Elimistösi kiittää sinua, kun aloitat aamun vesilasillisella.
Terveys

Juo vettä aamulla tyhjään vatsaan – 5 konkreettista terveysvaikutusta

Vettä on tärkeää juoda pitkin päivää, jotta kehon nestetasapaino pysyy kunnossa. Jos vedestä haluaa ottaa kaiken hyödyn irti, sen juominen kannattaa aloittaa heti ensimmäisenä aamusta.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Kuvittele, että joutuisit olemaan 9 tuntia juomatta mitään. Alkaako jo pelkkä ajatus kuivata suuta? Tällaisessa tilassa heräämme kuitenkin joka aamu. Siksi vettä kannattaa juoda heti, kun sängystä vain pääsee ylös.

Vedenjuonti aamulla tyhjään vatsaan tunnetaan erityisesti japanilaisten naisten terveyskikkana. Tiedetään, että Japanissa kärsitään vähemmän ylipainosta ja tyypin 2 diabeteksestä kuin länsimaissa, joten japanilaista aamurituaalista voi olla hyvä ottaa oppia.

Listasimme viisi asiaa, joiden vuoksi pari lasillista vettä kannattaa kulauttaa tyhjään vatsaan heti aamusta.

1. Piristää aineenvaihduntaa

Iso lasillinen raikasta vettä aamulla voi nostaa aineenvaihdunnan tasoa jopa 24 prosenttia. Toimivasta aineenvaihdunnasta on hyötyä koko elimistön hyvinvoinnille. Kun aineenvaihdunta pelaa, myös painonhallinta on helpompaa.

2. Poistaa kehosta myrkkyjä

Elimistö huoltaa unen aikana itseään ja karkottaa myrkkyjä pois kehosta. Kun juot aamulla tyhjään vatsaan vettä, autat kehoa huuhtelemaan myrkyt ulos.

Munuaiset, joiden tehtävä poistaa kehosta ylimääräistä nestettä, suoloja ja kuona-aineita, toimivat myös paremmin, kun nesteytys on kohdillaan.

3. Tekee hyvää iholle ja hiuksille

On tutkittu, että kaksi lasillista vettä tyhjään vatsaan lisää pintaverenkiertoa, mikä puolestaan saa ihon säteilemään. Veden tiedetään myös puhdistavan verestä myrkkyjä, mikä on sekin hyväksi iholle.

Vesi ravitsee myös hiuksia. Riittämätön vedenjuonti voi tehdä hiuksista hauraat ja ohuet.

4. Herättää mielen ja kehon

Jos olosi on aamulla tokkurainen ja heikko ja päätäsi särkee, kannattaa heti juoda iso lasillinen vettä. Kun elimistö kärsii nestehukasta, aivot alkavat käydä hitaalla, mistä seuraa väsymystä.

Vedenjuonti tyhjään vatsaan auttaa myös punasoluja lisääntymään. Mitä enemmän kehossa on punasoluja, sitä enemmän siellä on happea. Happi puolestaan tekee olosta energisemmän ja pirteämmän.

5. Pitää terveenä

Aamuinen vedenjuonti auttaa ylläpitämään terveyttä, sillä se tukee elimistön puolustusjärjestelmän ja lymfakierron toimintaa. Kun nämä järjestelmät toimivat kunnolla, elimistö pystyy siis puolustautumaan tehokkaammin sairauksia vastaan.

Lähteet: David Wolfe, LifeHack, New Health Guide, Step To Health

Lue myös:

Kuinka paljon vettä pitää juoda päivässä, ja miten se onnistuu? Jutta Gustafsberg kertoo

Ei vettä ruoan kanssa – Satu Silvon 6 ravintovinkkiä parempaan oloon

Onko kivennäisvesi hyvä ruokajuoma? 7 faktaa hiilihappojuomista

X