Terveys

Hemmottele jalkojasi tällä täydellisellä jalkahoidolla kotikylppärissä – jalkojenhoitajan vinkillä saat jaloille helposti myös rentouttavan hieronnan

Jaloista olisi tärkeä huolehtia erityisesti talvella. Jalkahoito on helppo tehdä myös kotona. Lue jalkojenhoitajan vinkit perusteelliseen hemmotteluhoitoon, jolla jalat saa vetreiksi ja rentoutuneiksi kotioloissa.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Jalkahoito on täydellinen tapa rentoutua kotona. Jalkojenhoitaja antoi vinkit perusteelliseen kotihoitoon.

Jaloista olisi tärkeä huolehtia erityisesti talvella. Jalkahoito on helppo tehdä myös kotona. Lue jalkojenhoitajan vinkit perusteelliseen hemmotteluhoitoon, jolla jalat saa vetreiksi ja rentoutuneiksi kotioloissa.

Poissa silmistä, poissa mielestä. Vanha sanonta pätee jalkojen hoidossa valitettavan monen meidän kohdalla – kun jalat piiloutuvat sukkiin ja saappaisiin, niistä ei enää muisteta pitää huolta. Kuitenkin jalkoja pitäisi hoitaa erityisen huolellisesti juuri talvella, kun iho kuivaa paksujen sukkien vuoksi ja hikoilee lämpimissä kengissä. Jalkahoito on helppo tehdä myös kotona.

– Kuiviin kantapäihin tulee helposti kipeitä halkeamia, jotka saattavat infektoitua, sillä kuivan ihon mikrobiomi ei ole kunnossa. Syylät taas nauttivat kosteasta, epäpuhtaasta ihosta samoin kuin ihosieni, joka elää erityisesti varvasväleissä, josta se saattaa siirtyä kynsiin. Kun iho on puhdas ja kimmoisa, on liikkuminen miellyttävämpää eikä hiertymiä tai rakkoja pääse niin helposti syntymään, jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen huomauttaa.

Lue myös: Kantapäät kuntoon kesän jäljiltä – kotihoidon 4 vaihetta

Muista kohtuus jalkojenhoidossa

Perusjalkojenhoitoon kuuluu päivittäinen lenkkeily hyvillä kengillä, kynsien leikkaus, vesipesu ja rasvaus esimerkiksi perusvoiteella. Myös sukkahousuja rikkovaa, karheaa ihoa voi kevyesti hioa, mutta ei liian usein.

– Ihoa ei kannata hioa kuin kerran kahdessa viikossa, sillä jatkuva hankaaminen aiheuttaa vain enemmän kovettumia. Jos kovettumat eivät katoa, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, sillä kyse voi olla myös jalan virheellisestä asennosta tai liian kapeasta kengästä, jolloin kovettuma tulee aina samaan paikkaan.

Kaikessa muussakin jalkojenhoidossa on muistettava kohtuus. Kynsiä ei kannata leikata liian lyhyiksi, sillä umpikengillä kävely saattaa aiheuttaa tällöin kynnen sisäänkasvua. Ihoa rasvataan vain tarpeen vaatiessa. Kuivaa ihoa ei saa liottaa kymmentä minuuttia kauempaa, sillä mitä kauemmin iho on vedessä ja mitä hajustetumpia, emäksisempiä pesutuotteita käyttää, sitä enemmän iho kuivuu.

Lue myös: Muista säännöllinen jalkahoito – jalkojesi kunto kertoo terveydentilastasi

Silloin tällöin on hyvä tehdä jaloille ihan kunnollinen jalkahoito. Sen voi tehdä kotona seuraavilla jalkojenhoitajan vinkeillä.

Täydellinen jalkahoito kotona – näin teet sen:

  1. Tarkista, ettei jalkojen iho ole rikki, sillä silloin ei ole hyvä hetki spa-hoidolle.
  2. Luo ihana rauhallinen spa-tunnelma kotiisi sytyttämällä tuoksukynttilöitä ja laittamalla taustalle rauhallista musiikkia. Pukeudu mukaviin, lämpimiin vaatteisiin ja ota kupposellinen teetä.
  3. Täytä pesuvati lämpimällä vedellä ja ripottele veteen kylpysuolakiteitä. Jos ihosi on kuiva, lorauta sekaan myös hieman öljyä. Sujauta pesuvatiin nystyräpallo tai golfpallo. Varaa pehmeä pyyhe pesuvadin viereen.
  4. Istuudu mukavasti tuolille ja upota jalkasi lämpimään veteen. Aseta pallo kantapääsi alle ja pyörittele sitä rauhallisin pyörivin liikkein viisi kertaa myötäpäivään ja viisi kertaa vastapäivään. Siirry jalan sisäsyrjälle ja toista liikesarja. Käy läpi myös jalan ulkosyrjä sekä päkiä. Kehon tasapainonhallinnan kannalta tärkeät jalan tuntohermot vaipuvat talviunille paksuja sukkia ja kenkiä käytettäessä. Hieronta herättelee tuntohermoja ja rentouttaa jalkaterää.
  5. Nappaa varpailla kiinni pallosta ja nostele sitä muutaman kerran ylös vedestä. Tämä liike vahvistaa koukistajalihaksia.
  6. Ota jalat pois vadista ja kuivaa ne huolellisesti pyyhkeeseen. Muista kuivata erityisen huolellisesti varvasvälit ja -kaulat.
  7. Tarkastele jalkojasi: onko niissä karheita kohtia? Usein pelkkä liotuksen jälkeinen pyyhekuivaus riittää hankaamaan kuolleen ihon pois, mutta jos karheita kohtia näkyy vielä, voit tehdä jaloille kuorinnan vaikkapa kookosrasvasta ja kahvinpuruista tai hioa karheaa kohtaa hohkakivellä 1–3 kertaa kevyesti painaen.
  8. Ota muovinen leikkuulauta ja levitä siihen rasvaista voidetta. Hankaa jalkaa alustaa vasten suurin, pyörivin liikkein myötä- ja vastapäivään jalan osa kerrallaan, kunnes koko jalka on voideltu. Nosta sitten jalka syliin ja hiero jalkaterää pumppaavin painalluksin. Hiero varpaat tyvestä kärkiin asti lypsävin ottein. Rasvaa myös kynnet ja kynsinauhat. Tarkista lopuksi, että voide on imeytynyt kokonaan. Varpaiden väliin, kynsilevyn päälle tai kynsiuurteisiin ei saa jäädä ylimääräistä rasvaa.
  9. Rasvaa jalat lopuksi lämmittävällä voiteella. Anna rasvan imeytyä kunnolla ja juo odotellessa vielä toinen kuppi teetä. Sujauta lopuksi jalkaasi villasukat.
  10. Toteuta jalkahoito kotona seuraavan kerran aikaisintaan viikon kuluttua.

Hoidon suunnitteli jalkojenhoitaja Jaana Huuhtanen.

X