Terveys

Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

Norovirus aiheuttaa äkillisen ja usein äkäisen vatsataudin. Lue, miten tunnistat ja hoidat noroviruksen oireet sekä miten kannattaa toimia, ettei oksennustauti leviäisi.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Noroviruksen aiheuttama vatsatauti on äkäinen tauti, joka menee yleensä ohi parissa päivässä.

Norovirus aiheuttaa äkillisen ja usein äkäisen vatsataudin. Lue, miten tunnistat ja hoidat noroviruksen oireet sekä miten kannattaa toimia, ettei oksennustauti leviäisi.

Norovirus aiheuttaa viheliäisen vatsataudin. Norovirus on usein viruksen aiheuttama tarttuva suolistotulehdus. Noroviruksen aiheuttama ripuli- ja oksennustauti voi olla erittäin rajuoireinen, ja se on pääasiassa aikuisten tauti. Suurin osa lasten oksennustaudeista ovat rotavirusinfektioiden aiheuttamia.

Norovirusinfektioita esiintyy eniten joulukuun ja toukokuun välisenä aikana, etenkin tammikuussa. Herkästi leviävä norovirus aiheuttaa usein isompia vatsatautiepidemioita esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa, uimahalleissa ja kylpylöissä.

1. Norovirus itää nopeasti

Norovirus itää vain 12–48 tuntia, eli oireilu alkaa parin päivän kuluessa itse tartunnasta. Oireet alkavat äkillisesti.

Oireita ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Moni sairastunut kärsii myös ripulista jossain vaiheessa tautia. Osalla voi esiintyä myös särkyä ja lämpöilyä, joka voi erottaa taudin ruokamyrkytyksestä.

Norovirus aiheuttaa oireita, jotka loppuvat yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin. Tavallisesti norovirustauti kestää 1–3 vuorokautta.

Norovirustautiin ei ole lääkitystä. Kun suolisto tyhjentyy, myös norovirus poistuu elimistöstä. Yleensä sairaus paranee nopeasti, mutta joskus oireet voivat olla erittäin rajut. Kuivumisvaaran vuoksi lapsien ja vanhusten on hakeuduttava lääkäriin herkemmin, jos nesteiden nauttiminen ei onnistu. Jos oksennuksessa tai ulosteessa esiintyy verta tai oireiluun liittyy kovaa päänsärkyä, on hyvä hakeutua tutkimuksiin välittömästi.

Lue myös: Onko vatsakipu vaarallista? Nämä oireet kertovat, milloin on syytä mennä lääkäriin

2. Oksennustaudin kotihoito

Norovirus leviää helposti.
Oksennustaudin aikana nesteytys on tärkeää. Joskin vedenkin juominen voi aiheuttaa oksentelua, kun norovirus iskee.

Norovirus aiheuttaa usein rajun taudin, ja tärkeintä oksennustataudin hoidossa on nesteytyksestä huolehtiminen. Ripulitaudissa aikuinen tarvitsee useita litroja nestettä vuorokaudessa, mutta voi olla ilman kiinteää ruokaa useita päiviä.

Tärkeintä on nauttia nestettä pieniä määriä kerrallaan, esimerkiksi lusikallinen kylmää vettä 5–10 minuutin välein. Suositeltavimpia nesteitä ovat veden lisäksi esimerkiksi laimennettu tuoremehu, suoloja sisältävä kivennäisvesi ja laimea tee.

Jos norovirus iskee, kahvia, maitoa ja ylimakeita juomia kannattaa välttää. Voimakkaan sokeripitoiset juomat voivat suurina määrinä tai pelkästään nautittuna pahentaa ripulia. Neutraalia ruokaa, kuten velliä, sosekeittoja, sokeroimattomia mehukeittoja tai banaania voi yrittää syödä, kun oireet helpottavat.

Lue myös: Kotitekoinen ”ripulijuoma”: sekoita litraan vettä ruokalusikallinen sokeria ja teelusikallinen suolaa.

3. Norovirus: Näin estät tartunnan

Norovirus tarttuu usein pisaratartuntana. Sen voi myös saada viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta tai saastuneen ruoan tai juoman välittämänä. Norovirus säilyy pinnoilla useita vuorokausia tarttumiskykyisenä, ellei pintoja siivota ja desinfioida huolellisesti. Huolellinen käsihygienia on äärimmäisen tärkeää.

  • Pese kädet huolellisesti, erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen.
  • Pese kädet aina ennen ruokailua tai ruoanlaittoa.
  • Pese vihannekset ja hedelmät hyvin.
  • Vältä kypsentämättömien simpukoiden ja ostereiden syömistä.
  • Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat kauttaaltaan, esim. keittämällä marjoja 2 minuuttia.
  • Puhdista ja desinfioi mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat huolellisesti käyttäen klooripitoista puhdistusainetta. Ovenkahvat, tasot, puhelimet, valokatkaisimet…
  • Vaihda likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet välittömästi ja pese ne kuumalla vedellä, vähintään 60 asteessa.

4. Milloin tietää olevansa oksennustaudin jälkeen terve?

Yleensä äkillisesti alkanut ripuli- tai oksennustauti paranee itsestään 1–3 vuorokaudessa.

Tiesitkö? Norovirus voi säilyä huoneenlämmössä, esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa, jopa 12 vuorokautta.

Norovirus voi tarttua myös sairastamisen jälkeen. Vaikka potilas olisi parantunut norovirustaudista, hän erittää virusta vielä useita päiviä. Suolen toiminta voi olla varsinaisten oireiden loppumisen jälkeenkin epäsäännöllistä vielä usean viikon ajan. Suolen toimintaa voi yrittää tasapainottaa maitohappobakteereilla.

Sairastuneen tulee olla kaksi oireetonta päivää kotona ennen kuin hän voi esimerkiksi palata töihin tai kouluun.

Lue myös: Johtuvatko vatsavaivat ruokavaliosta vai jostain muusta? 10 paljastavaa kysymystä

Lähteet: Thl.fi,Tays.fi, Seura.fi,Terveyskirjasto.fi, Klinik.fi

X