Jooga avaa kehoa, jolloin hengitys pääsee kulkemaan vapaammin.
Terveys

Joogasta helpotusta allergiaan – 5 allergian oireita lievittävää jooga-asentoa

Jooga toimii luontaisena allergialääkkeenä. Tietyt jooga-asennot esimerkiksi avaavat rintarankaa ja saavat hengityksen kulkemaan vapaammin.
Teksti: Johanna Jantunen

Kärsitkö siitepölyallergian ikävistä oireista: vuotavista silmistä, tukkoisesta nenästä tai hengitysvaikeuksista? Jooga voi tehdä olostasi paremman ja helpottaa allergiaoireitasi.

Allergia voi saada ihmisen hengittämään pinnallisemmin, mikä sulkee rintakehää ja aiheuttaa lihasjännityksiä. Allergia voi myös lisätä stressiä ja saada olon ahdistuneeksi. Jooga auttaa molempiin ongelmiin: se avaa hengitysteitä ja poistaa stressiä.

Listasimme viisi joogaliikettä, jotka voivat helpottaa allergiaoireitasi. Muista hengittää liikkeitä tehdessäsi syvään ja rauhallisesti sisään ja ulos.

1. Soturi I – Virabhadrasana I

Soturi I -asento avaa ylävartaloa ja luo hengitykselle tilaa.  Samalla lonkankoukistajat venyvät ja käsivarret, selkä ja reidet vahvistuvat.

Tee näin: Asetu seisomaan lantionlevyiseen haara-asentoon. Harppaa toisella jalalla iso askel eteenpäin niin, että jalkasi muodostavat kolmion. Käännä taaimmaisen jalan varpaat osoittamaan ulospäin, noin 45–90 astetta vartalostasi katsottuna. Edessä olevan jalan jalkaterä osoittaa suoraan eteenpäin, kuten myös lantio.

Lähde koukistamaan etummaisen jalan polvea ja laskeudu korkeaan askelkyykkyasentoon. Takana oleva jalka pysyy suorana. Molempien jalkojen jalkapohjat ovat tukevasti kiinni lattiassa. Samalla, kun laskeudut polvesta alaspäin, nosta käsivartesi suoraksi pään yläpuolelle ja kurota kohti kattoa.

Pysy asennossa kuuden syvän hengityksen ajan. Laske sitten käsivartesi alas, harppaa edessä oleva jalka taaimmasen jalan viereen ja palaa takaisin alkuasentoon. Toista liike toiselle jalalle.

2. Alaspäin katsova koira – Adho Mukha Svanasana

Alaspäin katsova koira auttaa irrottamaan limaa hengitysteistä. Liikettä tehdessä tukkoiseen päähän tulee painetta, mutta kun liikkeestä vapaudutaan takaisin seisoma-asentoon, olo helpottuu.

Jos olosi on hyvin tukkoinen, kokeile variaatiota.

Alaspäin katsova koira

Tee näin: Asetu konttausasentoon lattialle. Kämmenet ovat tukevasti lattiassa hartioiden levyisessä asennossa, sormet toisistaan erillään. Polvet ovat lantion alapuolella ja varpaat kääntyvät vasten lattiaa.

Nosta itsesi konttausasennosta ylös A-kirjaimen muotoiseen asentoon. Polvet voivat olla koukussa eikä kantapäiden tarvitse osua lattiaan. Työnnä käsiäsi tiukasti lattiaa kohti. Pidä selkä pitkänä ja niska rentona.

Pysy asennossa kuuden syvän hengityksen ajan, kävele jalat kohti käsivarsia ja nouse pyöreällä selällä takaisin seisoma-asentoon.

Tee variaatio näin: Asetu seisoma-asentoon tuolin tai pöydän taakse. Sinun ja tason väliin saa jäädä noin metri tilaa.

Nosta käsivarret suoraksi kohti kattoa ja lähde kallistamaan ylävartaloasi lantiosta taittaen eteenpäin niin, että kämmenesi asettuvat lepäämään tason reunalle. Selkä on suorana ja pää käsien välissä. Tarkista, että jalkapohjat ovat lantion alla. Polvet voivat olla kevyesti koukussa.

Pysy asennossa kuuden syvän hengityksen ajan ja palaa rauhallisesti takaisin seisoma-asentoon.

3. Aura – Halasana

Aura-asento tekee hyvää kallonpohjan ja niskan lihaksille, joihin kasaantuu usein painetta. Kun lihakset avautuvat, olo on vapautuneempi.

Aura eli Halasana

Tee näin: Asetu selinmakuulle polvet koukussa ja jalkapohjat kiinni lattiassa. Käsivarret ovat vartalon sivuilla.

Nosta jalat suoraksi kohti kattoa ja lähde viemään niitä pään yli kohti lattiaa. Pidä samaan aikaan kädet tiukasti kiinni lattiassa.

Vie jalkasi niin pitkälle pääsi taakse kuin niskassasi tuntuu hyvältä. Jos jalkasi eivät ylety koskemaan lattiaa, voit asettaa taaksesi jakkaran, korkean tyyny tai joogablokin, jolle jalat asettuvat lepäämään.

Pidä käsivarret kiinni lattiassa tai liikuta olkapäitäsi hitaasti lähemmäs toisiaan ja risti kämmenesi yhteen. Voit myös nostaa kätesi alaselkäsi tueksi. Tällöin kädet ovat olkapäistä kyynärpäihin kiinni lattiassa.

Pysy asennossa kuuden syvän hengityksen ajan ja palaa rauhallisesti takaisin selinmakuulle.

4. Silta – Setu Bandha Sarvangasana

Silta-asento avaa rintaa ja tekee keuhkoihin lisää tilaa.

Tee näin: Asetu selinmakuulle polvet koukussa ja jalkapohjat kiinni lattiassa lantionlevyisessä asennossa. Aseta kädet vartalon viereen niin, että kämmenet ovat kohti lattiaa.

Pidä jalkapohjat ja kämmenet tukevasti lattiassa, aktivoi pakaralihakset ja lähde nostamaan lantiota ylös. Olkapäät ja takaraivo pysyvät lattiassa.

Voit joko jäädä tähän asentoon tai liikuttaa olkapäitäsi hitaasti lähemmäs toisiaan ja ristiä kämmenet vartalosi alle.

Pysy asennossa kuuden syvän hengityksen ajan ja rullaa selkäsi hitaasti nikama nikamalta takaisin lattiaan.

5. Kala – Matsyasana

Kala-asento avaa rintakehää, keuhkoja ja kurkkua, jolloin hengitys pääsee kulkemaan vapaammin.

Kala eli Matsyasana

Tee näin: Asetu istuma-asentoon jalat suorana edessäsi. Tuo kämmenet pakaroiden alle niin, että sormet osoittavat eteenpäin eli kohti varpaita. Taivuta käsiäsi kyynärpäistä, kallista ylävartaloa taaksepäin ja laskeudu alas kyynärvarsien varaan.

Lähde nostamaan rintakehää kohti kattoa niin, että selkäsi asettuu kaarelle. Laske samalla päälakesi lattiaan. Jos asento tuntuu ikävältä, voit asettaa pääsi alle viltin tai matalan tyynyn.

Nosta rintakehä kohti kattoa niin, että selkä on notkolla. Anna pään rentoutua kohti lattiaa. Hengitä tässä asennossa kolme syvää hengitystä.

Lähteet: Gaiam, OprahYoga Journal

Lue myös:

Nenä vuotaa ja aivastuttaa – Mistä tiedän, onko se katupölyä, allergiaa vai flunssaa?

Siitepölyallergia – 10 kysymystä

Kärsitkö vatsan turvotuksesta tai kivuista? Nämä joogaliikkeet rauhoittavat vatsaa ja parantavat ruoansulatusta

Kärsitkö selkäkivusta? 5 helpotuksen tuovaa joogavenytystä

X