Terveys

Ilmastointiteippi – oiva keino syylän hoitoon? Ihotautilääkäri vinkkaa, että rakenna ja remontoi -osastolta löytyy toinenkin apuväline

Syylät ovat vaarattomia, mutta toisinaan kosmeettisesti ikäviä ihomuutoksia. Ihotautilääkäri Laura Bouchard kertoo, miten syylistä voi päästä kotikonstein eroon.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Ilmastointiteippi voi olla avuksi syylien hoidossa.

Syylät ovat vaarattomia, mutta toisinaan kosmeettisesti ikäviä ihomuutoksia. Ihotautilääkäri Laura Bouchard kertoo, miten syylistä voi päästä kotikonstein eroon.

Millaista on tehokas syylän hoito? Entä onko ilmastointiteippi hyvä apukeino ärsyttävään ihomuutokseen?

Syylät ovat röpelöpintaisia, koholla olevia ihomuutoksia. Kun syylää katsoo tarkasti, näkyy siinä usein pieniä tummia pisteitä – verisuonien päitä. Tämä erottaa syylän känsästä, josta puolestaan voi erottaa sisäkkäisiä renkaita.

Joskus pahanlaatuisen ihomuutoksen saattaa sekoittaa syylään. Näin voi käydä erityisesti, kun kyse on vanhemmasta väestöstä.

– Pahanlaatuiset ihomuutokset yleensä kuitenkin haavautuvat ja alkavat vuotaa. Syylät ovat rakenteeltaan yhtenäisempiä, eivätkä ne vuoda, vaikka niitä raapisi, ihotautilääkäri Laura Bouchard Lääkärikeskus Aavasta huomauttaa.

Syylän hoito: kuvassa syylä
Kun syylää katsoo tarkasti, näkyy siinä usein pieniä tummia pisteitä – verisuonien päitä. Syylän hoito on ensisijaisesti sinnikästä kotihoitoa.

Syyliä aiheuttavat HPV-virukset eli papilloomavirukset, joita on monia erilaisia. Syylä syntyy, kun virus pääsee ihon alle ihorikon kautta.

– HPV-virukset ovat hyvin tarttuvia. Sellaisen voi saada esimerkiksi uimahallin suihkutiloista, joten suosittelenkin aina käyttämään niissä suihkutossuja. HPV-viruksen voi saada myös kätellessä, joskin se on harvinaisempaa.

Mutta mihin kohtaan kehossa syylän hoito on usein tarpeen tehdä? Tavallisimmin syylä ilmestyy sormiin tai jalkapohjiin, sillä ne ovat eniten kontaktissa sellaisten pintojen kanssa, jossa HPV-virusta mahdollisesti on. Syylä voi kuitenkin tulla myös muualle kehoon.

– Syylä voi ilmestyä esimerkiksi nenänpäähän, Bouchard huomauttaa.

Lue myös: Ontelosyylät tarttuvat helposti, jopa aikuiselle – yleinen ihosairaus altistaa molluskoille

Syylän sinnikäs kotihoito on erittäin tärkeää

Joskus syylät lähtevät itsestään, mutta usein ne vaativat sitkeää kotihoitoa sekä vierailua apteekissa – tai rakenna ja remontoi -osastolla, josta ostoskassiin kannattaa napata ilmastointiteippi ja hiomapaperi.

– Syylää kannattaa hioa päivittäin esimerkiksi hiomapaperilla. Myös ilmastointiteippiä voi kokeilla laittaa syylän päälle, sillä se pehmittää syylää. Myös apteekin itsehoitovalmisteita voi kokeilla.

Hoidon tarkoituksena on ärsyttää ihoa syylän kohdalta niin, että elimistö ymmärtää alkaa tuottaa vasta-ainetta syylän aiheuttanutta HPV-virusta vastaan.

– Kun elimistö alkaa tuottaa vasta-ainetta, syylä häviää. Tähän voi kuitenkin mennä kuukausia.

Syylät ovat vaarattomia, joten Bouchardin mukaan niitä ei enää hoideta juurikaan julkisessa terveydenhuollossa. Jos syylät aiheuttavat kipua tai ovat suuri kosmeettinen haitta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Yksityisellä syyliä hoidetaan esimerkiksi jäädyttämällä ja harvinaisissa tapauksissa myös laserilla. Tärkeintä syylän hoitamisessa on kuitenkin kotihoito, Bouchard painottaa.

Syylät voivat uusia, vaikka syylän hoito olisi onnistunut

Syyliä voi tulla kenelle tahansa, mutta lapsilla ne ovat yleisempiä, sillä lasten iho on läpäisevämpi. Lisäksi lapsilla ei vielä ole vasta-aineita viruksille.

Vaikka sinulla olisi lapsena ollut syylä, johon syylän hoito olisi tehty onnistuneesti, on kuitenkin mahdollista, että saat syyliä aikuisenakin.

– Syynä on se, että syyliä aiheuttavia HPV-viruksia on useita erilaisia. Toisen HPV-viruksen vasta-aine ei auta toiseen, Bouchard toteaa.

Syyliä voi ilmaantua aikuisiällä myös immuniteetin alentuessa esimerkiksi lääkityksen tai ikääntymisen vuoksi.

Lue myös Seuran artikkeli: 10 kysymystä: Voiko syyliä ehkäistä?

X