Terveys

Juoksetko aina ruokapöydästä suoraan vessaan? Näin saat ylivilkkaan suolen rauhoittumaan

Ylivilkas suolen toiminta voi hankaloittaa elämää ja vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. Sen taustalla – ja myös hoitona – on usein ravinto.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Ylivilkas suoli tekee vatsan toiminnasta arvaamatonta ja aiheuttaa tarvetta käydä vessassa useita kertoja päivässä.

Ylivilkas suolen toiminta voi hankaloittaa elämää ja vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä. Sen taustalla – ja myös hoitona – on usein ravinto.

Jos vessaan tulee jatkuvasti kiire ruokailun jälkeen ja ruoka tuntuu ikään kuin tulevan saman tien läpi, puhutaan ylivilkkaasta suolesta. Tällöin ruoan kulkuaika suoliston läpi on nopeutunut.

– Usein ongelma on aamupainotteinen. Aamupalan jälkeen vessassa voi joutua käymään useitakin kertoja, mutta sen jälkeen tilanne rauhoittuu, yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja Terveystalosta kertoo.

Ylivilkas suoli tekee ulosteesta löysää ja vatsan toiminnasta arvaamatonta.

– Kyseessä on jopa invalidisoiva ja elämänlaatuun vaikuttava vaiva. Ylivilkkaasta suolesta kärsivää voi jännittää lähteä kotoa liikenteeseen, puhumattakaan matkustelusta. Koko ajan voi pelottaa, ettei löydä vessaa tai ehdi sinne ajoissa.

Lisäksi ylivilkas suoli voi tehdä terveydelle hallaa.

– Jos suolen toiminta on todella vilkasta, ruoka tulee sulamattomana läpi eikä ehdi pilkkoutua ja imeytyä, voi tulla imeytymishäiriöitä, ravintoaineiden puutetta ja anemiaa. Vaikka ummetus on yleisin syy peräpukamille, myös vilkas suoli altistaa niille.

Vaivan syy kannattaa siis selvittää, jotta siitä on mahdollista päästä eroon.

Ongelman taustalla tietynlainen ravinto

Ylivilkas suoli johtuu usein ruokavaliosta. Tavallisimpia syitä ovat laktoosi-intoleranssi tai keliakia. Taustalla voi myös olla jokin yksittäinen ruoka-aine: esimerkiksi makeutusaineet ksylitoli ja sorbitoli ovat tyypillisiä suolen vilkastuttajia.

– Lisäksi yksi yleisimmistä syistä ylivilkkaaseen suolen toimintaan on ärtyvän suolen oireyhtymä, joka lukeutuu toiminnallisiin suolistohäiriöihin.

Tällöin oireita voivat pahentaa FODMAP-hiilihydraatit.

On hyvä muistaa, että vilkkaan suolen tai ripulin aiheuttajia ovat myös esimerkiksi infektiot ja parasiitit.

– Antibiootitkin voivat sekoittaa vatsan toimintaa. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin yleensä akuutteja ja lyhytkestoisia.

Vilkas suoli rauhoittuu usein ruokavaliolla – hapankaalista apua?

Koska ruokavalio on usein ongelman ydin, se on myös ylivilkkaan suolen tärkein hoitokeino.

– Sillä pääsee jo pitkälle, että välttää hyvin rasvaisia ruokia, kofeiinia, hiilihappopitoisia juomia, alkoholia, FODMAP-hiilihydraatteja. Laktoosi-intoleranssissa täytyy välttää laktoosia ja keliakiassa gluteenia. Myös säännölliset ja pienet ateriat ovat hyväksi.

Sen lisäksi, että tiettyjä ruoka-aineita vältetään, vatsan toimintaa voi rauhoittaa tietynlaisella ravinnolla. Esimerkiksi psyllium-kuidun ja pellavansiemenrouheen syöminen auttaa monia.

– Jotkut kokevat, että maitohappobakteereistakin on apua. Suosittelen myös kokeilemaan hapankaalia. Tiedän ihmisiä, joiden oireet ovat selvästi vähentyneet, kun he ovat alkaneet syödä ennen ruokailua 1–2 ruokalusikallista hapankaalia. Hapankaalin on muuten arveltu olevan syynä siihen, miksi Venäjällä suolistovaivoja on vähemmän.

Ravinnon lisäksi omiin elämäntapoihinsa kannattaa kiinnittää huomiota. Usein henkilöillä, jotka kärsivät ylivilkkaasta suolesta, on stressivatsa, jolloin vatsa reagoi herkästi stressiin, jännitykseen ja elämänmuutoksiin. Säännölliset elämäntavat, liikunta ja riittävä palautuminen ovat siis tärkeitä muistaa.

Tietynlaisissa tilanteissa myös lääkehoito voi tulla kyseeseen.

– Jos on hankala tilanne, kuten pitkä bussimatka edessä, ripulilääkkeet voivat olla hyvä vaihtoehto. Niitä ei kuitenkaan suositella säännöllisesti käytettäväksi. Joskus lääkäri voi myös määrätä suolta rauhoittavaa lääkettä.

Milloin lääkäriin?

Mikäli ylivilkas suoli ei rauhoitu ruokavaliomuutoksilla, voi kyse olla jostain muusta kuin toiminnallisesta suolistohäiriöstä.

– Lääkäriin kannattaa lähteä, jos ilmenee hälyttäviä oireita: verta ulosteessa, laihtumista, kuumeilua ja sairauden tunnetta. Tai jos tilanne alkaa äkillisesti, pahenee jatkuvasti ja vaivaa öisinkin. Lääkärin pakeille kannattaa hakeutua herkemmin silloin, jos oireet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa vanhempana, yli 50-vuotiaana.

Lääkäriin on syytä lähteä myös silloin, jos ongelma pitkittyy.

– Pitkittyneestä ja kroonistuneesta ripulista puhutaan, jos yli kolme kertaa vuorokaudessa pitää käydä vessassa, uloste on löysää ja vesimäistä ja ongelma on kestänyt yli 2–3 viikkoa.

X