Terveys

Hyvästi pömppö! 8 syytä vatsan turvotukseen ja hoitokeinot

Taas pömpöttää mutta miksi? Vatsan turvotukseen voi olla monta syytä. Jokaiseen löytyy onneksi hoito. Lue, miten saat turvotuksen kuriin ja vatsan litteämmäksi.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Istock

Liikunta on avainasemassa turvotuksen ehkäisemisessä ja hoitamisessa.

Taas pömpöttää mutta miksi? Vatsan turvotukseen voi olla monta syytä. Jokaiseen löytyy onneksi hoito. Lue, miten saat turvotuksen kuriin ja vatsan litteämmäksi.

1. Ruokarytmi pielessä

Päästätkö nälän yltymään ja syöt pari kertaa päivässä suuria annoksia?

Oireet: Kun vatsalaukku on täynnä, se tyhjenee hitaammin ja aiheuttaa tukalaa oloa ja vatsan pömpötystä. Nälkäisenä syö usein myös liian nopeasti ja nielee vahingossa ilmaa. Kun ruoan pureskelee kiireessä huonosti, sen pilkkoutuminen huononee. Huonosti pilkkoutunut ruoka siirtyy paksusuoleen bakteerien ravinnoksi ja muodostaa kaasua.

Hoito: Syö tarpeeksi pieniä aterioita 3–4 tunnin välein. Suosi kuitupitoisia ruokia ja juo vettä kaksi litraa päivässä. Vältä prosessoitua ruokaa, vaikka olisi kiire. Rasvainen ja suolainen ruoka poistuu hitaasti vatsalaukusta ja turvottaa.

2. Sopimaton ruoka-aine

Jos turvotus alkaa lähes heti ruokailun jälkeen, sen aiheuttajana on yleensä juuri nautittu ruoka.

Oireet: Turvotus tuntuu ylävatsassa, pienetkin ruokamäärät aiheuttavat täyden olon.

Hoito: Mieti, mitä söit, ja jätä kyseinen ruoka-aine vähäksi aikaa pois ruokavaliostasi. Jos olet oireeton, lisää ruoka takaisin. Jos se jälleen turvottaa, syyllinen on löytynyt.

3. Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä on suomalaisilla hyvin yleinen vaiva.

Oireet: Paksusuolessa tuntuva turvotus alkaa yleensä vasta noin puolen vuorokauden kuluttua siitä, kun olet syönyt oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta. Turvotusta aiheuttavat huonosti sulavat hiilihydraatit. Oireyhtymään liittyy usein myös ilmavaivoja sekä joillakin ripulia ja ummetusta.

Hoito: Yleisimpiä oireiden aiheuttajia ovat palkokasvit, kaalit, tuore ruisleipä sekä laktoosi, ksylitoli ja sorbitoli. Kokeile fodmap-ruokavaliota, jossa turvotuksen aiheuttajat on karsittu pois. Metsässä kävely rentouttaa ja on hyvää liikuntaa ärtyvästä suolesta kärsivälle.

4. Laktoosi-intoleranssi ja keliakia

Laktoosi-intoleranssissa turvotus on paksusuoliperäinen ongelma. Keliakiassa turvotus syntyy ohutsuolessa.

Oireet: Laktoosi-intoleranssissa paksusuolen bakteerit käyttävät laktoosia ravintonaan. Yleensä ilmavaivat tulevat 1–3 tunnin kuluttua siitä, kun on syönyt maitosokeria sisältävää ruokaa. Keliakian oireena ovat turvotuksen lisäksi yleensä vatsanväänteet. Oireet voivat tulla jo puolessa tunnissa tai vasta tuntien päästä.

Hoito: Jos epäilet, että sinulla on laktoosi-intoleranssi, kannattaa jättää ruokavaliosta pois laktoosia sisältävät tuotteet tai korvata ne laktoosittomilla. Jos laktoosituotteiden pois jättäminen auttaa selvästi, lääkäriä ei välttämättä tarvita lainkaan. Keliakiaa epäiltäessä kannattaa jättää pois kaikki muut viljat paitsi kaura. Keliakiassa lääkärin on hyvä varmistaa diagnoosi. Laktoosi-intoleranssissa oireet helpottavat nopeasti laktoosillisten tuotteiden pois jättämisen jälkeen. Keliakiassa oireiden helpottumista voi joutua odottamaan pitkäänkin, sillä tuhoutunut suolinukka korjaantuu hitaasti.

5. Sairaudet

Kilpirauhasen vajaatoiminta, verenpainetaudit ja munuaissairaudet voivat oireilla turvotuksella. Myös maksasairauksissa vatsaonteloon voi kertyä nestettä.

Oireet: Sairaudesta johtuvassa turvotuksessa ei yleensä ole samanlaista vaihtelua kuin monissa muissa turvotuksen syissä, vaan se voi olla jatkuvaa. Ilmavaivoja ei ole, mutta muita oireita voivat olla väsymys, tahaton laihtuminen, kuumeilu ja veri ulosteessa.

Hoito: Lääkärissä kannattaa käydä, jos turvotukseen liittyy voimakkaita vatsakipuja tai muita hälyttäviä oireita, jotka eivät helpotu kotikonsteilla.

6. Gynekologiset syyt

Endometrioosissa kohdun limakalvoa on väärässä paikassa vatsaontelossa. Myös PMS, vaihdevuodet ja ehkäisypillerit voivat aiheuttaa turvotusta.

Oireet: Turvotus johtuu todennäköisesti erilaisista hormonimuutoksista. PMS-turvotus oirehtii ennen kuukautisten alkua ja helpottuu niiden alettua. Endometrioosissa turvotus on pahimmillaan kuukautisten aikana, kun limakalvo vuotaa verta vatsaonteloon. Endometrioositurvotukseen liittyy yleensä selvää kipua. Vaihdevuosissa turvotus on yksilöllistä: joillekin sitä ei tule lainkaan.

Hoito: Liikunta auttaa nesteen kertymiseen. Myös säännöllinen elämänrytmi ja uni ovat tärkeitä. Alkoholia kannattaa välttää. Suosi neste- ja kaliumpitoisia hedelmiä ja vihanneksia, kuten kurkkua ja banaania. Joillekin auttavat luontaistuotteista yrttitee, vihreä tee, koivunlehti ja nokkonen, jotka poistavat nestettä.

7. Vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma voi tulla synnytyksessä, mutta se voi johtua myös lihomisesta.

Oireet: Erkaumassa vatsalihaksia yhdistävä jännesauma venyy ja vatsaontelon tuki löystyy, jolloin vatsa pömpöttää jatkuvasti ja turpoaa helpommin. Erkaumaan ei liity kipuja tai ilmavaivoja.

Hoito: Suurin osa palautumisesta tapahtuu synnytyksen jälkeen spontaanisti kahden kuukauden aikana. Osalla erkauma ei palaudu, ja vuoden jälkeen synnytyksestä tilanne ei korjaannu ilman kuntoutusta. Vatsalihasten erkauma on lääkärille hyvin nopea ja helppo diagnoosi. Erkauman voi todeta ohjeiden mukaan kotona itsekin. Paras hoito erkaumaan on fysioterapeutin ohjeilla tehty pitkäkestoinen kotiharjoittelu, mutta myös leikkaushoito on mahdollinen.

8. Stressi

Stressihormonit kortisoli ja adrenaliini vaikuttavat myös suoliston toimintaan.

Oireet: Kun adrenaliini veressä lisääntyy, ruoansulatus hidastuu. Vatsa tyhjenee hitaasti ja voi oirehtia ummetuksella. Myös hiilihapolliset juomat ja purukumin jauhaminen kerryttävät ilmaa vatsaan. Kahvin kofeiini poistaa nestettä ja voi aiheuttaa ummetusta, jos ei juo tarpeeksi vettä.

Hoito: Liikunta vähentää stressiä ja parantaa suolen toimintaa. Säännölliset vessakäynnit ovat suolen toiminnalle tärkeitä. Kun tuntuu, että vessaan pitää mennä, mene. Juo kahvia tai mustaa teetä korkeintaan 1–2 kuppia päivässä. Piparminttu ja probiootit voivat parantaa ruoansulatusta.

+ Vältä turvotus matkalla

Turvotus voi olla kiusallinen vaiva myös lämpöön matkustaessa. Tottuminen kuumaan ilmastoon vie aikaa, sillä elimistö hikoilee alkuun samalla tavalla kuin kotimaassa. Keho alkaa itse säädellä hikeen erittyvän suolan määrää kunnolla vasta noin viikon kuluttua muutoksesta.

Aluksi hikeen poistuu siis paljon suoloja ja turvotus johtuu suolavajeesta. Nestehukka ja suolatasapainon muutokset näkyvät etenkin sormien ja nilkkojen turvotuksena, mutta myös vatsassa. Ruokavalion muutokset ja vähäinen liikunta voivat aiheuttaa myös ummetusta.

Suolatasapainoa voi korjata vaikkapa muutamalla perunalastulla päivässä. On myös tärkeää juoda muutakin kuin vettä, esimerkiksi mehuja tai kivennäisvettä.

Jutun asiantuntijana yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja Terveystalosta.

X