Kahvin juomiseen liitetään sekä hyviä että huonoja terveysvaikutuksia.
Terveys

Aloitatko sinäkin päiväsi aamukahvilla? Näin kahvin juominen tyhjään vatsaan vaikuttaa terveyteen

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa, ja tilastojen mukaan kulutamme vuosittain noin 10 kiloa kahvia henkilöä kohden. Monessa kodissa aamu käynnistyykin kahvilla. Kysyimme lääkäriltä, voiko kahvin juomisesta tyhjään vatsaan olla jotain haittaa terveydelle.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Moni aloittaa päivänsä kahvilla – joko yhdellä tai useammalla kupillisella. Mutta voiko kahvin juomisesta tyhjään vatsaan olla jotain haittaa terveydelle?

Kahvin juomiseen liitetään sekä plussia että miinuksia. Tutkimuksissa kahvin on todettu ehkäisevän muistisairauksia, mutta toisaalta kahvi on liitetty myös erilaisiin terveysongelmiin, kuten närästykseen.

Terveystalon yleislääkäri Emilia Laguksen mukaan kahvin terveysvaikutuksista onkin olemassa paljon tutkimuksia, mutta yksiselitteistä vastausta kahvin sisältämiin riskeihin ei ole.

– Kysymys on vaikea. Kahvin juomisesta tyhjään vatsaan on tehty tutkimuksia, mutta tutkimusten tulokset ovat usein vastakkaisia edelliseen.

Pahenevatko vatsahaavan oireet kahvilla?

Mahahaava eli peptinen ulkustauti on sairaus, jossa mahalaukkua ympäröivään limakalvoon on syntynyt syvä haavauma. Yleisin syy mahahaavan syntymiseen on helikobakteeri tai runsaiden tulehduskipulääkkeiden käyttö.

Osa mahahaavan saanneista potilaista kokee, että oireet pahenevat kahvilla. Tutkimuksissa sille, aiheuttaako tai pahentaako kahvin juominen mahahaavan oireilua, ei ole kuitenkaan saatu vahvistusta.

– Potilaiden kokemuksissa oireiden paheneminen kahvin seurauksena on totta. Kahvia ei kannata juoda, jos kokee, että se pahentaa mahahaavaa, Lagus toteaa.

Lue myös: Täydellinen kahvi – kahvitrendeissä vaalea paahto on nyt pop ja maitotilkka kruunaa tumman paahdon

Älä aloita aamua kahvilla, jos se tuntuu epämiellyttävältä

Emilia Laguksen mukaan ihmiset usein kokevatkin kahvin vaikuttavan terveyteen enemmän kuin tutkimuksissa on pystytty todistamaan.

Hänen mukaansa pitää kuitenkin paikkansa, että kahvin juominen tyhjään vatsaan voi aiheuttaa muutamia oireita. Terveydelle vaaralliseksi hän ei niitä kuitenkaan kutsuisi.

– Ainoa varma asia on se, että kahvissa on tuskin mitään erityisen haitallista. Mutta jos se tuntuu itsestä epämiellyttävältä, ei sitä kannata juoda, Lagus sanoo.

Kahvin juominen tyhjään vatsaan ei ole lääkärin mukaan vaarallista. Kuvassa pariskunta juomassa kahvia keittiössä.

Aamun aloittaminen kahvilla ei ole vaarallista. Jos kahvin juominen aiheuttaa epämukavan olon, kahvin nauttimista kannattaa kuitenkin välttää.

Tällaisia vaikutuksia kahvilla voi olla tyhjään vatsaan juotuna

1. Kahvin juominen tyhjään vatsaan piristää nopeammin

Kofeiinipitoinen kahvi imeytyy paremmin, kun se nautitaan tyhjään vatsaan. Tästä syystä kahvi voi myös piristää nopeammin.

2. Kahvin juominen voi pahentaa refluksioireita

Kahvi lisää hieman sekä vatsahappojen että gastriinin tuotantoa mahalaukussa. Sen takia ihmisillä, joilla vatsahapot nousevat herkemmin ruokatorveen, voi kahvilla olla jonkinlainen merkitys närästyksen kokemiseen. Kahvi saattaa pahentaa myös refluksitaudin oireita.

– Se ei ole vaarallista, mutta jos oireet pahenevat, kahvia ei kannata juoda tyhjään vatsaan, Lagus neuvoo.

Myös kahvin paahdolla voi olla vaikutusta siihen, miten vatsa kahviin reagoi. Tutkimustulokset eri paahtojen vaikutuksista eivät ole Laguksen mukaan kuitenkaan kovin vakuuttavia.

– On pieni mahdollisuus, että tummapaahtoinen kahvi ärsyttäisi mahaa vähemmän, Lagus toteaa.

3. Kahvi nostaa verenpainetta

Osalla ihmisistä kahvi voi nostaa hetkellisesti verenpainetta.

Lagus muistuttaa, että syytä huoleen ei kuitenkaan useimmiten ole, sillä verenpaine pysyy kyllä turvallisella tasolla kahvista huolimatta.

Luo myös: Tee verenpainetesti – testaa terveystietosi ja katso, tiedätkö tarpeeksi verenpaineen vaaroista

4. Kahvilla liikettä suolistoon

Kahvilla on myös suolen toimintaan vaikuttavia seuraamuksia.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kahvi saattaa lisätä suolen motiliteettia eli liikettä, jonka takia kahvin juomisen jälkeen voi tulla tarve ulostaa.

– Kahvi toimii samalla tavalla kuin olisi syönyt ison aterian, Lagus summaa.

Muut lähteet: Kahvi.fi-verkkosivusto

Juttua muokattu 27.10.2020 klo 14.14. Korjattu kohdassa 2. maitohapot vatsahapoiksi.

X