarmut

Erilaisten haavojen ja naarmujen hoitoon kannattaa kokeilla kuusen pihkasta valmistettua, apteekista tai luontaismyymälöistä saatavaa salvaa. Luonnon pihkalla on vahva antimikrobinen ominaisuus. Se muun muassa edistää tulehtuneiden haavojen paranemista ja estää ihovammojen infektoitumisen.

Ja mikä parasta, pihka jos mikä on todella luonnollista ja turvallista käyttää: sitä on kansanlääkinnän lisäksi käytetty vuosisatojen ajan myös purukumina. Pihkaa voisi siis periaatteessa myös syödä! (Karhuhan tekeekin niin ennen talviuniaan.)

Huomaa kuitenkin, etteivät pihkatuotteet sovi kumiallergikoille: luonnon pihka kun sisältää hartseja.

Pihkavoide Pihka-Pekka (30 ml, 22,28 €)
Abilar pihkasalva (20 g, 19,95 €)
Kuusenpihkavoide (25 ml, 8,50 €)
 

Paras hoito rakoille on ennaltaehkäisy

Rakko jalassa pilaa tehokkaasti niin juoksulenkin kuin kaupunkikävelynkin. Paras ”hoito” rakoille on yrittää ennaltaehkäistä niiden syntyä, mutta jos rakko pääsee siitä huolimatta syntymään, sen puhkaisua kannattaa välttää.

Hoida syntynyttä rakkoa levittämällä siihen varovasti esimerkiksi FLOW kosmetiikan Sheavoi & Kehäkukka -voidetta tai aloe vera -geeliä. Ja jos rakko varovaisuudesta huolimatta puhkeaa, levitä siihen etenkin silloin Sheavoi & Kehäkukka -voidetta, pihkasalvaa tai aloe vera -geeliä. Ne hoitavat ja kosteuttavat rikkoutunutta ihoa sekä samalla estävät sitä tulehtumasta.

Rakkojen ehkäisyvinkkejä:

 • Rakko syntyy helpoimmin kuivahtaneeseen ihoon, joten kannattaa kosteuttaa eli rasvata jalat ja jalkapohjat huolella. Esimerkiksi luomujojoba- tai kookosöljy ovat loistavia tehokosteuttajia!
 • Oikeankokoisten ja tarpeeksi tilavien kenkien käyttö suojaa jalkoja rakoilta – eikä tietenkään muutenkaan kannata ostaa liian ahtaita tai pieniä kenkiä!
 • Laadukkaiden sukkien käyttö on myös hyvä keino ehkäistä rakkoja. Esimerkiksi ekologisesti valmistetut bambusukat hylkivät kosteutta ja hikeä, jolloin jalka pysyy kuivempana kengissä. Toisaalta bambusukat myös kosteuttavat; jos rasvaat jalat illalla ja sujautat sukat yöksi, ovat jalkapohjat ja kantapäät aamulla ihanan pehmeät!

Lue lisää:
FLOW kosmetiikka
Frantsila
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Ruohonjuuri

Teksti: Pinja Kääriäinen

X