Terveys

Pari lisäminuuttia hampaiden hoitoon päivässä voi pidentää ikää – terve suu suojaa sydäntä ja aivoja

Häkellyttävän yleinen ientulehdus on todellinen terveysriski. Kun suun puhdistusta tehostaa ajoissa, voi välttyä matala-asteiselta tulehdukselta ja hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavalta parodontiitilta.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Säännöllinen hammasvälien puhdistus on olennaista ientulehduksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Häkellyttävän yleinen ientulehdus on todellinen terveysriski. Kun suun puhdistusta tehostaa ajoissa, voi välttyä matala-asteiselta tulehdukselta ja hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavalta parodontiitilta.

Hammasharja kädessä, puhelin toisessa. Hammasharja suussa, toinen jalka irti lattiasta. Suu tulee hoidettua yhtä aikaa viestien lukemisen ja tasapainotreenin kanssa. Tämä se on tehokasta ajankäyttöä, vai mitä? Hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Annamari Nihtilää tällainen multitaskaaminen harmittaa. Hän toimii Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian pääsihteerinä.

– Suu ansaitsee enemmän huomiota. Se huolehtii koko kehon terveydestä.

Terve suu on kuin muuri. Se pysäyttää taudin­aiheuttajat ja katkaisee niiden tien muualle elimistöön. Kun suu sairastuu, portti elimistöön avautuu.

– Suun terveyttä uhkaavat asiat uhkaavat yleisterveyttä, Nihtilä tiivistää.

Kun pitää suusta hyvää huolta, huolehtii samalla esimerkiksi sydämen ja aivojen terveydestä. Tällöin muutama suulle aamuin illoin annettu minuutti ei kuulosta paljolta.

– Terve ikääntyminen ei ole tuurista kiinni. Muutama suulle suotu lisäminuutti voi lisätä terveitä elinvuosia.

Ientulehdus on todellinen terveysuhka

Suu on ruoansulatuskanavan ja verenkierron välityksellä yhteydessä muuhun elimistöön. Koska sama veri kiertää hampaissa, ikenissä ja sydämessä, tulehdus suussa voi tarkoittaa tulehdusta muualla elimistössä.

– Suun bakteerit ja tulehdukset voivat levitä elimiin joko suoraan verenkierron kautta, tai ne voivat aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen, Nihtilä kertoo.

Matala-asteinen tulehdus on tuttu tekijä esimerkiksi valtimokovettumataudin, tyypin 2 diabeteksen ja muistisairauden taustalla. Huono suun kunto voi myös vaikeuttaa perusairauden hoitoa. Se heikentää esimerkiksi diabeteksen ja reuman hoitotasapainoa.

Suu on ihmiselimistön ainoa paikka, jossa kova kudos läpäisee pehmytkudoksen. Kovan kudoksen eli hampaan näkyvän osan, kruunun, hoidon suomalaiset muistavat melko hyvin. Läpäisykohdan eli ikenien hoito sen sijaan tahtoo unohtua.

– Kahdella kolmesta aikuisesta miehestä ja puolella naisista on suussaan ientulehdus.

Ientulehdus on vakavasti otettava vaiva. Hoitamattomasta ientulehduksesta kehittyy parodontiitti. Se on hampaita kiinnityskudoksesta irrottava ja ter­veyttä laajalti uhkaava tulehdussairaus.

– Parodontiitissa ikenien alla voi olla jopa kämmenen kokoinen tulehduspesäke, josta vapautuu verenkiertoon vaarallisia bakteereja.

Tunnista ientulehduksen oireet – ja hoida vaiva ajoissa

Turvonneet, punaiset ikenet ja paha maku ja haju suussa ovat ientulehduksen oireita. Verenvuoto ikenistä on jo hälytysmerkki. Se tarkoittaa, että suun puhdistusta pitää tehostaa.

– Syy ientulehdukseen on ienrajaan ja hammasväleihin kertyvässä bakteeripeitteessä, Nihtilä kertoo.

Bakteeripeite poistetaan harjaamalla hampaat ja puhdistamalla hammasvälit säännöllisesti. Verenvuoto lakkaa ikenistä yleensä viikon, parin tehopuhdistuksen jälkeen.

– Harja yltää hampaan viidestä pinnasta vain kolmeen, eli nyt tarvitaan hammasväliharjaa tai harjatikkua.

Ellei ienrajaan ja hammasväleihin kertyvää bakteeripeitettä poisteta, se kovettuu hammaskiveksi. Sen poistamiseen tarvitaan ammattiapua. Muuten hammaskivi tuhoaa sekä luuta että hammasta luuhun kiinnittävää kudosta, jolloin suussa on parodontiitti – hampaita irrottava sairaus.

”Ientulehduksen voi hoitaa ammattilaiselta saaduilla ohjeilla, parodontiittia ei.”

– Parodontiitti on salakavala, sillä se ei aiheuta kipua. Se paljastuu hammaslääkärin vastaanotolla ientaskun mittauksella.

Hammaslääkäri osaa päätellä ikenen ja hampaan väliin jäävän taskun syvyydestä, kuinka pitkälle parodontiitti on edennyt.

– Ientulehduksen voi hoitaa ammattilaiselta saaduilla ohjeilla, parodontiittia ei, Nihtilä painottaa.

Parodontiitin hoito aloitetaan ammattilaisen tekemällä hampaiden ja ientaskujen puhdistuksella sekä tehostamalla kotihoitoa. Jos parodontiitti on edennyt pitkälle, voidaan tarvita kirurgisia ientoimenpiteitä. Joissain tapauksissa parasta tulehduksen hoitoa on hampaan poisto.

Lue myös: Keltaiset hampaat voivat johtua ruoasta, mutta joskus tumma sävy kielii myös salakavalasta tulehduksesta – hammaslääkäri kertoo, mitä tehdä

Ientulehdus. Nainen laittaa hammastahnaa hammasharjalle.
Harjaa hampaat aamuin illoin, kerralla vähintään kaksi minuuttia. Käytä harjalla fluoritahnaa.

Diabetes lisää suusairauksien riskiä

Suun hoito on tärkeää jokaiselle, mutta erityisen tärkeää se on diabetesta sairastavalle.

– Diabetesta sairastavalla suusairaudet ovat muita tavallisempia, ja ne pahenevat herkemmin ja paranevat hitaammin. Korkea verensokeri lisää riskiä ienongelmiin ja hampaan juurenpinnan reikiintymiseen. Diabetespotilaat ovat myös muita alttiimpia suun kuivumiselle ja suun sienitulehduksille, Nihtilä listaa.

Diabetesta sairastavan ikenet tuleekin tutkia huolellisesti hammaslääkärin tekemällä ientaskujen mittauksella sekä röntgenkuvien avulla, sillä hoitamaton kiinnityskudostulehdus voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Iän myötä karies iskee tyypillisesti ienrajaan

Hampaat reikiintyvät tavallista herkemmin tiettyinä ikäkausina: koulutaipaleen alussa, teini-iässä ja 60–70-vuotiaana. Eläkeiässä hammaslääkäriin voikin tulla asiaa useammin kuin nuorempana.

– Yleistyvät perussairaudet, niiden hoitoon käytetyt lääkkeet ja suun kuivuminen näkyvät ikääntyvien hampaissa.

”Hampaiden harjaaminen ei ole voimalaji.”

Nuoremmalla ihmisellä hampaat reikiintyvät purupinnoilta ja hammasväleistä. Ikääntyneillä karies tulee tyypillisesti ienrajaan, hampaan juureen. Juurikaries voi edetä ja tuhota nopeasti hampaiston.

– Vetäytyneiden ikenien alta paljastuvat hammaskaulat reikiintyvät herkästi, sillä niissä ei ole lainkaan suojaavaa kiillettä.

Hampaiden harjaaminen ei ole voimalaji, Nihtilä muistuttaa.

– Kova harja ja kovakätinen harjaaja voivat saada ikenet vetäytymään, ja ienvetäytymät ovat pysyviä.

Kuiva suu kaipaa kostutusta – ja tietynlaisen hammastahnan

Kuivassa suussa suuta suojaavan syljen eritys on vähentynyt. Hampaat reikiintyvät ja limakalvo-ongelmat, kuten haavaumat, yleistyvät. Sairauksista diabetes ja lääkkeistä esimerkiksi hengitettävät astmalääkkeet, antihistamiinit ja mielialalääkkeet kuivattavat suuta. Vaihdevuosissa naisen hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka nekin kuivattavat suuta.

– Riittävä veden juominen ja apteekissa myytävät, suuta kostuttavat geelit, suihkeet ja suuvedet auttavat. Poskien limakalvoille voi sivellä ruokaöljyä, Nihtilä neuvoo.

Kuivasuisen kannattaa vaihtaa hammastahna vaahtoamattomaan tuotteeseen. Se ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, joka voi ärsyttää kuivia limakalvoja.

Keraaminen vai muovinen paikka?

Me suomalaiset vanhenemme entistä useammin omat, vaikkakin paikatut, hampaat suussa. Hampaan paikkauksessa käytetty muovi ei ole ikuinen, ja paikkoja joudutaan uusimaan aika ajoin.

– Suomalaisten suissa uusittavaa riittää: hammaslääkäreiden työajasta lähes puolet kuluu paikkaushoitoon ja paikkaushoidoista 60 prosenttia on vanhojen paikkojen uusimista, Nihtilä kertoo.

Kun hammasta paikataan, joudutaan poraamaan sen alle jäävää hammaskruunua. Riittävän monen paikkauksen jäljiltä ei ole mitään, minkä varaan rakentaa uutta paikkaa. Tällöin keraamiset paikat ovat usein paras ratkaisu.

”Edullisin ratkaisu olisi ehkäistä, ettei suussa tarvittaisi lainkaan paikkoja. Toiseksi edullisin on pitää paikatusta suusta mahdollisimman hyvää huolta.”

– Keraamisia paikkoja suositellaan hampaisiin, jotka altistuvat koville puruvoimille ja joissa paikat lohkeavat herkästi.

Keraaminen paikka on kalliimpi kuin muovinen, mutta se kestää muovipaikkaa selvästi pidempään varsinkin laajoissa taka-alueen paikoissa.

– Edullisin ratkaisu olisi ehkäistä, ettei suussa tarvittaisi lainkaan paikkoja. Toiseksi edullisin on pitää paikatusta suusta mahdollisimman hyvää huolta, Nihtilä muistuttaa.

Reikä saa tavallisesti alkunsa hampaan ja paikan saumasta. Sitä voi ehkäistä huolehtimalla säännöllisestä ateriarytmistä ja hyvästä suuhygieniasta.

– Hampaita suojaava purukisko pidentää paikkojen ikää. Hammaslääkäri voi suositella sitä potilaalle, joka narskuttelee hampaitaan.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 4/2023.

X