Terveys

Jälkiehkäisypilleri on hormonipommi – onko jälkiehkäisyn käyttäminen terveysriski? Asiantuntija vastaa

Voiko jälkiehkäisyn käyttö aiheuttaa lapsettomuutta? Lääkelaitos suosittelee korkeintaan kolmea jälkiehkäisypilleriä vuodessa. Miksi? Kysyimme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälältä, mitä jälkiehkäisyn liikakäytöstä voi seurata.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jälkiehkäisypilleri aiheuttaa monille lyhytaikaisia haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä ja pahoinvointia.

Voiko jälkiehkäisyn käyttö aiheuttaa lapsettomuutta? Lääkelaitos suosittelee korkeintaan kolmea jälkiehkäisypilleriä vuodessa. Miksi? Kysyimme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälältä, mitä jälkiehkäisyn liikakäytöstä voi seurata.

Kun kondomi unohtuu tai menee rikki, voi raskauden alkamista ehkäistä jälkiehkäisypillerillä. Mutta entä jos jälkiehkäisypillereitä tulee tarvinneeksi vuoden aikana useampaan kertaan, ovatko ne terveydelle vaarallisia?

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä Töölön Mehiläisestä kertoo, että jälkiehkäisypillereillä tai edes niiden liikakäytöllä ei ole pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

– Terveyshaitat ovat lyhytaikaisia ja lieviä: lähinnä epämiellyttävää oloa eikä mitään vaarallisempaa. Jokaisen lääkkeen mukana on aina valmisteyhteenveto, jossa on listattu tuotteen haittavaikutukset, Väisälä kertoo.

Yleisimmän, keltarauhashormonia sisältävän jälkiehkäisypillerin hyvin yleisiä oireita, joita on yli 10 prosentilla käyttäjistä, ovat muun muassa huimaus, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu, kohtukipu, rintojen arkuus, kuukautisten viivästyminen ja verinen vuoto.

Jälkiehkäisy ei ole varma keino estää raskautta

Väisälä kuitenkin painottaa, että jälkiehkäisyä ei ole suunniteltu jatkuvaan käyttöön. Se ei ehkäise raskautta yhtä tehokkaasti kuin muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät. Lisäksi yksittäinen pilleri on melkoinen hormonipommi: yleisimmin käytettävä jälkiehkäisypilleri sisältää keltarauhashormonia 50 minipillerin verran. Silti sen käyttäjistä raskaaksi tulee 1–2,5 prosenttia.

– On yksinkertaisesti hölmöä käyttää tehotonta, isohormonista ehkäisyä ja joutua pelkäämään turhan takia, Väisälä sanoo.

Jos jälkiehkäisyyn joutuu turvautumaan toistuvasti, tehokkaan ehkäisyn hankkiminen kannattaa. Hermojen lisäksi säästyvät myös rahat: yksi jälkiehkäisypilleri maksaa noin 20 euroa.

Jälkiehkäisyn käyttö ei aiheuta lapsettomuutta

Pitkäaikaisia haittoja jälkiehkäisyllä ei siis Väisälän mukaan ole. Silti esimerkiksi keskustelupalstoilla monesti puidaan sitä, voiko naisen hedelmällisyys laskea jälkiehkäisyn käytön jälkeen pysyvästi. Aiheuttaako jälkiehkäisy tai sen liiallinen käyttö lapsettomuutta?

– Ei aiheuta. Mikään normaali raskaudenehkäisykeino ei aiheuta pidemmällä tähtäimellä lapsettomuutta. Luotettava säännöllinen ehkäisy pikemminkin suojaa lisääntymiselimistöä, Väisälä sanoo.

Tehokkain jälkiehkäisy on hormoniton

Monet eivät ole tietoisia siitä, että jälkiehkäisypilleriä parempitehoinen jälkiehkäisy on täysin hormoniton: kuparikierukka. Sitä Väisälä suosittelee jälkiehkäisytabletin sijaan.

– Jos haluaa oikein järkevästi toimia, kaikista tehokkain jälkiehkäisy on kuparikierukka. Kun se asetetaan suojaamattoman yhdynnän jälkeen 5 vuorokauden sisällä, se on tehokkain jälkiehkäisy.

Lue lisää:

Asiantuntija vastaa: miksi kierukka on hyvä ehkäisy?

Pillerit, kierukka vai kondomi? Näin löydät itsellesi sopivan ehkäisyn

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

10 kysymystä kovista kuukautiskivuista – erikoislääkäri vastaa

Kaksplus: Näin löydät itsellesi parhaan ehkäisyn

X