Terveys

Ajeletko häpykarvojasi? Ihotautilääkärillä riittää potilaita trimmatun alapään ongelmien takia – sitkeä väärinkäsitys elää yhä

Nykyajan kauneusihanne kannustaa ihokarvojen ajeluun ja poistamiseen. Ajelunäpyt voivat olla monelle tuttuja, mutta isompia terveysriskejä ei aina tule ajatelleeksi.

Teksti:
Anna Ferrante

Nykyajan kauneusihanne on karvaton.

Nykyajan kauneusihanne kannustaa ihokarvojen ajeluun ja poistamiseen. Ajelunäpyt voivat olla monelle tuttuja, mutta isompia terveysriskejä ei aina tule ajatelleeksi.

Sitä mukaa kun ilmat lämpenevät ja vaatteet vähenevät, ihokarvojen poisto tulee monelle jälleen ajankohtaiseksi. Toki talvellakin moni ajelee itsensä joko osittain tai kokonaan karvattomaksi.

Ihokarvojen poisto esteettisistä syistä ei ole uusi ilmiö. Eri aikakausina naiset – mutta aika ajoin myös miehet – ovat poistaneet ihokarvojaan niiltä ihoalueilta, mikä kulloinkin vallitsevien kauneusihanteiden mukaan on ollut suosittua.

Miksi ihokarvoja ajellaan ja mitä se tekee kehon terveydelle?

Ihokarvojen poisto ei ole uusi villitys

Nykyisin karvattomuus on vahvimpia naiseuteen liittyviä kauneusihanteita, ja erityisesti intiimialueiden karvattomuus kasvava trendi – mutta vanhimmat tunnetut karvanpoistelijat elivät muinaisessa Egyptissä. Niin kauas menneisyyteen on ajoitettu myös nykyisen hittimenetelmän, sokeroinnin juuret.

Menneiden vuosisatojen karvanpoistokeinot olivat yleensä vähintään haitallisia elleivät jopa vaarallisia. Karvoista pyrittiin pääsemään eroon niin myrkyillä, ihoa rikkovilla karkeilla kivillä kuin sähköshokeilla ja sädehoidoilla.

Nykyaikana käytetyt karvanpoistomenetelmät ovat onneksi turvallisempia ja tutkitumpia. Karvojen poistoa ei millään muotoa voi sanoa vaaralliseksi toimenpiteeksi. Mutta voiko se olla haitallista?

Ihotautilääkäri Liisa-Lotta Kiiski Ihosairaalasta muistuttaa, että ihmisen ihokarvoitus on evoluution jäänne. Ne karvat jotka ovat säilyneet, ovat kehossamme hyvästä syystä:

– Aiemmin olimme huomattavasti karvaisempia. Nykyisillä ihokarvoilla on aina jokin merkitys. Nenän karvoitus, silmäripset ja kulmakarvat suojaavat pölyltä, lialta ja silmiin valuvalta hieltä. Säärikarvat suojaavat naarmuilta, kainalo- ja häpykarvat hankaukselta. Jälkimmäisillä on myös ilmastoiva vaikutus kuumalla säällä.

Häpy- ja kainalokarvoilla on tärkeä biologinen tehtävänsä toimia feromonien eli kemiallisten viestintäaineiden levittäjinä. Feromonit vaikuttavat parinvalintaan, ja niiden sanotaan olevan taustalla, kun tunnemme ”kemiaa” jonkun kanssa eli kahden ihmisen välillä on voimakas seksuaalinen yhteys.

Nykyihmiselle feromonifunktio tosin on vieras, sillä päin vastoin pyrimme peittämään ominaishajumme varsinkin kainalo- ja intiimialueilta erilaisin hajustein. Ihokarvojen poisto on osa tätä ominaishajun peittämistä, sillä koemme karvat hajuja lisääviksi.

Lue myös Kotilieden juttu feromoneista: Feromonit lisäävät seksihalua — salaperäinen kemiallinen yhdistelmä luo vahvan seksuaalisen vetovoiman

Yleisimmät vaivat ihoärsytys, haavat ja karvatuppitulehdus

Kiiski ei ihotautilääkärin näkökulmasta äkkiseltään keksi juurikaan hyviä syitä ihokarvojen poistoon. Päin vastoin.

– Tyypillisimpiä ja varsin yleisiä iho-ongelmia karvanpoiston seurauksena on ihoärsytys ja pienet ihonaarmut, jotka voivat olla myös niin pieniä, ettei niitä silmin näe. Näistä ihorikoista voi pahimmillaan seurata ihotulehdus.

Toinen yleinen ongelma on karvatuppitulehdus, joka saattaa puhjeta erityisesti herkillä ihoalueilla kuten kainaloissa ja alapäässä. Myös säärissä ihotautilääkäri näkee aika ajoin karvatuppitulehduksia.

Sisäänpäin kasvavat ihokarvat vaivaavat erityisesti sellaisissa karvanpoistotavoissa, joissa ihokarvojen poisto tehdään juurineen. Tällaisia tapoja ovat esimerkiksi epilointi, vahaus ja sokerointi. Sisäänpäin kasvava karva aiheuttaa iholle pienen patin, joka onneksi yleensä itsestään aukeaa ja karva vapautuu. Huonolla tuurilla patti tulehtuu, tai se voidaan joutua puhkaisemaan lääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Naiset ja miehet kertovat, miksi lopettivat ihokarvojensa ajelun: ”Olen oikeasti ylpeä karvoistani, koska ne ovat naiseuteni merkki”

ihokarvojen poisto: vahaus
Karvojen poisto vahalla tai sokeroinnilla poistaa karvat juurineen. Se voi aiheuttaa karvojen kasvamista ihon sisään.

Alapään ihokarvojen poisto erityisen ongelmallinen – ei kannattaisi, sanovat asiantuntijat

Karvanpoiston aiheuttamat iho-ongelmat ovat harvoin pääsyy ihotautilääkärin vastaanotolle tulemiseen, mutta ne ovat yleisiä vaivoja, joita näytetään lääkärille muista syistä vastaanotolle tultaessa.

Yksi poikkeus on Kiiskin mukaan joukossa: alapään ihokarvojen poisto.

– Joka kuukausi tulee useampi potilas alapään karvojen poiston aiheuttamien ongelmien takia.

Varsinkin nykyään vallitseva posliini-ihanne eli kaikkien häpykarvojen poisto voi pahimmillaan aiheuttaa näitä lääkärin hoitoa vaativia ongelmia.

Nykyajan ristiriita on, että monet kokevat intiimialueen karvoituksen epähygieenisenä. Asia pitäisi käsittää päinvastoin: alapään karvoituksen tarkoitus on juuri suojata bakteereilta.

– Alapään karvoitus on suoja, muistuttaa gynekologi Anu Aalto lääkärikeskus Mehiläisestä.

Molemmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ihon ja limakalvojen kunnon kannalta alapään karvoja ei juurikaan kannattaisi ajella.

– Esteettiset ihanteet ovat toki toinen puoli asiaa, mutta jos ajattelee pelkästään terveyden kannalta, niin karvojen poisto ei ole terveydelle hyväksi. Gynekologit suosittelevat, ettei alapään karvoja ajettaisi, Aalto sanoo.

Mutta miksi juuri alapää on niin herkkä karvojen poiston ongelmille?

– Herkkä iho yhdistettynä siihen, että kyseessä on housujen alla hautuva, hankautuva ja hikoileva alue, altistaa bakteeritulehduksille ja hiivasienille, etenkin jos kaikki karvat on poistettu, Kiiski selventää.

Puhdistus ja ilmakylvyt ehkäisevät iho-oireita

Kaikissa karvanpoistotavoissa on omat ongelmansa. Sheivauksessa iho voi rikkoontua ja terävänä ja paksuna kasvava sänki pistellä ja ärsyttää. Sokeroinnissa ja muissa karvan juurineen poistavissa tavoissa on karvan sisäänkasvun ja karvatuppitulehduksen riski.

Karvan sulattavat karvanpoistoaineet ovat yleensä hellävaraisempia, mutta voivat huonossa tapauksessa allergisoida.

– Ihotautilääkärinä suosittelisin, että alapään karvoja ei kannata kokonaan poistaa, vaan siistiä tai vaikka vain lyhentää.

Hänellä on kolme hyvää vinkkiä. Karvojen poiston jälkeen ihoalue on hyvä puhdistaa antiseptisellä aineella. Iho voi paremmin, jos se saa mahdollisimman paljon ilmakylpyjä ihokarvojen poiston jälkeen. Alushousujen materiaalina paras on hengittävä puuvilla.

– Kun ajattelee miesten parranajoa, heillä verrattain harvoin tulee siitä iho-ongelmia kuten karvatuppitulehduksia. Asiaan varmasti vaikuttaa paitsi se, ettei kasvojen iho haudu vaatekerroksen alla olevien ihoalueiden tapaan, myös yleensä alkoholipitoisen eli desinfioivan partaveden käyttö.

Lue myös: Säärikarvat kuriin – 6 säärikarvojen poistoon liittyvää ongelmaa ja ratkaisua

Omalle iholle sopivin karvanpoistotapa löytyy kokeilemalla

Kiiski pitää sheivausta ihoystävällisempänä karvanpoistotapana juurineen poistoon verrattuna.

– Ihoystävällisin tapa on kaiketi laser. Kaikki muut karvanpoistotavat rikkovat ihoa ja aiheuttavat tulehdusriskejä.

Omalle iholle sopivin karvanpoistotapa löytyy vain kokeilemalla.

– Jos iho tulehtuu, voidaan käyttää antiobioottiemulsiota tai mietoa kortisonivoidetta. Ärtyvälle iholle kannattaa sivellä ihoa rauhoittavaa ja tulehdusta lievittävää voidetta karvanpoiston jälkeen, Kiiski neuvoo.

Jos ongelma on toistuva ja iho esimerkiksi sheivauksen jälkeen järjestään ärtyy, paras ratkaisu on vaihtaa karvanpoistomenetelmää – tai uhmata vallalla olevaa kauneusihannetta, unohtaa ihokarvojen poisto ja antaa karvojen kasvaa.

Lue myös: Säärikarvat kuriin – 6 säärikarvojen poistoon liittyvää ongelmaa ja ratkaisua

Lähteenä käytetty haastattelujen lisäksi: Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden Karvanumero 4/2021

X